Предполагаеми ендокринни смутители се съдържат в храни, консумирани от европейците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7038813 www.24chasa.bg

Следи от вещества, за които може да са ендокринни смутители, бяха открити в ястията на европейците, предупреди френската неправителствена организация "Женерасион фютюр" (Бъдещи поколения), цитирана от Франс прес и БТА.

От организацията са проучили подробно новия доклад на Европейския орган за безопасност на храните. В доклада, публикуван през юли и базиран върху данни за 2016 г., се споменава за останки от пестициди в храни. Авторите му заключили, че 96 процента от анализираните проби са в законните граници и че в 51 процента от пробите липсват подобни следи. От организацията се поинтересували от останалите 49 процента от пробите, в които били открити следи от пестициди.

В 69 433 от въпросните 109 843 проби бяха открити следи от пестициди, които е възможно да са ендокринни смутители, отбелязаха от "Женерасион фютюр".

За целите на изследването е използвана база данни, която включва молекули, за които се подозира, че смущават ендокринната система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.