Хроничният тонзилит може да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7119390 www.24chasa.bg
Д-р Ивета Иванова, специалист "Уши, нос, гърло"

Д-р Ивета Иванова е специалист „Уши, нос, гърло”, с 28-годишен стаж по специалността. Практикува в Диагностико-консултативен център „Неоклиник”.

- Д-р Иванова, ангината е едно от често срещаните през студените месеци заболявания. За колко време обичайно преминава тя и кои са знаците за настъпили усложнения?

- Ангината, позната още като остър тонзилит, е остро инфекциозно заболяване на сливиците. Те, впрочем, не са само 3, както повечето хора смятат, а 8. Заболяването е най-често при децата на възраст между 5 и 15 години, но могат да боледуват хора във всички възрасти. Обичайните причинители са вирусите. Само при 20-30% от случаите в началото може да е налице бактериална инфекция, като най-честият причинител е бета хемолитичният стрептокок от група А, т. нар. „стрептококов тонзилит”.

Понякога обаче вирусната ангина може да премине в бактериална, което вече е знак за усложнение и налага лечение с антибиотик. Има 3 форми на остро бактериално възпаление на сливиците. Едната е катаралната ангина. При нея е налице оточна, силно зачервена полирана повърхност на сливицата, но няма налепи. Другата е т. нар. „фоликуларна ангина”, характеризира се със сиви фоликуларни лезии в зоните на лимфните фоликули, които при нагнояване прозират през лигавицата. И третата - лакунарна ангина, при нея налепите по сливиците са вече мръсно сиви в устията на лакунарните отвори. Като цяло, клиничната картина протича с остро начало, висока температура, болка в шията и гърлото, която се засилва при преглъщане, зачервяване с налепи по сливиците (с изключение на катаралната), главоболие. Болните са с отворена уста, имат налепи по езика, силно влошено общо състояние, лош дъх от устата. За да бъде поставена диагнозата, е важно, ако има възможност, да се направи микробиологично изследване на гърлен секрет. Препоръчително е да се пуснат за изследване и урина за изключване заболяване на бъбреците, утайка, пълна кръвна картина, диференциално броене за изключване на мононуклеоза и левкоза. Обикновено ангината протича за около седмица, но ако продължи по-дълго, трябва винаги да се мисли за настъпващи усложнения като риносинуити, ларингеален оток - животозастрашаващо състояние, което може да доведе до задушаване, и др.

- Всяка ангина ли се лекува с антибиотик или това е масова заблуда?

- Продължава да бъде общоприета практиката още при първи болки в гърлото хората да посягат към антибиотика. Много често имаме и случаи на самолечение от страна на пациент. Но вече обясних, че повечето ангини са вирусни, а те не се лекуват с антибиотик. Никога не трябва да се започва терапия с такива медикаменти, освен ако нямаме категорични данни, че се касае за бактериална инфекция. Когато настъпят усложнения – има висока температура, която се задържа повече от 2-3 дни, болки, антибиотикът вече е наложителен.

- Много хора страдат от хроничен тонзилит. Какви рискове крие това заболяване?

- Статистиката сочи, че хроничният тонзилит е най-често срещан във възрастта между 16 и 20 години. Тук е много важно да споменем теорията за фокалната инфекция, която е известна още от 50-те години на миналия век и е валидна и днес. Според нея при хроничния тонзилит сливиците са огнище, от което постоянно или периодично се отделят токсини или бактерии към кръвната циркулация. Те, от своя страна, могат да предизвикат изменения в съседни или по-отдалечени органи и тъкани. Обикновено това са ревматични артрити, мускулни болки, възпаление на бъбреците, най-често хронична уртикария, псориазис, заболявания на сърцето, на очите.

В началото клиничната картина на хроничния тонзилит е оскъдна – рецидивиращи ангини, например 2-3 или повече в годината. Различно изразени болки в гърлото, описвани като дразнене, лош дъх и вкус в устата, придружени от увеличени лимфни възли в ъгъла на долната челюст. Нерядко обаче хроничният тонзилит остава неразпознат, ням. Остава чувството за намалена работоспособност, перманентна умора, понякога неясна продължителна температура, липса на апетит.

- Диагнозата хроничен тонзилит винаги ли води до отстраняване на сливиците?

- Вземането на решение за премахване на сливиците е един от най-трудните въпроси в нашата специалност. Но все пак хроничният тонзилит се лекува оперативно само при наличие на някой от симптомите или усложнения от други органи и системи. Сред показанията за хирургично отстраняване на сливиците са локални изменения, рецидивиращи гнойни ангини, натрупване на гной около сливиците (перитонзиларни абсцеси), подозрения за тонзилогенен сепсис, уголемяване на сливиците, което предизвиква механично смущение на храненето и дишането, нощно хъркане, упорит лош дъх от устата поради продукция на некротични тапи в криптите на сливиците и др. Преди да се предприеме такава манипулация, особено в детска възраст, задължително УНГ специалистът трябва да направи консултация с педиатър, пулмолог, кардиолог.

- Има ли варианти за медикаментозно лечение на хроничния тонзилит, за да се избегне премахването на сливиците?

- За да бъде един медикамент ефективен за лечение на хроничен тонзилит, той трябва да отговаря на определени изисквания. Първото е да има изразено противовъзпалително действие, защото едва 20% от тонзилитите са бактериални, т.е. не трябва да започваме лечението с антибиотична терапия. Тъй като става дума за имунологичен лимфен орган, другото изискване е използваните препарати да въздействат върху имунитета. И третото, не по-малко важно, да има отличен профил на безопасност за пациента. Например такова лекарство, което отговаря на всички тези критерии и за лечение както на остър, така и на хроничен тонзилит, увеличени сливици, както и по време на възстановителния период след премахване на сливиците, е Тонзилотрен. Подходящ е за деца над 2–годишна възраст и възрастни. Покрива основните терапевтични цели – има противовъзпалително действие, което води до бързо облекчаване на симптомите, с добро обезболяващо действие, подобрява качеството на живот на пациента, намалява интензивността и продължителността на болката. Има имуностимулиращо действие, което предотвратява бактериални усложнения от суперинфекция с различни бактериални причинители и не по-малко важно – възстановява физиологичната структура на сливиците. Проведени клинични изследвания при пациенти, страдащи от хроничен тонзилит, сочат, че 3 курса годишно с 3х1 табл. Тонзилотрен на ден водят до 3 пъти по-малко инфекции в гърлото, 3 пъти по-малко антибиотици и 3 пъти по-добро качество на живот.