Ако пътувате за Сърбия и Гърция - проверете се за имунизация срещу морбили

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7019383 www.24chasa.bg
Д-р Ангел Кунчев Снимка: Десислава Кулелиева

Ако ви предстои пътуване в Сърбия и Гърция, проверете дали сте имунизирани срещу морбили. Това препоръча главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод оповестените данни за рекорден брой от морбили в тези две страни и във Франция, Италия, Украйна и Грузия - над 41 хиляди от началото на годината.

Това е особено важно за деца под 1 г., които още не са достигнали възраст за имунизация, предупреди той пред Нова телевизия. Морбили е най-опасната заразна болест, затова е важно да се изпълнява имунизационния календар, категоричен бе Кунчев. Той обясни, че България между 90 и 95% е покрита. Отпадналост, безапетитие и умора, след това силен обрив, са първите симптоми.

8 случая има в страната ни тази година. 4 от тях са чужденци, а другите четирима са българи, които са се върнали от Италия и Лондон.

Ако не сте имунни и срещнете болен, шансът да се разболеете е над 90%. При морбили тежките пневмонии и менингитни енцефалити са доста. Нямаме препарат, който да атакува директно морбилния вирус, а подпомагаме имунитета, обясни д-р Кунчев. Най-големият брой смъртни случаи бил в Сърбия, около Белград.