Излишни килограми? Може би имате и недостиг на витамин D

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7062187 www.24chasa.bg
Рибата е на първо място сред храните, които набавят витамин D. СНИМКА: PIXABAY

Д-р Мария Николова прави пробив с клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с риск от дефицит.

Млад български учен създаде клиничен алгоритъм за откриване и профилактика на хора с висок риск за дефицит на витамин D. През последното десетилетие веществото е в топ интереса на медицината поради умножаващите се открития, че има изключителна роля за здравето. В миналото е свързван само с профилактиката на рахит, а днес вече се знае, че участва във всички физиологични процеси и има ключова роля за силната имунна система. Но изненадващо за държава средно с към 300 преобладаващо безоблачни дни повечето хора у нас не си набавят препоръчителните количества от слънчевия витамин. Нарича се слънчев, защото организмът ни го синтезира от акумулираните лъчи, а по-малко си набавяме с храните.

Недостигът дълго време подкопава здравето, без причината да е афиширана и чак при тежък дефицит става ясно, че той е в основата на сериозни заболявания. Затова преди дни научното жури оцени високо дисертацията на д-р Мария Николова, която в хода на подготовка на научния си труд за връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и витамина освен теоретични научни приноси създава и практически модел за откриване на дефицит на витамин D. Тя е специалист по хранене и диететика, асистент в Медицинския университет в София и лекар с клинична практика в сферата на храненето и диетите. Д-р Николова е сред консултантите, които от старта на рубриката “Сила за живот” дават съвети на читателите и по тяхна номинация е сред специалистите в лигата “Лекарите, на които вярваме”.

“В последните години освен епидемиите от затлъстяване и диабет глобален проблем са и съпътстващите ги микродефицитни състояния, каквито са недостатъчността и дефицитът на витамин D. Редица епидемиологични проучвания сочат увеличаване на хората с наднормено тегло и нарушенията във въглехидратната обмяна и едновременно с това дефицити на важни витамини, минерали, биологично активни вещества,

хора, популярно наричани

преялите недохранени

– обясни д-р Николова. - Взаимосвързаните метаболитни нарушения дори често се представят с английското diabesity от думите за диабет и затлъстяване (diabet and obesity), или диабезитет. Новата дума отразява тяхната свързаност и обща характеристика: смутена функция на инсулина.”

Основните патофизиологични нарушения, които свързват затлъстяването и диабета, са инсулиновата резистентност (нечувствителност) и идващият след това инсулинов дефицит. Последиците от затлъстяването и диабета са идентични: кардиометаболитни проблеми, нарушения в съня, влошени функции на стомашно-чревния тракт и дефицити на хранителни вещества, сред които водещо място заема витамин D.

Данните за България показват, че честотата на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението е близка до установената за Великобритания, Германия, Румъния и други страни в Европа. Резултатите от национален мониторинг от 2004 г. показват високи нива на затлъстяване, обясни ученият.

В медицината нормата и патологията в тегло се определя чрез индекса на телесната маса (ИТМ). При стойности между 18,5 и 24,9 то е в норма, следващата стъпка до 29,9 слага граница на свръхтегло, а от 30 започват степените на затлъстяването. Според екипа от НЦОЗА, направил проучване у нас, с индекс 30 и по-висок според мониторинга са 16,7% от жените и 21,3% от мъжете на 30-60 г. С възрастта случаите зачестяват, като най-много – 33%, са те сред жените на 60-75 г.

Особено тревожно е, че последното национално проучване установи

рекордно нарастване на

честотата на диабета

с 20,9% само за 6 г.

Това са вече над 9,5% от българите.

“В същото време поднорменият витамин D е един от най-широко разпространените хранителни дефицити, като особено рискови са хората със свръхтегло и затлъстяване и съпътстващите ги метаболитни отклонения – изтъкна д-р Николова. - Изследванията показват, че в Европа от 50 до 70% от възрастното население е с неадекватен статус на витамин D, а в България по данни от проучване на проф. Анна-Мария Борисова с дефицит и недостатъчност са съответно 21,3% и 54,5% от възрастните с двете степени на наднормено тегло. За достатъчно се приемат над 50 наномола на литър (nmol/l) витамин D. А тежкият дефицит – под 25 nmol/l, според проучването се оказва 3 пъти по-чест сред хората с наднормено тегло и затлъстяване. Безспорно наднорменото тегло е фактор, обуславящ дефицита на витамин D, но все още науката не е категорична за механизмите, по които се реализира.”

Проучват се хипотезите за секвестиране на витамин D в мастната тъкан, за обемно разреждане на циркулиращия витамин D, за недостатъчно излагане на слънце и др. Паралелно се търси отговор

доколко неадекватните

нива на витамин D

допринасят за затлъстяване

Нееднозначен и недостатъчно проучен е ефектът на различните типове мастна маса – дали е висцерална, около вътрешните органи, или подкожна, както и доколко ниските нива на витамин D опосредстват намаляването на мускулната маса при затлъстяване.

“На фона на голям процент хора с наднормено тегло и растяща честота на диабета проблемът с различните степени на недостиг на витамина расте като снежна топка, пусната по склон. Това ме амбицира за аргументиране на лесни и достъпни практически препоръки за оценка на рисковите за дефицит на витамин D хора. Така стигнах до идеята за допълване на фактора наднормен индекс на телесната маса. Други ориентири за риск са наднормената обиколка на талията, което говори за натрупване на вътрешни мазнини; непропорционалното отношение между обиколката на талията и ръста, диспропорциите между мастна, немастна и мускулна маса, които се оценяват с утвърдени индекси; типът на мастната маса – високорискова е висцералната”, обясни д-р Николова. При проучването, върху което е построена дисертацията й, тя преглежда, анкетира, измерва и изследва 109 мъже и 155 жени на възраст от 19 до 60 г. Сред доброволците 72-ма са в контролна група с нормално телесно тегло, 65 със свръхтегло и 127 - със затлъстяване.

Оказва се, че средният

прием на витамин D

при всички (!) e под

препоръчителните 15 мкг

(микрограма) дневно. Най-нисък е при жените между 30 и 60 г. – едва 5,5 мкг. Водеща причина за недостатъчния прием с храната е традиционно ниската консумация на риба и рибни продукти, както и липсата на обогатени с витамина храни у нас, обясни д-р Николова. Проучването й показва още, че доброволците с нормално тегло приемат с храната повече витамин D, отколкото участниците със свръхтегло и затлъстяване, но като цяло около 85% от цялата проучвана група са с по-нисък прием от препоръчвания.

В хода на работата си д-р Николова установява и профила на българина, който включва повече храни с витамин D в менюто си:

мъж с висше образование,

на възраст до 30 г. и

с телесно тегло в норма

Основните източници на витамин D в храненето на възрастните са рибата, месото, млякото и продуктите от тях, както и яйцата.

“Установи се, че с увеличаването на индекса на телесна маса растат като брой и като влияние рисковете за метаболитен синдром и дефицит на витамин D. Резултатите сочат високия ИТМ като определящ рисков фактор за проява на недостатъчност и дефицит на витамин D, като

дефицитът е най-изявен

при хората с най-висок ИТМ, и то значимо спрямо хората с тегло в нормата. По-висок е рискът от висцерално затлъстяване при мъжете и съответно нараства вероятността за саркопения, което впрочем е закономерност и при прекомерно дебелите жени. Всичко това налага да се препоръча хранителният прием на витамина да се суплементира с добавки или да се препоръчват обогатени с витамин D храни при рисковите групи”, смята ученият.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и