Скуката е полезна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7110439 www.24chasa.bg
СНИМКА: PIXABAY

Развива абстрактното мислене и помага да опознаем себе си

Чакате асансьора и трескаво ровите из джобовете си за телефона? Сядате в метрото и веднага започвате да шарите по екрана на мобилния? Със сигурност за повечето хора е така. Съвременният човек не понася скуката и в днешната дигитална епоха може лесно да се спаси от нея.

Но скуката е необходима и полезна, уверява финландският професор по философия и теория на възпитанието Юха Хакала.

Без нея не биха се родили

много ценни идеи

Тази идея той развива в новата си книга “Възхвала на скуката” – продължение на предишното му произведение “Творческа леност”.

Хората трябва да се учат на скука от малки – добре е на детето да се даде възможност да скучае, смята Хакала. “Ако то ви каже, че му е скучно, отговорете: “Добре. И това се случва. Обяснете му, че животът не е само поредица от интересни моменти, а последователност от събития, много от които – банални.”

Наскоро реформа на финландското образование въведе в началното училище дигитален учебен процес. Но според Хакала не е помислено, че дигитализацията ще се отрази не само върху развитието на образованието, но и върху начина на живот на младото поколение.

Не бързайте да давате на скучаещите деца таблет или електронна игра, съветва той. Нека свикват с това състояние. Когато не се залисва с развлечения, малчуганът развива въображение и абстрактно мислене за своя свят и отношенията в него. Това ще го научи как да понася усамотението, когато порасне, и как да се справя с чувството за самотност. Иначе и като възрастен ще изпитва същия глад за развлечения, които обаче често вече не са безобидни.

Когато привидно нищо не се случва, човешкият мозък започва да осъзнава нещата по друг начин, да създава нещо ново. Тази теза не е нова – в книгата си Хакала се опира на изследователи, хора на изкуството, философи от различни епохи. Нейното значение са изтъквали редица учени от миналия век, сред които и нобелови лауреати. Тогава интернет бе едва в зачатък. Днес обаче по мнението на финландеца борбата с досадата е придобила гигантски размери. 40% от времето си младите хора прекарват втренчени в екрана на компютъра или телефона.

Смартфонът е лекарство за контрол на настроението. Той дава неограничен достъп до информация и развлечения. “Дори и аз, когато стоя на спирката, ровя в телефона”, признава Хакала.

“В момент на скука мозъкът започва да създава нов материал. Такива празни наглед мигове дават възможност да видим нещата от други, неочаквани ъгли”, обяснява ученият.

Скуката ни помага да опознаем и овладеем себе си. Поетът мислител Йосиф Бродски я нарича “психологическа Сахара, която започва директно от вашата спалня и засенчва хоризонта”.

Той и Хакала се удивяват, че в училище не ни напътстват как да боравим с тази силна емоция, наречена скука. Тя е чувство, познато на всички, но ние постоянно се стремим да го избягваме или отричаме. Ако бягството от нея продължава,

цялото човечество

е на път да се поболее

Днес всички обществени процеси се ускоряват, понятията стават все по-плитки. Хората не се задълбочават, не изучават причините и обстоятелствата. Те се задоволяват с повърхностни знания, които са достъпни в изобилие за огромни човешки маси.

Днес всички четат едни и същи новини за едни и същи неща, казва Хакала. Така в главите ни се пораждат едни и същи мисли, тъй като ги тъпчем с един и същ материал. Това е сигнал за опасност скоро да се сблъскаме с абсолютен тоталитаризъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.