Атакуват чрез светлина отвътре рака на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7123825 www.24chasa.bg

Американски онколози разработват принципно нов вид нетоксична фототерапия - може да е факт до 10 г.

Все по-успешни нови терапии дават шанс на жени с рак на гърдата, медицината вече се цели в над 10-годишна преживяемост, но прогнозите при развити метастази са по-често обезсърчаващи. През последните години към класическите лечения – хирургия, облъчване и химиотерапия, се добавят обещаващи таргетни - прицелени само в тумора терапии, и иновативни имунни методи. Но паралелно се търсят възможно най-нетоксични и щадящи въздействия, към които освен това организмът да не развива резистентност. Сред тях са фотодинамичните терапии, сполучливо сравнявани със светлина в тунела на трудната борба с рака на млечната жлеза.

При тях в тумора се вкарват вещества, които в обикновени условия са безопасни за клетките, но под въздействие на светлина с фиксирана характеристика се превръщат в отрова и по този начин елиминират туморната тъкан, без да засягат здравата. В последните години редица центрове в САЩ и Европа разработват методиката. Но тя има ограничения – не може да се използва при по-дълбоко разположени образувания, защото светлината от лампите и дори от лазерите не прониква дотам или не го прави по безопасен начин. Пречка за успеха е и друг важен фактор: фоточувствителните лекарства се нуждаят от клетъчен кислород, за да си свършат докрай работата, а в раковата тъкан на гърдата той е в по-малки количества. Това добави нови изисквания към фотодинамичините методи и вече има надежди за разработване на алтернативи.

В научната литература се споделят резултати от надграждане на базови терапии, за които се очаква да бъдат финално потвърдени в изследвания и до 10-ина години да стъпят в практиката, обясниха лекари от клуба на младите онколози.

В центъра за рака към Университета на Синсинати в американския щат Охайо се работи по принципно нова методика за използване на фоточувствителни лекарства в борбата с рака на гърдата. Тя залага на техника, която може да се нарече образно осветяване отвътре. Използва се ултравиолетова светлина от радионуклиди – радиоактивни атоми, които към момента стандартно служат за изобразяване на тумори и тъкани при образни изследвания за по-точно определяне на границите на болната тъкан. Едновременно с това към медикамента, който под въздействие на лъчите се превръща в убиец, се добавят и вещества, които мобилизират кислородните резерви.

Ако очакванията се оправдаят, такъв метод може да влезе в клиничната практика много по-бързо от разработваните в момента нови лекарства. При иновативните медикаменти има дълъг период на изпитания, докато при успех на радионуклидната фотодинамична терапия тя може да бъде одобрена до 5, максимум 10 години, тъй като всички използвани агенти в нея вече са били прилагани при хора, ентусиасти са онколозите.