А защо и непушачи се разболяват от рак на белия дроб?!

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7133097 www.24chasa.bg
Според лекарите женският организъм е по-уязвим за цигарите. СНИМКА: Pixabay

Поради рискове, които не могат да избегнат за разлика от цигарите - един съзнателен избор, обясняват лекарите.

В Световния месец за борба с рака на белия дроб най-честият призив на лекарите към пушачите е да спрат цигарите като начин да избегнат един предотвратим фактор за лошото заболяване.

И най-честият отговор в България е, че няма голям смисъл от този съвет. След което пушачът изстрелва риторичен въпрос, който трябва да прозвучи като съкрушителен аргумент: А непушачите защо боледуват!?

Това е класическа ситуация в кабинета на лекарите по белодробни болести. Поражда се от вроденото у човека желание да си затваря очите за факти, които не му харесват, и да чува само това, което го прави спокоен.

Не пушат

приблизително

20-25 процента

от развилите

рак на белия дроб

Защо боледуват, щом са си спестили основния риск?

“Ракът на белия дроб не е едно заболяване, той има разновидности и част от тях са по-тясно свързани с пушенето. Но винаги отсъствието или наличието на болест е резултат на взаимодействие между генетичните предразположения и въздействията на околната среда - отговаря на всички, които искат да чуят, д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести, началник на Отделението по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР. - Един от най-мощните фактори, които оказват доказано въздействие, е тютюнопушенето, другият, който има подобно влияние, е замърсяването на въздуха - изпарения от вредни вещества. Разликата е, че

към вредностите

от замърсения

въздух пушачите си

добавят доброволно

и тези от цигарите

Ако човек иска да “прочете” правилно посланието на медицината, то е: както и при останалите диагнози, всеки може да се разболее, но пушачите натрупват по свое желание повече рискови фактори и логично боледуват по-често. При непушачите, които се разболяват от рак на белия дроб, са взели надмощие генетични комбинации, които увеличават вероятността за образуването на такива тумори. Особено неблагоприятно е, когато наследствените предразположения се съчетаят с експозиция на замърсена околна среда.”

Рак на белия дроб може да възникне във всяка част на органа, но при 90-95% от случаите тръгва от епителните клетки, които покриват бронхите и по-малките дихателни структури - бронхиолите.

Приносът на пушенето

за рак на белия дроб

е извън съмнение,

категоричен е лекарят.

За жените пушенето е още по-вредно най-малкото заради по-малката площ на белите дробове, обясняват лекарите.

Заболяването е било по-рядко преди 30-те години на миналия век, но се е увеличило драстично в цял свят през следващите десетилетия - време на възход на модата да се пуши. Дори да се вземе предвид подобрената диагностика при съвременната медицина днес, тенденцията повече пушачи - повече белодробен рак, е прекалено очевидна, за да се пренебрегне. Допълнителен аргумент дава медицинската статистика - честотата на белодробния рак спада с намаляването на пушачите в държавите с активни политики за поощряване на здравословния живот.

Вдишването на тютюнев дим от непушачи, които споделят живот или работа с пушачи, също е установен рисков фактор за развитието на рак на белите дробове. Изследванията показват, че

непушачите, които

живеят с пушачи,

имат 24% увеличен

риск за дробовете

в сравнение с непушачите, които не живеят с пушач.

За разлика от независещи от човек фактори пушенето е предотвратима причина за болест и при желание всеки може да се откаже. Никога не е късно за това, защото рискът от рак на белия дроб се увеличава с броя на изпушените цигари и годините практика. Например човек, който е пушил 2 кутии на ден в продължение на 10 години, реално има 20- годишен “стаж”. Въпреки че рискът от рак на белите дробове се увеличава дори при 10-годишно пушенето,

най-голяма е

вероятността за

болестта при хора

с около 30 г.

вредна практика

Дори и при такъв стаж обаче не е късно, нито невъзможно човек да се откаже. Подобряването на дишането се усеща още през първата седмица, а с времето се повлиява благоприятно състоянието на кръвоносните съдове и здравето като цяло.

За 7-10 дни

организмът се

освобождава от

физиологичната

си зависимост

от веществата в цигарата. Да спреш да пушиш, е решение, което зависи само от теб, казва лекарят. Отделният жител на даден град например може да влияе много по-малко върху замърсяванията на въздуха, които също убива. Те тровят целогодишно, променя се само характеристиката им и времето на пиковете.

Във въздуха в София и големите градове у нас

през лятото

има повече

приземен озон,

през зимата - фини

прахови частици,

натоварени с вредностите от бълващите сажди и дим комини.

Друга възможна през всички сезони вредност е радонът - враг, който не можем да видим или подушим. Той е радиоактивен газ, които се отделя естествено от разпадането на радий, уран, торий в скалите и почвата. Всеки човек вдишва радон всеки ден, обикновено пренебрежимо ниски нива. Но хората, които са изложени в затворени помещения на по-драстична експозиция от проникващ от под сградата газ , са във висок риск от развитие на рак на белите дробове.

Друг много агресивен риск за рака на белия дроб е азбестът - материал, използван често в миналото в строителни материали. При разпрашаване влакната му попадат в белодробната тъкан, причиняват хронично възпаление в клетките и ги подтикват към мутация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.