Нова програма на китайските власти ще ограничи късогледството сред учениците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7033248 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn.

Китай разработи нова програма за ограничаване на късогледството (миопатията) сред децата и тинейджърите. Тя е съвместно дело на Министерството на образованието, Националната здравна комисия и шест други отдела и има за цел да поддържа миопатията сред шестгодишните на ниво от около 30% до 2030 г., като честотата сред децата в началното училище да падне под 38%, а сред по-големите и студентите съответно под 60% и 70%, информира bulgarian.cri.cn.

В програмата се казва също, че скоростта, с която се увеличава броят на китайските тинейджъри с късогледство, трябва да намалява с повече от 0,5% всяка година от 2018 до 2030 г., а в провинциите, където тя е по-висока, да достигне 1%. Освен това се изисква да се обърне по-сериозно внимание на контрола върху производството и продажбата на очила, да се ограничи времето за игра на мобилни устройства на тинейджърите.

Високата честота на късогледство сред учениците в Китай, което се появява във все по-малка възраст и вреди на здравето им, е основен проблем, свързан с бъдещето на страната и китайската нация, заяви китайският председател Си Дзинпин. Около 36,5% от четвъртокласниците и 65,3% от осмокласниците имат проблеми със зрението, сочат данни от доклад на Министерството на образованието публикуван през юли тази година.

Резултатите от проучване на Пекинския институт показват, че над 70% от студентите и гимназистите са късогледи. В доклада се предупреждава, че ако ситуацията с миопатията се влоши, в Китай вероятно ще има недостиг на служители в секторите, където се изисква добро зрение, например аерокосмическата промишленост, някои сфери на производството и армията.

Голямото натоварване в училищата и честата употреба на електронни устройства се определят като основни причини за влошаващото се зрение на децата. Според доклад на Министерството на образованието 14,7% от четвъртокласниците и 19,2% от осмокласниците прекарват средно по един час всеки ден в писане на домашни по математика, докато 43,8% от четвъртокласниците и 23,4% от осмокласниците ходят на допълнителни уроци по математика след часовете.

Новата програма насърчава децата да прекарват повече време на открито и изисква от училищата да не дават писмени домашни на учениците от първи и втори клас. Въведени са и показатели за оценка на ефективността на мерките, предприети от местните власти за контрол на миопатията сред децата в техните райони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.