Акад. проф. Лъчезар Трайков: неврологът, от когото мозъкът има малко тайни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7097786 www.24chasa.bg
Акад. проф. Лъчезар Трайков

Известният дементолог съветва да не се пазим от умствени дейности - държат ума свеж. Четенето е най-полезно за поддържане на ума в добра форма.

Десетина години преди дори най-близките да забележат, че човек в семейството губи от силата на ума си, един български невролог с международна известност може да предрече с научни методи проблема. И да даде рецепта как щетите да са малко и ако не може да се предотвратят, да се развиват много бавно.

За пациентите това е най-видимият медицински принос на проф. Лъчезар Трайков, дмн, от Александровска болница, ръководител на Катедрата по неврология в Медицински университет - София. Но е само част от научните му и клинични заслуги за развитието на неврологията, които бяха оценени от БАН. Събранието на академиците избра за академик в областта “Медицински науки” своя досегашен член-кореспондент. Учените са впечатлени от методите на проф. Лъчезар Трайков за диагностика, профилактика и лечение на мозъчносъдовата болест, болестта на Алцхаймер и на деменциите като цяло, на болестта на Паркинсон, множествената склероза, епилепсията.

Известният невролог има 159 научни труда и 2213 цитирания с високия h-фактор 21. Работи с водещи невролози в европейски университети и клиники и в научни проекти, работил е дълги години във Франция.

Проф. Трайков е един от лекарите, номинирани от читателите на “24 часа” във всички годишни издания на инициативата “Лекарите, на които вярваме”.

В областта на мозъчносъдовата болест проф. Трайков е световно утвърден автор с разработването на критерии за ранна диагностика с помощта на съвременни невропсихологични методи за изследването на интелекта. Той е сред първите, които прозират хипотезата, която вече се смята за доказана, че преходното мозъчно исхемично нарушение, наричано и транзиторна исхемична атака, а от хората - микроинсулт, не е микропроблем. Защото започва загуба на когниция, чиито очевидни признаци се появяват по-късно.

Генералният му съвет за превенция е да се контролира кръвното - хипертонията е основен рисков фактор за транзиторните атаки. Друга важна препоръка на академик Трайков е да не се оставяме на заблудата, че като се стремим да не си товарим мозъка, ще го съхраним по-дълго свеж и бърз. Напротив, колкото повече го товарим, толкова по-добре и по-дълго ще ни служи добре, казва неврологът. И уточнява, че най-развиващо е четенето.

Той се надява неврологията да напредва още в познанието и етиологията на неврологичните болести и тяхното лечение. “Предизвикателствата са много. Борбата с лошите белтъци например не е единственият начин да се справим с болестта на Алцхаймер - 25% от хората, в чиито мозъци се открива, няма да развият алцхаймер никога.”

Какво ги пази?

Хипотезата е, че основна роля имат гените – както за защита, така и за предразположение. Носителите на един определен ген са 12 пъти по-застрашени да се разболеят от алцхаймер, но четири 1-часови разходки седмично правят този риск равен на нула, казва академик Трайков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов бе категоричен, че клубът няма да последва съдбата на ЦСКА. "Финансовото състояние не е новина - каза Иванов. - Няма драматична промяна. Видях, че в пространството циркулира някаква новина за НАП, но за мен това не е изненада. Знам какво имаме да плащаме.

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете. След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати