Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7022419 www.24chasa.bg
Около 90% от пациентите на “Пирогов” постъпват по спешност и се нуждаят от интензивно лечение.

Пълни са клиниките 

по изгаряния,

 травматологиите, 

неврохирургията,

реанимацията

Пик на тежки спешни случаи сочат регистрите в “Пирогов”. Една от причините е идването на истинското лято чак през този месец и свързаното с това увеличавене на активността на хората при хубаво време.

Преминалите и лекуваните пациенти в университетската болница по спешна медицина този август са с около 10 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, каза директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов.

До краен предел са натоварени клиниките в травматологичния комплекс, неврохирургията, хирургичните екипи. Пълна е и клиниката по изгаряния, в която лекуват множество пациенти с тежки поражения от инциденти с газови бутилки, от врели течности и вода, напрегнато е и в реанимацията. Но в “Пирогов” почти винаги е така.

Прави впечатление, че

в клиниката по

изгаряния има

и много деца,

което не е съвсем

типично за сезона,

обясни проф. Балтов.

Обикновено случаите на термична травма сред по-малките зачестяват през студените месеци, когато от любопитство те се допират до горещи печки или се заливат с вряла вода или ястия. През лятото акцентът се измества - преобладават инцидентите с деца, изгорили се край казани на открито по време на варене на компоти и туршии.

Изгарянията в детската възраст са особено травмиращи и изискват продължително лечение не само непосредствено след инцидентите, а и в хода на растежа. Целта е да се осигури максимален комфорт на движение и живот, които се засягат от нееластичната структура на белезите.

Както и при възрастните, в повечето случаи се налагат и пластично-възстановителни операции.

В травматологиите

с най-тежки увреждания

от катастрофи

са мотористите.

Сложните комбинирани увреждания при тях често изискват лекари от няколко специалности да участват в усилията за спасяването им.

Лекарите наричат травмите от катастрофи високоенергийни. Такива са и уврежданията при падането от 7-ия етаж на лекарката, която получи множество счупвания и е един от най-тежките пациенти на спешната болница това лято. Благодарение на усилията на екип от специалисти в 12 медицински направления, с 12 операции, преливане на 12 л кръв и още 4,5 л биопродукти тя се възстановява и пироговци се надяват на благоприятен ход на лечението, което ще продължи поне няколко месеца. Предстоят още

интервенции, които

в началото

са отстъпили ред

на овладяването

на критичните

поражения върху тялото.

Заети са и всички легла в централната реанимация и неврохиругията на “Пирогов”.

От старта на истинското лято, когато в началото на месеца дъждовете спряха, се увеличават пациентите с тежки наранявания от пътнотранспортни произшествия и битови инциденти.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на “Пирогов”: Прилагаме нов алгоритъм за

лечение при критичните травми

роф. Балтов, вие сте ортопед и можете с голяма доза сигурност да направите прогноза за възстановяването на лекарката, която се лекува в "Пирогов" след падане от 7-ия етаж. Оптимист ли сте?

- Работата на екипите и използваните в “Пирогов” алгоритми на лечение ми дават основание за оптимизъм. Има, разбира се, много условности. Но ако възстановяването продължи да протича и занапред все така добре на фона на изключително тежките травми, може да се очаква след активното лечение тук и подходяща рехабилитация да се върне на работа.

- Кой беше най-критичният момент?

- Много са, но решаващо беше в първите часове да се овладеят бързо пряко заплашващите живота кръвоизливи и увреждания.

Това е концепцията демидж травма контрол. Цели овладяване на тежката ситуация до момента, в който пациентът ще бъде стабилизиран и ще се пристъпи към комплексното лечение.

Например преди 5-6 г. беше немислимо една закрита травма, както в случая, да се направи открита и да се използват временно клампи и външни фиксатори. Но е доказано, че това е успешен метод при пациенти в критично състояние от тежки травми. Няма опасни последици за организма от този алгоритъм. Условието е да се работи прецизно и по протокол, да се приложи качествено антибиотично покритие и след неколкодневно стабилизирана на пациента временните помощни средства да се заменят с импланти, които дефинитивно фиксират счупванията. 

- Организмът съдейства ли на терапията?

- Първоначално дори пречи, така е устроен, че се опитва с предимство да спаси основните органи - сърцето, мозъка, белия дроб, бъбреците, които при шок отказват да функционират. Имунната система веднага реагира с възпалителен отговор. Това е основното предизвикателство пред екипите в реанимацията и интензивното лечение. Едновременно се контролират кръвозагубата и рискът от инфекции.

- Премина ли тази критична фаза в лечението на д-р Иванова?

- Категорично.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.