Как да не допусна преддиабетът да стане диабет?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7066559 www.24chasa.bg

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София. 

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност, дори да не сме във върхова физическа форма.

Може да ги задавате на тел. 02 942 25 62 и чрез имейл Lnikolaeva@24chasa.bg

Но препоръките и мненията на специалистите се предоставят само за образователни цели.

На въпроса за профилактиката на диабета отговаря д-р Дениз Бакалов: Състоянието на преддиабет (предиабет) може да предхожда същинското развитие на заболяването захарен диабет за период до 5 години. В този интервал от време обичайно човек няма специфични оплаквания, но при проведени лабораторни и други изследвания се намират промени в нивата на кръвната захар:

- Нарушена гликемия на гладно - когато кръвната захар при изследване на гладно е между 6,1 милимола на литър (ммол/л) и 6,9 ммол/л (по европейските критерии)

- Нарушен въглехидратен толеранс - при проведен тест с обременяване с глюкоза (ОГТТ) на 2-ия час след приема на 75 г глюкоза - кръвна захар между 7,8 ммол/л и 11,1 ммол/л

- Гликиран хемоглобин (HbA1c) - 5,7-6,4%.

Въведени са и критерии кой трябва да бъде тестван за предиабетно състояние или за захарен диабет.

В рисковите групи са хората с наднормено тегло. Мярка за телесното тегло е индексът на телесната маса (ИТМ), който се изчислява по формула в зависимост от ръста и теглото. Над 25 то е наднормено, а за затлъстяване се смята над 30.

В риск са и хората, които: имат близки родственици със захарен диабет, установено им е сърдечносъдово заболяване, хипертониците, тези, които имат повишени нива на мазнините в кръвта, жените с поликистоза на яйчниците, всички, обездвижените и др.

Необходима е оценка на допълнителните рискови фактори. При наличие само на предиабет без други благоприятстващи условия, съветите са за промяна в стила на живот с цел намаляване на теглото. Когато към предиабета се добавят два или повече риска, се препоръчва и включване на медикаменти. Основните действия, които трябва да се предприемат, за да не премине предиабетното състояние в захарен диабет, включват намаляване на телесното тегло чрез хранителен режим и двигателна активност.

Хранителният режим при тези състояния предполага: редовност - 3 до 5 хранения на ден, малки количества, избягване на големи интервали на гладуване (повече от 8 часа), хранене през светлата част на денонощието и спиране на консумацията на храна с високо калорийно съдържание вечер, прием на вода - 1,5-2 литра дневно, и избягване на високоенергийни безалкохолни напитки. Съвременните препоръки при предиабет и диабет включват да се започне т.нар. калорийно броене.

Ако се цели редукция на тегло,

дневният калориен

прием трябва да

е 15-20 ккал

на килограм

телесно тегло

Например за 90-килограмов мъж дневният калориен прием трябва да е до 1800 ккал. Желателно е да се разпределят като 30% за закуска, 50% за обяд и 20% за вечеря при три основни хранения за деня. Относно вида на хранителните вещества разпределението следва да е 50% храни, съдържащи въглехидрати, 20%, съдържащи белтъчини, и 30%, съдържащи мазнини.

Диетичните препоръки са условни. Необходим е индивидуален подход към всеки човек, т.е. консултация с диетолог за изготвяне на индивидуален хранителен режим в зависимост от конкретните потребности за човека.

За редукция на телесното тегло е необходима и допълнителна физическа активност. Най-добре е тя да бъде предимно аеробна, например интензивно ходене пеш със скорост 5-7 км/ч, колоездене със скорост 10-12 км/ч, плуване, бягане, футбол, баскетбол и др. Физическата активност трябва да бъде около 150 минути седмично, като е препоръчително да се започне с ниски нива на натоварване, след което да се увеличават постепенно. Препоръките също са условни, всеки човек има индивидуални потребности и се препоръчва консултация със специалисти за избор на най- подходящата физическа активност.

Целта е промените

в стила на живот да

доведат до редукция

на до 2 кг месечно

Не се препоръчва рязко сваляне на тегло (5-10 кг месечно) поради повишаване на риска от последващо рязко покачване (йо-йо ефект) при спиране на хранителния режим и физическата активност.

Включването на медикаменти е също по индивидуална преценка, задължително от специалист.

От изключителна важност за постигане на успех в превенцията на развитието на захарен диабет при хора с предиабетно състояние е постоянството в спазване на хранителен режим и двигателна активност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи