Предполагаеми ендокринни смутители се съдържат в храни, консумирани от европейците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7038813 www.24chasa.bg

Следи от вещества, за които може да са ендокринни смутители, бяха открити в ястията на европейците, предупреди френската неправителствена организация "Женерасион фютюр" (Бъдещи поколения), цитирана от Франс прес и БТА.

От организацията са проучили подробно новия доклад на Европейския орган за безопасност на храните. В доклада, публикуван през юли и базиран върху данни за 2016 г., се споменава за останки от пестициди в храни. Авторите му заключили, че 96 процента от анализираните проби са в законните граници и че в 51 процента от пробите липсват подобни следи. От организацията се поинтересували от останалите 49 процента от пробите, в които били открити следи от пестициди.

В 69 433 от въпросните 109 843 проби бяха открити следи от пестициди, които е възможно да са ендокринни смутители, отбелязаха от "Женерасион фютюр".

За целите на изследването е използвана база данни, която включва молекули, за които се подозира, че смущават ендокринната система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на