В Аджибадем Сити Клиник Бургас беше спасен млад мъж с разкъсана аорта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7095543 www.24chasa.bg

Ендоваскуларното лечение спасява живота на пациента с дисекация на аортата

Лекарите от Аждибадем Сити Клиник Бургас, под ръководството на д-р Мариана Контева спасиха млад мъж с разкъсана аорта и го върнаха към нормалния му начин на живот.

Фикрет е на 55 години мъж, който работи като контрольор на бензиностанция и живее в близост до Бургас. На 01.10 той не е на работа, но този ден ще остане завинаги в съзнанието му, защото получава шанс за нов живот.

След ставане от сън Фикрет се отправя да си приготви кафе и закуска на съпругата си , която е на работа. Може би минават около 15 минути, когато внезапна, остра, стягаща болка обхваща гърдите му. Тя продължава към гърба, слиза към корема и е преминава в десния крак. Той в първият момент, мисли, че тя ще отмине, опитва се да заема положение в които тя да намалее, но това не се случва. Разбира, че проблема е сериозен и се позванява на съпругата си, да се прибере. Лекар в селото няма, техният племенник е тръгнал по работа към Бургас и на половината от пътя се връща да вземе чичо си. Фикрет си спомня само жестоката болка и не помни нищо повече след приема в спешния център. Лекарите, разбира се насочват пациента към единствения Кардиохирургичен център в югоизточна България, след обстойната оценка и съмнението за дисекация.

Фикрет постъпва в доста тежко състояние в Аджибадем Сити Клиник с много високо кръвно налягане,със затруднено дишане и силни болки в десния крак. Диагностичните и лечебните процедури започват веднага, след постъпването на пациента в Кардиологичният център. Назначен е скенер, златен стандарт в диагностиката на това тежко състояние, който доказва първоначалното съмнение, за разкъсване на участък от аортата и се определя типа на дисекацията. 3-и тип е животозастрашаващата диагноза, което означава, че е възможна плановост, но в случая, заради тежката исхемия на крака, трябва да се реагира възможно най-бързо, за да бъде спасен крака, както и живота на мъжа. Достъпа за поставяне на ендопротезата е изключително труден, защото в почти всички артерии има разкъсване. Всички заедно се борят за живота на младия мъж, като хирурзите отпрепарират артерията на крака, въпреки, че тя също е разслоена, нямат друг изход.От високото артериално налягане съдовете се разширяват и засягането на съдовете е повсеместно . Технически, изключително трудна процедура, но общите усилия на реаниматори, кардиохирурзи и кардиолози са възнаградени.

По медицински показания при този тип дисекация, ендоваскуларното лечение е първи избор, с много по-висок % преживяемост, отколкото хирургичното лечение.

Дисекацията на аортата е заболяване с най-висока смъртност от сърдечно-съдовите заболявания, приблизително 1-2% на час през първите 24-48 часа . Основните причини за това са късната диагностика и неадекватното лечение и поведение.

След процедурата той се чувства добре, има планове, заедно със семейството си и препоръчва на всички , да са по-внимателни към здравето си, по-често да посещават лекаря си,и да следят кръвното, да се изследват, за да не изживяват тежките часове на несигурност между живота и смъртта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не