Д-р Борислав Шумарев, Sanofi България: Близо половината пациенти с диабет не постигат препоръчителните нива на кръвна захар

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7096837 www.24chasa.bg

Най-важна е ранната диагностика, затова препоръчваме профилактични изследвания всяка година, казва ръководителят на бизнес направление „Диабет и сърдечно-съдови заболявания“

- Д-р Шумарев, до каква степен диабетът натоварва здравната система?

- Глобалните тенденции към увеличаване на продължителността на живота и към по-заседнал начин на живот превърнаха диабета и сърдечно-съдовите заболявания в проблем от световен мащаб. Близо 12% от разходите за здраве по света са свързани именно с лечение на пациентите с диабет и усложненията от заболяването.

Диабетът е новата световна пандемия. През 2017 г. около 425 млн. души по света живеят с диабет. Техният брой непрекъснато расте и до 2045 г. се очаква да стигне до 629 милиона. С други думи, всеки 11-ти човек по света е с диабет. В България над 420 хил. души на възраст между 20 и 79 години живеят с това заболяване, а близо половината от тях не са диагностицирани.

Стъпвайки на богатия си опит в разработване на иновации и на широк спектър от лекарства и изделия за пациенти с диабет, Sanofi има за цел да подобри качеството на живот и да подпомогне пациентите, като осигурява адекватна помощ на техните ежедневни потребности. Портфолиото на Sanofi включва широк спектър от лекарства за диабет, сред които и инсулини. Днес голяма част от хората, които се лекуват с базалeн инсулин веднъж дневно, са наши пациенти. Насочваме се и към терапии, които могат да предотвратят усложнения, свързани с диабета. Нашите изследователи използват най-новите дигитални технологии и иновации за персонализиране и оптимизиране на терапевтичните решения.

- Какво още трябва да се направи за превенцията и ранната диагностика на диабета?

- Според мен е необходимо да се говори повече по темата от страна на институциите, фармацевтичните компании и пациентските организации.

За шеста поредна година Sanofi България организира своята кампания „Открито за диабета“, чиято цел е именно превенцията, ранната диагностика и контрола над заболяването. Посланик на нашата инициатива е Ивет Лалова, с която организираме различни прояви, за да припомним, че с немного усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2. Тези усилия са именно в посока ежедневна физическа активност и балансиран хранителен режим, които са и в основата на превенцията на захарен диабет тип 2. Знаете ли, например, че 30-минутната ежедневна пешеходна разходка намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 35-40%?

- Как могат да се избегнат тежките усложнения от диабета?

- Най-важното условие е ранната диагностика на заболяването. Затова ние, лекарите препоръчваме на хората профилактично да изследват нивата на кръвна захар всяка година.

Дори и терапевтичните решения да станат още по-ефективни, ние осъзнаваме, че грижите за диабета трябва да са постоянни и ежедневни. Хората с диабет все още са изправени пред много предизвикателства, сред които да полагат ежедневни грижи за контрола на заболяването, да балансират между правилно хранене, физическа активност и прилагано лечение, да посещават често лекуващите ги ендокринолози. При диагностицираните пациенти от съществено значение за състоянието им е редовно посещение при ендокринолог. Постигането на добър контрол върху диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Потвърждават го и данните от безплатните изследвания, които ние организираме в страната. Това води до появата на усложнения, които често са тежки и водят до инвалидизиране.

Затова пациентите с диабет задължително трябва да правят минимум два пъти в годината изследване на гликирания хемоглобин. Ендокринологът най-добре може да прецени кое е правилното лечение и кога е необходима промяна в него, за да се постигне нужният контрол и да се избегнат усложненията.

През последните две години в кампанията „Открито за диабета“ организираме безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в различни градове в България. Досега от тях са се възползвали над 850 души. Увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове, предоставяме възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет.

Датите, градовете и местата, на които ще се извършват тестовете:

4.10.2018 - Добрич МЦ

17.10.2018 - Варна - МЦ Юг

19.10.2018 - Пловдив- ДКЦ ИЗГРЕВ

22.10.2018 - София – 22 ДКЦ

25.10.2018 - Карлово - МЦ Вита мед

30.10.2018 - Айтос - МЦ Айтос

2.11.2018 - Хасково

6.11.2018 - София - 17ДКЦ

7.11.2018 - София - 25 ДКЦ

8.11.2018 - Гоце Делчев - МЦ Гоце Делчев

13.11.2018 - Плевен – ДКЦ III Плевен

14.11.2018 - Червен бряг

16.11.2018 - Стара Загора - МK Берое

21.11.2018 - Казанлък - ДКЦ 1

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.