Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7034216 www.24chasa.bg
СНИМКИ: PIXABAY

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло

Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари.

Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко, което знаете за човешкото тяло, е грешно”.

Електрошокът

не съживява

спряло сърце

Екранните медицински драми рядко минават без спасяване на нечий живот с дефибрилатор при спряло сърце. Но когато на монитора се появи права линия без никакво трептение, това значи, че в сърдечния мускул няма електрическа активност и електрошоковете не могат да помогнат. Все едно да подкараш кола, в която няма гориво.

Дефибрилаторът действа само при наличие на някаква, макар и слаба, сърдечна електрическа активност. Тогава той подава фини електронни импулси към сърцето, осуетява спирането му, нормализира пулса и спасява човешкия живот.

Алкохолът

не е враг на

мозъчните

клетки

Широко разпространено е мнението, че питиетата рушат клетките на мозъка. Това обаче не се потвърждава научно. Алкохолът се разгражда в черния дроб. Този орган е ефективен, но действа бавно. Пиячите се наливат по-бързо, отколкото той успява да го преработи. Останалото количество циркулира в кръвта и минава през мозъка. Там не унищожава мозъчните клетки, а само нарушава сигналите, които те подават. Това кара пияния човек да залита, да пелтечи, да губи координация, както бурята смущава тв сигналите, но не поврежда телевизора. Така че нощите на запой имат само временен ефект върху мозъка.

Витамин C не

бори настинката

Връзката между сезонните болести и витамин С е обект на многобройни научни изследвания, но нито едно не потвърждава, че той ги лекува или предотвратява. Мащабно проучване на резултатите от 30 теста с над 11 000 души не открива зависимост между този витамин и шанса да не пипнеш грип и простуда или да ги предотвратиш. Лекарството обаче е показало ефект в укрепването на организма при силен стрес или излагане на екстремно ниски температури. 

Голям крак –

голям член?

Заблуда!

Жените масово смятат, че мъжете, които носят голям номер обувки, имат грамаден пенис. Изследване на лондонски лекари, публикувано в сп. “Бритиш джърнъл ъв уролоджи”, развенчава тази теория. Те измерили дължината на половия орган на 104 мъже, сравнили я с номера на обувките им и не открили никаква зависимост между двете мерки. Установиха все пак, че средната дължина на мъжкия член е 13 см, а средният номер на стъпалото – 43.

Апендиксът

не е безполезен

Апендиксът си е спечелил репутацията на ненужен, но опасен придатък на сляпото черво, който при възпаление докарва неприятности. Но всъщност той е резервоар на полезни бактерии – микроорганизми, които ни помагат да се преборим с ред болести. Те дебнат свои събратя, които разболяват червата, и контраатакуват. Това е доказано клинично от гастроентеролози и резултатите са публикувани в сп. “Клинична гастроентерология и хепатология”. В детските години апендиксът подпомага и създаването на бели кръвни телца и определени видове антитела, които атакуват инфекциите.

Сладкото не

възбужда децата

Противно на майчиното убеждение няма връзка между количеството захар, което децата консумират, и тяхната хиперактивност. По ред други причини малките трябва да избягват “бялата отрова”, но възбудата не е сред тях. Доказват го поне дузина изследвания. В никое от тях хлапетата, които не близват сладко, не се държат по-различно от онези, които са негови любители. Че това до голяма степен е предразсъдък, показва опит на университета в Кентъки. На група родители било казано, че децата им са пили безалкохолно със захар, а това не било вярно. Всички възрастни констатирали, че хлапетата са буйни и превъзбудени, което явно говори за самовнушение.

Бръсненето на

главата не

укрепва косата

Ако беше така, всички мъже щяха да са с буйни четини. Проучванията категорично са доказали, че няма разлика в твърдостта и гъстотата на косата със или без бръснене. Откъде тогава идва този мит? Едва наболите косми изглеждат по-твърди от дългите пирги. Това е, защото косъмът близо до корена е по-плътен от връхчетата и дава вид, че и косата е сгъстена. Наболата коса също така е по-тъмна от дългата, която е изсветляла в резултат на дълго излагане на слънчевата светлина и замърсяването на въздуха. 

Космите

не растат

след смъртта

Смята се, че ноктите и косата порастват в гроба, но това е мит като този за зомбитата. Физиологически е невъзможно тъканта да живее след смъртта. За това е необходимо клетките да се делят – нещо невъзможно, без те да бъдат захранвани със свежа, наситена с кислород кръв. Има обаче очевидци, според които след ексхумация трупът е с по-дълга коса и нокти. Учените предполагат, че само изглежда така, защото кожата се свива и гние по-бързо, а кератинът, който ги образува, се разпада по-бавно и те изпъкват върху мъртвеца.

Яденето

преди плуване

не схваща

мускулите

Никога не плувайте на пълен стомах, защото това води до мускулни крампи, блокира движенията ви и може да се удавите. Този факт няма общо с истината. Между двете неща няма връзка - някой крайник може да ви се схване в морето, без да сте хапнали и залък. Заблудата почива на логиката, че когато се натъпчете, кръвта отива в стомаха, за да храносмила, и затова се оттегля от крайниците и се получават крампи. Напротив – заплувате ли, приток на кръв се стича към краката и ръцете, независимо дали сте се натъпкали с храна, или не.

Разбира се, най-добре е преди къпане да хапнете скромна въглехидратна закуска, за да не отнеме смилането на храната енергията ви.

Тв и компютърът

не увреждат

зрението

Липсват доказателства, че гледането на телевизия причинява очен проблем. Има други основания децата да не прекаляват с висенето пред екрана, но вредата за зрението не е сред тях. Няма връзка и между взирането в компютърния екран или телефонния дисплей – противните твърдения са неверни или преувеличени.

За здравето на очите не е от значение дали се взирате отблизо, или отдалеч в тази техника, нито колко дълго го правите – зрението ви не страда и получавате дългосрочни травми.

Това не значи, че злоупотребата с тв и компютъра е безвредна.

Може да ви заболи глава, да станете сънливи, очите ви да се напрегнат и уморят, но това ще отмине, ако им дадете почивка.

Пукането на

пръстите не

предизвиква

артрит

В тази теза има някаква логика. Ако редовно подлагате на напрежение ставите си, вероятно е това да има последствие. Но изследване на учени от университета в Южна Калифорния не открива връзка между навика някои да си пукат пръстите на ръцете и появата на артрит. Няма и други доказателства, че съществува такава. Характерният звук, съпровождащ този навик, е от пукането на миниатюрни балончета в течността на ставите под влияние на външното притискане. 

Домашната

прах не е от

мъртви клетки

От човека падат 10 млн. кожни клетки дневно. Но те са почти невидими, особено когато са мъртви и изсъхнали. Дори и да живеете в пренаселен апартамент и по цял ден да си търкате кожата, тези клетки ще бъдат само малка част от домашната прах. Изследване на университета на Аризона показва, че над 60% от прахта влиза отвън. Тя включва полен, спори, частици от почвата и мръсния въздух, парченца от инсекти. Допринасят и влакната от дрехите, мебелите и килимите.

Не е опасно да си

глътнеш дъвката

За неволното гълтане на дъвка се разказват страхотии. Гумата не се смила и може да се движи из стомаха ви 7 години. Има риск тя да се залепи на вътрешностите ви и да блокира и дори преплете червата ви. Науката пука този балон. Вярно е, че тялото не може да смели напълно дъвката, но да влезе тя в стомаха ти, съвсем не е опасно, освен ако не глътнеш няколко пакетчета наведнъж. След няколко дни ще замине в тоалетната чиния.

Стомахът

не е там,

където мислите

Мнозина търсят стомаха си зад пъпа, но той е доста по високо в корема над тънките черва. Намерете точката, където се срещат последните ви ребра, минете три пръста по-надолу и три по-наляво и ще го намерите. Той е по-близо до зърната на гърдите ви, отколкото до пъпа. Затова, когато заблудените казват “боли ме стомах”, вероятно става дума за друга част от червата.

Може да се киха

с отворени очи

В миналото много хора вярвали, че трябва да се киха със затворени очи, защото иначе очните им ябълки ще изхвръкнат. Всъщност хората кихат със затворени очи, защото по време на кихавицата лицевите мускули се свиват. Някои успяват да преодолеят рефлексa и да кихат с отворени очи, без те да изхвръкнат от орбитите. Този инцидент е възможно да се случи само от силен удар.

Топлото

не излиза

през главата

В наръчник за оцеляване на американската армия от 70-те г. на XX век пише, че 75% от телесната топлина излиза през главата. Това не е вярно – топлината напуска тялото еднакво бързо през всички негови части. Просто главата най-често не е покрита и затова изстива по-бързо.

Сиренето не

докарва кошмари

Чували ли сте, че яденето на сирене преди лягане може да докара кошмари? Такива слухове се носят от векове, но учените напълно ги опровергават. В действителност триптофанът - аминокиселина в сиренето, оказва благоприятен ефект върху настроението и съня. Неспокойната нощ може да се дължи на това, че сте се натъпкали с храна късно вечерта, но не и на консумацията на сирене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да