Тъмните цветове в спалнята създават чувство за сигурност

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7056322 www.24chasa.bg
Тъмните цветове са новият тренд в спалнята. СНИМКА: Pixabay

Ярките зареждат с енергия, но трябва да се използват внимателно, кухнята е най-подходяща за експерименти

Когато предприемате цялостен ремонт у дома или искате да направите някои малки промени, изборът на точния цвят за стените може да се окаже доста трудна задача. Ако обаче вземете предвид влиянието на цветовете върху съзнанието, това би могло да помогне, казват експерти пред в. “Дейли мейл”.

Британско изследване, проведено наскоро, разкрива кои цветове влияят на емоциите и как. Следвайки резултатите от него, човек би могъл да декорира дома си според това как би искал да се чувства във всяка стая.

В проучването са участвали 745 души, които били помолени да дадат оценка на всеки цвят на основата на осем емоции в диапазона от нервно до весело и от дразнещо до успокояващо.

Участниците освен това били накарани да определят колко им харесва даден цвят по 5-степенна скала от “изключително много” до “изобщо не”.

Хол

Първата цел била да се създаде положителна атмосфера в хола, където обикновено едно семейство прекарва най-много време заедно. “Именно поради тази причина повечето хора настояват атмосферата в дневната да е спокойна и отпускаща”, обяснява интериорната дизайнерка Грейс Гарет. “Не е изнанедващо, че меките пастелни тонове универсално са най-добре съответстващи на тези чувства”, смята тя.

В изследването 41% от участниците гласували за меко зелено, следвано от бледолилаво и светлосиньо. 38% заложили на нежния цвят слонова кост.

Кухня

Жълтите, оранжевите и розовите тонове обикновено карат хората да се чувстват превъзбудени. Според Грейс Гарет тези цветове трябва да се използват много пестеливо и за предпочитане на малки пространства, като цветови акценти. За предпочитане е те да не бъдат избирани за дневната. С тях е най-добре да се експериментира в кухнята или за една-единствена акцентираща стена.

Спалня и баня

В спалнята най-често искаме да се чувстваме приятно и отпуснато. И макар повечето хора да си мислят, че тъмните цветове не могат да постигнат това, експертите твърдят, че е тъкмо обратото. Изследването наистина показало, че част от хората се натъжават от тях, но според други те създават усещането за уют и сигурно убежище.

“Използването на цветове като тъмносиво, тъмносиньо, тъмнокафяво, бордо може да направи стаята да изглежда по-малка, така че това непременно трябва да се вземе предвид при избора”, казва Гарет. “Боядисването на спалнята в тъмносиво например създава чувство за сигурност”, смята тя. Но според нея като алтернатива тези тъмни и много тренди в момента цветове могат да се използват за вратите или за акцентиращата стена.

Според интериорната дизайнерка баните и коридорите на апартамента също са идеалното пространство за боядисване в тъмни тонове.

“На тези места вие прекарвате малко време, но те могат да предизвикат силен ефект, без да се налага дълго да сте заобиколени от тях.”

Ето и какво казват психолозите за влиянието на цветовете върху психофизиологичното състояние на човека:

Червено - предизвиква възбуда и увеличава апетита. Не е случайно, че много вериги за бързо хранене го интегрират в логото си. Увеличава и вниманието към детайлите.

Жълто - внушава оптимизъм. Смята се, че то дава решителност и помага по-лесно да се вземат трудни решения.

Оранжево - настройва лекомислено. Хората, които са привлечени от този цвят, изпитват силна нужда да бъдат забелязани.

Сиво - създава чувство за ред и акуратност. За някои е израз на баналност и еднообразие, за други - на нежност и елегантност.

Виолетово - предизвиква тревога и безпокойство. Някои го свързват с лукса и сексуалността.

Синьо - успокоява биенето на сърцето. Бледосиньото увеличава творческия потенциал и се препоръчва при боядисване на учебни помещения.

Черно - един от най-противоречивите цветове, асоцииран със смърт заради траура. За модните къщи обаче това е един от най-силните символи на изисканото.

Зелено - най-естественият цвят. Свързва се с природа, младост, жизненост, здраве и спокойствие. Някои експерти го смятат за най-хармоничния цвят.

Бялото е единственото, което не влияе силно на психиката. Но изразява чистота и създава усещане за блаженство.

Около детето - шарено, но с мярка

Как цветовете влияят на психиката на децата, е въпрос, който вълнува много родители. Психолози от Норвегия установили, че децата, които са на отчет в детските педагогически стаи и които имат неприятности със закона, избират най-често при тестовете черния цвят.

Затова когато се говори за влиянието на цветовете върху развитието на личността на детето, трябва да се помнят някои основни правила:

- Във всекидневието си детето трябва да бъде заобиколено с много цветове, но те трябва да бъдат съчетани много умело.

- За стените и тавана в детската стая трябва да бъдат избирани светли и меки тонове. Тъмните са съвсем неподходящи - при децата те могат да предизвикат депресия, намаляване на способностите на паметта и на мисловните процеси.

- Нежносиният цвят спасява от стрес и главоболие.

- Светлозеленото или светлосивото поддържат нервната система в стабилно състояние.

- Цветовете могат също така да се използват активно при развитието на речта и изучаването на околния свят. Между 1 и 3 г. детето много се забавлява с игра на асоциации - ябълката е зелена, бананът е жълт, доматът е червен.

- Ако детето е вяло, храни се зле, апатично е, настроението му може да бъде подобрено от червения, жълтия или оранжевия цвят. С тези цветови нюанси обаче трябва да се внимава, ако малкото същество е твърде раздразнително. (24часа)