Призори и по здрач расте рискът да пипнем западнонилска треска

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7042577 www.24chasa.bg

Тогава хапят най-масовият вид комари у нас.

Вирусът на западнонилската треска рядко се предава от човек на човек. Няма никакъв риск да я пипнем при докосване, целувка, сексуален контакт. Човек може да се зарази от себеподобен в изключителни случаи - при кръвопреливане или трансплантация на органи от болен дарител. За България това е по-скоро казуистика. Но дори и за държавите с повече донорски ситуации и болни хора в ЕС има гаранция - в сила е забрана да кръводаряват пребивавалите наскоро в огнища на западнонилска треска.

Заразата се разпространява основно чрез комари. Те се сдобиват с вируса, когато пият кръв от инфектирани птици. Особено приятелски терен за патогена са

прелетните птици,

но и банални местни

видове за България

като гарваните

Вирусът живее и се множи в заразените комари и се предава на следваща жертва от слюнката на насекомото, когато то хапе човек или животно. (Особено възприемчиви са конете, но за разлика от хората за тях има ваксина. Въпреки това в Европа към момента са активни поне 77 огнища - в Италия (41), Унгария (31) и Гърция (5).

Начинът за пренасяне към човека сочи мишената на усилията да се предпазим от западнонилска треска.

Мит е обаче, че това е само тигровият азиатски комар, който се среща от няколко години и у нас.

Популации на “обикновени” за нашия регион комари също са вектор на заразата. Хапят само женските, тъй като белтъчините от кръвта са от решаващо значение да продължат рода. Те са най-настървени призори и на здрачаване. В тези часове вероятността да ни използват като донор е най-голяма. Пропорционално на нея расте и рискът да се заразим с вируса “Западен Нил”.

Обаче

сравнително

по-малобройните

тигрови комари

са активни и денем

Усилията на държавно и местно ниво трябва да са за редовно пръскане срещу насекомите в населените места от ранна пролет до късна есен. Както и за пресушаване на заблатени места, където е постижимо. Пръскането с препарати не дава пълна гаранция, особено в дъждовен топъл сезон като тази година, но е единственото, което намалява риска за обществено здраве.

Възможностите за лична защита също не са много: избягване на места с много комари, затворено облекло, химическа защита от насекоми, замрежване на прозорците.

На първо място, е да носим дрехи с дълги крачоли и ръкави - трудноизпълнимо в горещи дни, и да използваме репеленти - препарати, които отблъскват кръвосмучещите насекоми. Подходящи са всички предлагани на пазара продукти, но е важно да се спазват описаните на етикета инструкции за използване. Времетраенето на защитата се променя според различните концентрации и видове репеленти. При продължителна разходка, поход, на къмпинг по-добър избор са силните препарати. Но никога не се третира цялата открита кожа и не се пръска по главата. С предимство за обработка с репеленти са краката и ръцете. В рамките на деня може да се наложат следващи пръскания върху кожата и дрехите, ако сме в рискова среда продължително време.

Универсално правило е обаче, че

репеленти

не се прилагат на

бебе под 6 месеца,

на малки деца

и чувствителни

хора се пръскат

върху дрехите

Винаги четете етикета - някои препарати не трябва да се използват при деца под 3 години. Въпреки това се препоръчва предпазливо тестуване с малко количество дали няма да се появи алергична реакция.

Златното правило според педиатрите е малките да не се пръскат директно, а родителите да сложат препарат на ръцете си и с тях да намажат около глезените детето, но не и по ръцете, тъй като може да ги сложи в устата си.

Никога не се пръска върху раздразнено място или рани дори при иначе здрави хора. Действа се предпазливо и при възрастни с атопичен дерматит и нетолерантна кожа.

След прибиране се препоръчва

вземане на душ или

поне обработената

кожа да се измие

със сапун и вода

Като мярка срещу размножаването на комарите се препоръчва редовно да се изсипват подложките на саксии на терасите, за да не се задържа постоянно вода. “Люпилни” за кръвосмучещата напаст са и опаковки, счупени предмети, гуми, в които застоява дъждовна вода.

След бума в Европа (вижте стремителната линия на увеличаване на съобщените случаи това лято по данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията) беше очаквано и у нас да се появят болни. Доказаните сега случаи едва ли са първи и със сигурност ще се установяват нови. Най-вероятно и до момента част от менингитите (възпаление на мозъчните обвивки) и енцефалитите (възпаления на мозъка) през последните няколко години са били свързани с вируса “Западен Нил.” Просто не е мислено целенасочено в тази посока. Сред инфекционистите е популярна шегата, че

не може да откриеш

нещо, което

не търсиш

За това предразполага и безсимптомното протичане при приблизително 80% от заразените. При останалите може да се появят грипоподобни оплаквания - висока температура, главоболие, мускулен дискомфорт, гадене, повръщане. Други възможни симптоми са подуване на лимфните възли, обрив по гърдите, корема, гърба.

Няма специфично лечение и ваксина срещу вируса. В по-тежки случаи при неврологични симптоми се налага постъпване в болница за поддържащо лечение, насочено към облекчаване на симптомите. Обикновено се правят венозни вливания, дават се болкоуспокояващи и температуропонижаващи средства, при нужда се подпомага дишането. След овладяване на острото възпаление се включва рехабилитация. В около 1% от случаите организмът не успява да се справи. Фатално може да е възпалението предимно при възрастни или хора със срината имунна система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".