Шофирай по-кротко - местим стрелките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7122810 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Това е свързано с повече катастрофи. Ново проучване предупреди за още един риск: при загуба на светли часове се увеличават депресиите. 

Най-често задаваният въпрос в последната неделя на октомври ще бъде колко е часът. Въпреки автоматичната промяна на часа на смартфони, компютри и всякакви умни вещи в домовете ни, въпреки натрапчивите напомняния отвсякъде преди лягане довечера да върнем “стрелките” с час назад.

Изкуствено създадената система да командваме деня кога да започва и кога да свършва е противоестествена за човека. Отдавна е

загубила смисъла и

на усмирителна риза

за преразхода на

енергия за осветление

- планетата днес вече е жертва на светлинно замърсяване.

В същото време медицината натрупа доказателства, че манипулирането на стрелките два пъти в годината има лоши ефекти върху здравето, увеличава честотата на катастрофите и инцидентите, саботира работоспособността в най-добрия случай за седмица. При хора с биологичен часовник, който се разминава с лятното/зимното часово време пълната адаптация не се случва изобщо през въпросния период.

Освен това при ритъм на смяна на часовник в 7-те месеца на т.нар. летен часовник седем месеца в годината спим с час по-малко. Така при сегашната продължителност на живота на континента

всеки човек губи

около 2 години сън!

По-екстремно за организма е преминаването към лятно часово време - в първите няколко дни сърцето и мозъкът страдат, статистически отчетливо се увеличават инфарктите и инсултите.

Но и през март, и през октомври, когато се връщаме към астрономическото време, се увеличава броят на катастрофите съответно рано сутрин или по-късно вечерта, обяснява кардиологът доц. Сотир Марчев, директор на Българския кардиологичен институт. Причината за повечето инциденти е, че манипулирането на стрелките няма как да да врътне сетивата ни и едновременно с промяната на социалния ритъм на живот да се пренастроят и физиологичните ни реакции. Докато се адаптираме към новия “часовник” и промяната в “разписанието” на светлите и тъмните часове, правим повече грешки, докато шофираме.

Специалистите по трудова медицина и психолозите по емпиричен път установяват, че в периодите на синхронизиране на вътрешния часовник с поредната манипулация на часовото време всички правят повече гафове на работа и в учебните зали. Периодът трае различно в зависимост от индивидуалните нагласи и темперамента, но адаптацията отнема поне седмица.

Въпреки че за повечето хора е по-мъчително да сверят биологичния си часовник с лятното часово време, ново проучване на датски и американски психиатри в клиничните центрове към университетите в Орхус, Копенхаген и Станфорд установява, че

растат с 8 процента

случаите на депресия

при преминаване

към стандартното време

Изследването се основава на анализ на 185 419 диагнози (да, диагнози - депресията е психично заболяване, а не глезотия, каквато е обществената нагласа у нас), в периода между 1995 и 2012 г.

Проучването не идентифицира основния механизъм, предизвикващ значително увеличение на хората, които влизат в болница заради депресия, но изследователите посочват някои възможни причини.

Едната е, че вероятно при зимния часовник се възползваме по-малко от дневната светлина сутрин - вземаме душ, пътуваме до работата или училището, а когато се освободим привечер, вече е тъмно.

Друга, по-комплексна причина е, че преходът към стандартно време обикновено е свързан с отрицателен психологически ефект. Лятото си е отишло и ни предстоят кратки дни, тъмни и студени сутрини и вечери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят