Акад. проф. Лъчезар Трайков: неврологът, от когото мозъкът има малко тайни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7097786 www.24chasa.bg
Акад. проф. Лъчезар Трайков

Известният дементолог съветва да не се пазим от умствени дейности - държат ума свеж. Четенето е най-полезно за поддържане на ума в добра форма.

Десетина години преди дори най-близките да забележат, че човек в семейството губи от силата на ума си, един български невролог с международна известност може да предрече с научни методи проблема. И да даде рецепта как щетите да са малко и ако не може да се предотвратят, да се развиват много бавно.

За пациентите това е най-видимият медицински принос на проф. Лъчезар Трайков, дмн, от Александровска болница, ръководител на Катедрата по неврология в Медицински университет - София. Но е само част от научните му и клинични заслуги за развитието на неврологията, които бяха оценени от БАН. Събранието на академиците избра за академик в областта “Медицински науки” своя досегашен член-кореспондент. Учените са впечатлени от методите на проф. Лъчезар Трайков за диагностика, профилактика и лечение на мозъчносъдовата болест, болестта на Алцхаймер и на деменциите като цяло, на болестта на Паркинсон, множествената склероза, епилепсията.

Известният невролог има 159 научни труда и 2213 цитирания с високия h-фактор 21. Работи с водещи невролози в европейски университети и клиники и в научни проекти, работил е дълги години във Франция.

Проф. Трайков е един от лекарите, номинирани от читателите на “24 часа” във всички годишни издания на инициативата “Лекарите, на които вярваме”.

В областта на мозъчносъдовата болест проф. Трайков е световно утвърден автор с разработването на критерии за ранна диагностика с помощта на съвременни невропсихологични методи за изследването на интелекта. Той е сред първите, които прозират хипотезата, която вече се смята за доказана, че преходното мозъчно исхемично нарушение, наричано и транзиторна исхемична атака, а от хората - микроинсулт, не е микропроблем. Защото започва загуба на когниция, чиито очевидни признаци се появяват по-късно.

Генералният му съвет за превенция е да се контролира кръвното - хипертонията е основен рисков фактор за транзиторните атаки. Друга важна препоръка на академик Трайков е да не се оставяме на заблудата, че като се стремим да не си товарим мозъка, ще го съхраним по-дълго свеж и бърз. Напротив, колкото повече го товарим, толкова по-добре и по-дълго ще ни служи добре, казва неврологът. И уточнява, че най-развиващо е четенето.

Той се надява неврологията да напредва още в познанието и етиологията на неврологичните болести и тяхното лечение. “Предизвикателствата са много. Борбата с лошите белтъци например не е единственият начин да се справим с болестта на Алцхаймер - 25% от хората, в чиито мозъци се открива, няма да развият алцхаймер никога.”

Какво ги пази?

Хипотезата е, че основна роля имат гените – както за защита, така и за предразположение. Носителите на един определен ген са 12 пъти по-застрашени да се разболеят от алцхаймер, но четири 1-часови разходки седмично правят този риск равен на нула, казва академик Трайков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хотелът на звездата на "Барселона" Лионел Меси в Ибиса ще бъде домакин на секспарти. То ще се вихри четири дни. Събитието е организирано от Skirt Club. В него членуват 10 000 хетеросексуални, бисексуални и лесбийки жени. Целта на купона е "да опознаят своята сексуалност". Явно забавляващите се имат стабилни доходи.

Петя Колева Иванова от Добрич... Кой е чувал за нея? Но Преслава от "Пайнер" - това вече е друго нещо. Фолкпевицата стана поредната изпълнителка от музикалния жанр, която по съдебен път си промени името. Петя стана Преслава и вече е така по лична карта. Фолкаджийките подхванаха модата през последните години да зачеркват рождените си имена и да

Близнаците братя Аргирови си имат близнаци! Атанас Станиев и Красимир Стоименов се явиха на музикален конкурс в Сандански, пресъздавайки визията на популярния в миналото дует. Младежите са част от състава на читалище "Съгласие" от кюстендилското село Жабокрът. Те се превъплътиха в образите на Благовест и Светослав Аргирови по време на фестивала