Д-р Мария Иванова: В сезона на грипа алергиите към лекарства зачестяват

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7132736 www.24chasa.bg
Д-р Мария Иванова е лекар-алерголог с над 20-годишен стаж във Военномедицинска академия. Завършила е Медицинска академия в София. Има две специалности - “Алергология” и “Вътрешни болести”. Специализирала е в Александровска болница. СНИМКА: Румяна Тонeва

При активна кашлица и пристъпи на задух у дома търсете причината в плесента. Тя е проблем за около 80% от жилищата, казва алергологът от ВМА

Д-р Мария Иванова е лекар-алерголог с над 20-годишен стаж във Военномедицинска академия. Завършила е Медицинска академия в София. Има две специалности - “Алергология” и “Вътрешни болести”. Специализирала е в Александровска болница.

- Д-р Иванова, как се отрази меката есен на хората с алергии?

- Алергията е състояние на имунната система, а дали ще се развие като болест, зависи от много фактори - дори и от нас самите. При алергичните хора имунната система е свръхчувствителна и реагира твърде силно към иначе безобидни вещества като полени, прах, някои храни и редица други антигени. Есента не е причина за развитие на алергично състояние, но при топъл сезон се създават условия за цъфтеж на чaст от тревите и плевелите – пелина и амброзията, които са силни и достатъчно разпространени алергени. При топла есен се наблюдава вторичен цъфтеж на житни треви, плевели и плесени, това създава условия за обостряне на алергичния ринит, алергичния кoнюнктивит, както и зачестяване на пристъпите на бронхиална астма.

Иначе алергичните хора не се увеличават през есента, но състоянието им може рязко да се влоши. Тази година например при много пациенти имаше по-тежки пристъпи на бронхиална астма. Освен това вирусните инфекции през лятото, което беше по-хладно, се застъпиха с началото на есенните вирусни инфекции.

- Зачестяват ли случаите на алергични хора у нас?

- Да. Хората са по-алергични и по-реактивни отпреди 10 г. Една от основните причини е начинът на живот в градовете. Човек е подложен на стрес, не спи достатъчно, не се храни правилно. Прекалено много фактори отвън повлияват на организма, които провокират реакция. Това отслабва имунната система и в един момент организмът започва да реагира на неща, срещу които в други случаи не реагира.

Интересното е, че поленовите алергии се срещат по-често и протичат по-тежко сред градското население, отколкото на село.

- Поленовите алергии ли преобладават?

- Да, полинозите, изразяващи се с кихане, кашлица, задух, сенна хрема, са широко застъпени сред населението. Напоследък обаче

плесенните

алергии също се

превръщат в

много сериозен

проблем Причината е в съвременното строителство, добрата топлоизолация и масовото поставяне на PVC дограма. Така влажността и температурата в домовете се повишават, което създава “чудесни” условия за развитие на плесени. Част от решението е честото проветряване.

Плесените и повишената влажност на въздуха в закритите помещения са проблем в световен мащаб, отнасящ се за около 15 до 80% от жилищата. Модерният начин на живот пък е причина хората да прекарват около 80% от времето си на закрито.

Това е особено тежко за хората с бронхиална астма. Заболяването им протича с чести прояви на кашлица, задух и затруднено дишане, а тази симптоматика е особено изразена при наличие на алергия към плесени.

- Колко опасни са плесенните алергии?

- Познати са около 1,5 млн. вида фунги, които представляват 4 до 11% от масата фини частици във въздуха. Гъбичните спори често са 100-1000 пъти по-многобройни от другите биочастици, като полените например. За чувствителните пациенти това е сериозен проблем.

Все по-популярен става забравеният през последните десетилетия

синдром на

болната сграда

– по-старото строителство, жилищните блокове, където се създават условия за развитие на плесени и от това страдат всички обитатели.

- Къде може да се развие плесен у дома?

- Освен в стени, зад шкафове, гардероби и завеси плесента може да се развие дори в матрака на леглото ни. Правени са проучвания и от един стандартен матрак се изолират няколко вида плесени. Затова е добре на 5-6 г. той да се сменя.

Климатиците също са голям проблем. Плесените и прахта живеят във филтрите им и когато се включат, се разнасят из цялото помещение.

Плесените заедно с домашния прах са сред най-честите причинители на бронхоспазми като давене и кашлица.

Домашният микрокърлеж, който е съставна част от домашния прах, също води до проблеми. Той живее в завивките, матраците и е един от най-сериозните причинители на астматични пристъпи при децата. В слюнката му има алергени и белтък, срещу който имунната система на много хора реагира. Затова честата смяна на завивките и прането им над 60° е много важно.

- В сезона на грипа и настинките се увеличава употребата на различни лекарства. Нарастват ли случаите на медикаментозна алергия?

- В сезона на грипа се увеличава употребата на противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти. Самите те често стават причина за алергични реакции. Трябва да знаем, че

астматиците и

хората с

полинози са

по-склонни към

медикаментозни

алергии (свръхчувствителност към лекарство).

Не са застраховани и хората, които до момента не са имали изява на лекарствена свръхчувствителност. Рискът обаче е около 2-3%.

Вирусните инфекции променят реактивността на имунната система. Все повече се обръща внимание на честото съчетание на инфекция с изразена алергична реакция към лекарство. Пациентите с изненада отбелязват, че в миналото без проблем са приемали дадено лекарство, а сега проявяват алергия, но това е стандартна и често срещана ситуация. Самото лекарство пренастройва имунната система и тя развива антитела срещу него. Те възприемат следващия прием на лекарството като враг за организма и реагират.

Медикаментозната алергия може да се прояви и при ниски дози. Може да протече както като уртикария или обриви, така и като анафилактична шокова реакция. Среща се и рязък спад в броя на кръвните клетки, като причината е повишена чувствителност към даденото лекарство.

- Към кои групи лекарства се проявява алергия най-често?

- Антибиотици, противовъзпалителни, витамини, а често и хранителни добавки. Съвременната фармацевтична промишленост непрекъснато презентира нови медикаменти - увеличава се както броят на лекарствата, така и на нежеланите реакции, като те стават все по-непредвидими. С възрастта се увеличават и заболяванията, от които човек страда, което обикновено води до прием на повече лекарства. Колкото повече различни медикаменти приема даден болен, толкова вероятността за медикаментозна алергична реакция е по-голяма.

- Медикаментозната алергия е сред животозастрашаващите. Може ли да бъде предварително установена?

- В дадени семейства алергичните реакции се срещат по-често, коментира се генетична предразположеност и към медикаментозната алергия, установени са и определени генетични маркери за повишена реактивност към даден медикамент или група.

У нас обаче този

тип диагностика

не е достъпна

В такива случаи на помощ идват стандартните класически методи – анамнеза и кожно-алергични проби.

- Кои са признаците, подсказващи за подобна алергия?

- Медикаментозната алергия е трудно предвидима, защото няма сигурен тест за това. За щастие, леките прояви (отоци, обриви и др.) често са бързопреходни и самоограничаващи се. Те преобладават над тежките животозастрашаващи форми - анафилактичен шок, синдром на Lyell, синдром на Stevens-Johnson. Макар и редки, тежките форми протичат драматично и са твърде опасни и неприятни, характеризират се с богата симптоматика от страна на кожата - отоци, зачервяване, обриви; храносмилателни - гадене, повръщане; и дихателни - кашлица, задух. Наблюдава се и срив в хемодинамиката - рязко падане на кръвното налягане, аритмия, често придружени от болка в гърдите.

Особено тежко протичат алергичните реакции към все по-употребяваните контрастни вещества в образната диагностика. От особено значение в този случай е предварителната подготовка с противоалергични медикаменти.

- Какво е решението в такива случаи?

- Много важно в случаите на развила се анафилактична шокова реакция е да се действа бързо и лекарят да разполага с необходимия противошоков набор от медикаменти. При тези случаи трябва бързо да се бие доза адреналин, което ще стабилизира пациента. Грижата за него се поема от сериозен екип специалисти – алерголози, токсиколози, анестезиолози, кардиолози. При пациентите, преживели веднъж алергичен шок, е много вероятно да не се повтори подобен инцидент.

Докато острите реакции след овладяването им се считат за сравнително решен проблем, забавеният тип реакции са с по-трудно овладяващи се симптоми. При последните е факт ангажирането и промяната в реактивността на редица клетки на имунната ни система.

Този тип

алергични

реакции

рецидивират при

повторна

употреба на

медикамент

и това в повечето случаи е сериозен проблем особено когато даденият медикамент е важен за болния – цитостатици, антикоагуланти, инсулин, антибиотици и др. При такива пациенти често се взема решение за спиране и промяна на практически животоопределяща терапия.

- Какво е лечението, когато става въпрос за по-сериозни алергии?

- Лечението е едно – прилага се т.нар. десенсибилизация, и у нас то е много добре развито. Това е имунотерапия, при която алергията се третира, като на пациента се “вкарват” алергени в организма, разбира се, при установени норми. Целта е организмът да свикне постепенно с тях, така че да се намали рискът от сериозни последствия при евентуален контакт със съответен алерген.

В Националния център по заразни и паразитни болести правим сами алергените, което е много добре за нашите пациенти. Идват дори от другите балкански държави да взимат нашите алергени за лечението на техните пациенти.

- А при медикаментозната алергия?

- Принципът е същият, но е много по-рисково както за пациента, така и за лекаря. Затова освен ВМА няма друга болница в страната, която безотказано да приема толкова тежки случаи. В нашата клиника по-голям процент от приетите алергични пациенти са с медикаментозни реакции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,