Д-р Мариана Контева, Аджибадем Сити Клиник Бургас: Сърдечната недостатъчност е сред най-мощните убийци на съвремието

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7141467 www.24chasa.bg

- Д-р Контева, кое ви провокира да участвате в кампанията „Живот със сърдечна недостатъчност“?

- Провокира ме невъзможността да лекуваме и помагаме на пациентите, които при първата ни среща вече са достигнали до крайни стадии в заболяването. Сърдечната недостатъчност не е толкова атрактивна и „модерна“ като инфаркта и инсулта, но не забравяйте, че тя е един от най-мощните убийци на съвремето. Провокира ме това, че откривайки пациент, когото преглеждаш за първи път с тотална сърдечна недостатъчност, реално знаеш, че той е обречен, точно толкова, колкото и при карцином на белия дроб и преживяемостта при тези пациенти е от 6 месеца до 1 година. Провокира ме това, че в годините не успяхме да се научим и да убедим пациентите си на профилактика и не успяваме да се справим с тихия убиец сърдечна недостатъчност. Заболяването и проявите му реално са само върхът на един огромен айсберг, чиято основа покрива цялото дъно на океана. И при по-голямата част от пациентите, които идват при нас, вече се борим за това да могат да дишат, а не за качество на живот. Провокира ме това, че лекарите сме носители на надежда и изцеление, а не съдници и констататори на състояния, които не можем да променим.

- Какво представлява сърдечната недостатъчност и кой може да развие заболяването?

- СН е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, белодробен или системен застой, които се дължат на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв и/или приема кръв, за да задоволи метаболитните потребности на тъканите. Изпомпващата сила на сърцето е по-слаба от обикновено - кръвта се движи в сърцето и тялото с по-бавна скорост, а налягането в сърцето се повишава. В резултат на това, сърцето не може да изпомпа достатъчно кислород и хранителни вещества, за да отговори на нуждите на организма. Камерите на сърцето отговарят с разтягане, за да задържат повече кръв за изпомпване, или стават все по-схванати и втвърдени. Това помага да се държи кръвта в движение за кратко време, но с времето сърдечният мускул и стените отслабват. В резултат на това, бъбреците често реагират като карат организма да задържа вода и натрий. Провокиращи заболяването фактори са повишени физически и психически натоварвания, повишен прием на сол и течности, рязко намаление или прекъсване на терапията, нарушения в сърдечния ритъм, белодробен тромбоемболизъм, сърдечни, системни и белодробни инфекции, прием на миакардни депресанти и солзадържащи медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства, някои калциеви антагонист и др.

- Обявихте, че създавате Център по сърдечна недостатъчност – безспорна необходимост за пациентите с тази диагноза. Каква комплексна здравна услуга предлага той на пациентите?

- Центърът ще бъде училище за пациентите и лекарите. Училище, в което ще се научим да разпознаваме симптомите и болестта, да търсим причините и да убедим пациента, че трябва да участва заедно с нас в един отбор, за да победим болестта. Има много съвременни методи на лечение, но те са приложими само когато е останал сърдечен субстрат и няма увреда на останалите органи.

- Кое е най-важното, което пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да знаят, а не знаят?

- Важното е, че сърдечната недостатъчност е едно от заболявинята, с което може да живееш абсолютно комфортно без ограничения , да пътуваш, да планираш живота си, ако я познаваш и контролираш.

- Какво Вашите пациенти най-често пропускат?

- Пропускат началото, средата и идват накрая. Искам да ги науча, че думата профилактика не е досадна част, не ти губи времето и трябва да бъде първостепенна задача. Много потенциални причини за сърдечна недостатъчност могат да бъдат успешно лекувани , а размера на увреждане е ограничен - контрол на рисковите фактори, лечение на исхемията, ранна реперфузия (отпушване на запушените артерии) след инфаркт на миокарда, профилактика на реинфаркта, ранно откриване и агресивно третиране на високото кръвно, навременна корекция на клапните пороци, вродените аномалии, липса на страх от инвазивни, оперативни методи на лечение, което пък е свързано със създаване на работещ екип лекар-пациент.

- По данни на НЗОК в Бургаска област живеят над 7000 души с тази диагноза. Вие имате дългогодишни наблюдения върху заболеваемостта тук. Според Вас – тя увеличава ли се, или намалява?

- За съжаление се увеличава, тъй като пациентите са компютърно грамотни и се доверяват много повече на непроверена информация на различни интернет сайтове, на приятели и съседи, обикалят множество лекари, от които си правят сумарни изводи, отлагат лечението за по-подходящо и удобно време и за съжаление сами контролират вида и начина си на лечение.

- Кои са новостите в лечението на това заболяване? Колко години може да преживее човек с такава диагноза?

- Има множество механични и терапевтични методи за лечение на заболяването, имаме изключително работещи и добри медикаменти, достъпни за всеки. Отново подчертавам, че това е абсолютно контролируемо заболяване и човек може да живее дълго и качествено и със сърдечна недостатъчност.

- Можем ли да се предпазим от сърдечна недостатъчност?

- Категорично да! Първата цел е наистина профилактиката, за която ще разговаряме непрекъснато с пациенти, втората цел е забавяне и спиране на процеса на заболяването, т.е. колкото се може повече заболяването да се задържи в неизявена клиника.

Ако ми позволите накрая да сравня сърдечната недостатъчност със страха и фобиите: ако ни е страх от зъболекаря, няма да предотвратим развалянето на зъбите. В нашия случай обаче последиците са изключително тежки. Човек може да живее без зъби и да сложи протези. А ново сърце се намира за по-малко от 10% от чакащите за трансплантация. Обичайте сърцето си и се борете за него всеки миг. Пазете го, не само с хубави емоции, с добри мисли и с надежда - дайте ни шанс да ви помогнем то да не боледува и да го запазим здраво.

Д-р Мариана Контева e инвазивен кардиолог и управител на СБАЛ по Кардиохирургия Аджибадем Сити Клиник Бургас. Тя и нейният екип проведоха над 40 безплатни консултации на пациенти със сърдечна недостатъчност през целия м. октомври. Резултатите показаха, че, информирането на пациентите е от огромно значение и това дава възможност за провеждане на адекватни профилактични мерки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ослепителна визия се показа жената до Лионел Меси. Антонела Рокуцо и двама от синовете им - Тиаго и Матео, бяха главната атракция по време на кръщене в Каталуния тази неделя. Семейство Меси уважи своя добър приятел и бивш съотборник в "Барселона" Сеск Фабрегас, който организира церемонията в стара базилика.

Александър Везенков продължава да блести в тима на гръцкия "Олимпиакос". Атинският гранд се наложи като гост на "Паниониос" със 101:65. Двубоят беше от XX кръг на местното първенство. Българинът стартира като титуляр. Той записа 10 точки, 6 борби и 3 асистенции. Това беше 18-и успех за "Олимпиакос" през сезона срещу две загуби.

Срамно, жалко и тъжно! Мястото, където хиляди българи отдаваха почит на загиналите футболни легенди Георги Аспарухов и Никола Котков, е затрупано от гниещи боклуци, видя "България Днес". Пустееща постройка в близост до паметника на Витиня разнася тежка смрад на урина и фекалии. А паметната плоча, открита с тържествена церемония на 30 юни 2001 г.