Свърши ваксината за грип, внасят спешно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7149619 www.24chasa.bg

Интересът към профилактиката надмина очакванията. Фирмите са изненадани - до този сезон се ваксинираха едва 2-3 процента от българите. 

От цялата страна има сигнали, че ваксините срещу грип в момента са изчерпани или свършват. Но имаме уверението на представителите на компании производители, че възможно най-бързо ще се осъществи допълнителен внос. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов.

Интересът към ваксините срещу грип тази година надмина очакванията на вносителите, които в предишни години се опарваха от пословичната незаинтересованост на българина. През последните сезони се ваксинираха 2-3%. Миналата година се забеляза леко покачване и в навечерието на епидемията всички бройки за свободна продажба бяха изчерпани. Сега това стана почти веднага след появата им в аптеките. Подобно е положението в имунизационните кабинети.

Фармацевтичните компании прогнозираха рязко увеличение на търсенето с очаквания старт на национална програма за безплатно ваксиниране на хората над 65 г., но не тази зима, а за следващия сезон, когато се предвижда реимбурсирането. Сегашният интерес към профилактиката вероятно е свързан с широката информационна кампания за възможностите на имунизационната профилактика. Тя беше естествено подсилена от припомнянето на пандемята отпреди 100 години от т.нар. испански грип, който убива около 100 милиона души.

Специалистите не твърдят, че инжекцията е панацея - разболяват се и ваксинирани, но рискът от тежко протичане и усложнения при тях е по-нисък.

Грипните вируси са много изменчиви и всяка година взимат превес различни типове. Затова и няма универсална защита, а се изработват препарати, съобразени със сезона. Препоръките на Световната здравна организация какво да влязат във ваксините се правят по щамовете, които са се разпространявали в предходните месеци в Южното полукълбо.

Тази година 4-валентните препарати са разработени като защита от два А и два В вируса - съответно “Мичигън” и “Сингапур” и “Колорадо” и “Пукет”. Препоръчаният от СЗО състав на тривалентните грипни ваксини включва същите два А щама и единия В - “Колорадо”.

Трудно е да се предвиди кой вид ще причини най-много заболявания, често има разлика и по региони. Миналата година например щамовете, които доведоха до тежки инфекции и смъртни случаи в САЩ и Западна Европа, у нас не бяха доминиращи.

В момента по официална статистика все още няма случаи на грип у нас.

Многото подсмърчащи и кихащи хора са с настинки, които може да бъдат причинени от над 200 вируса.

Според епидемиолозите болните дори на са много. Дължи се основно на лекото протичане на инфекциите - хората си спестяват ходенето на лекар и карат настинките на крак или се спасяват с общоукрепващи средства. Освен това не се правят изследвания, ако няма затегнато протичане или усложнения.

В Лабораторията по грип и остри респираторни заболявания от началото на сезона са изследвани 10 клинични проби от носогърлени секрети при пациенти със съмнение за грип. Няма обаче доказани случаи. От началото на сезона се изолират само респираторни вируси.

Общата заболеваемост през последната седмица е 54 на 10 000 души. Логично най-много са случаите във възрастовата група до 4 години, на второ място са децата от 5 до 14 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с