Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037330 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече.

Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици. Основната причина е, че при високите температури по-трудно намират храна в естествени условия, а, от друга страна, хората им я поднасяме наготово с хранене на открито, обработка на реколтата от плодове, приготвяне на улична храна буквално на всеки ъгъл в градовете.

Особено плашеща е срещата с най-едрите представители на семейството на осите - стършелите. За тях се твърди, че жилят най-люто. Видовете, които се срещат у нас обаче, не са от екстремно опасните.

Ако човек не е алергичен към отровата на пчели и оси, реакцията е само обичайният оток и болка в мястото на забиване на жилото, неприятно е, но няма основание за притеснение.

При алергичните хора отговорът на ужилването в различна степен обхваща цялото тяло, включително с анафилактичен или алергичен шок. Възможен е дори кардиотоксичен ефект, ритъмна смърт на сърцето. Рискът е по-изявен, когато ужилването е върху голям кръвоносен съд в областта на главата.Това е условие за бързо абсорбиране на отровата, която освен алергична реакция предизвиква и токсична. Това обясни за "24 часа" доц. д-р Маргарита Гешева, дм, началник на Клиниката по токсикология на университетската болница “Пирогов”, национален консултант по клинична токсиколгия и републикански консултант по спешна медицина.

По епидемиологични данни от държавите, в които честотата на алергията е изследвана, се съобщава средно за 3 на сто души.

Хората с този проблем са обучени от лекарите си какви средства за първа помощ да носят за всеки случай и как да ги прилагат.

Невинаги реакцията

към отровата на пчели

и оси се проявява

при първо ужилване

обаче. При хора с предразположение това може да стане и при следващи инциденти. В тежки случаи кризата се развива в рамките на 5-15 минути. При симптоми на токсо-алергична реакция с драстично падане на кръвното веднага трябва да се търси медицинска помощ. Универсалният подход е да се приложи адреналин.

Доц. Гешева препоръчва на открито да не се пият сладки напитки и бира от бутилка поради риска да е влязло жилещо насекомо. 

За децата, а и за възрастните най-безопасно е да използват предварително затворени с капак чаши с малък отвор за тясна сламка. И пак да гледат. Ужилването около или в устата и по езика предизвика бурна реакция дори при хора, които не са алергични. Причина е отокът, който ограничава дишането и в тежки случаи може да доведе до задушаване.

Опасни са и многобройните ужилвания едно сред друго. Пчелата не може да повтори - тя оставя жилото си и умира, но всички видове оси - да. Специалистите по насекомите убеждават, че дори най-страховитите жилещи  - стършелите, нападат човека само ако се чувстват заплашени. Като заплаха възприемат ръкомахане, резки движения, панически бяг, опити да бъдат хванати или убити. Иначе целта им е това, което ядем и пием. По време на горещини те по-трудно намират нужните им храни в природата и не могат да задоволят нуждите си от въглехидрати (захари) и белтъчини.

Затова са

привлечени от сладкиши,

плодове, сокове, но осите се

навъртат и край барбекюто

Белтъчините са им особено нужни за създаване и отглеждане на потомство. А захарите - като базова енергия. Много хора имат чувството, че това лято стършелите са по-настървени, а отровата им е по-люта. Съставът и концентрацията на токсините не са променени, просто човек е по-уязвим при екстремните температури - 

сърцето ни и системата

за терморегулация са

принудени да

работят повече

Дори самата кожа е по-чувствителна при горещо време и възпалителният отговор от ужилването е по-бурен. Мястото отича повече, болката и сърбежът след това са по-силни. На този фон навлизането на токсините в кръвообращението създава усещане за голяма агресивност на ужилването.

Но как да се предпазим от пчели, оси и стършели?

Базово правило е

да се преодолее

инстинктивното желание

за пропъждане на

насекомите с ръкомахане,

защото го приемат като заплаха за себе си и контраатакуват. Когато не им обръщаме внимание, просто хапват и отлитат. Ако няма хладнокръвие за това, компромисен вариант е без резки движения човек да се отдалечи.

Като превенция от нападение на оси в градината и на балкона лични лекари в Германия препоръчват нов трик с шише с пулверизатор с обикновена вода. Осите мразят дъжда и когато се устремят към масата, може с няколко “пуф-пуф” със спрея да ги заблудим и да си тръгнат, следвайки инстинкта да се скрият в гнездото си.

Друг трик, заимстван от участници в експедиции, е край къщи, беседки, в градината да се окачват смачкани на едра топка кафяви хартиени торби. По форма и цвят те напомнят естествените обиталища на стършелите - за тези насекоми било обичайно да спазват дистанция и да не навлизат в “територията” на друго семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".