Свърши ваксината за грип, внасят спешно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7149619 www.24chasa.bg

Интересът към профилактиката надмина очакванията. Фирмите са изненадани - до този сезон се ваксинираха едва 2-3 процента от българите. 

От цялата страна има сигнали, че ваксините срещу грип в момента са изчерпани или свършват. Но имаме уверението на представителите на компании производители, че възможно най-бързо ще се осъществи допълнителен внос. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов.

Интересът към ваксините срещу грип тази година надмина очакванията на вносителите, които в предишни години се опарваха от пословичната незаинтересованост на българина. През последните сезони се ваксинираха 2-3%. Миналата година се забеляза леко покачване и в навечерието на епидемията всички бройки за свободна продажба бяха изчерпани. Сега това стана почти веднага след появата им в аптеките. Подобно е положението в имунизационните кабинети.

Фармацевтичните компании прогнозираха рязко увеличение на търсенето с очаквания старт на национална програма за безплатно ваксиниране на хората над 65 г., но не тази зима, а за следващия сезон, когато се предвижда реимбурсирането. Сегашният интерес към профилактиката вероятно е свързан с широката информационна кампания за възможностите на имунизационната профилактика. Тя беше естествено подсилена от припомнянето на пандемята отпреди 100 години от т.нар. испански грип, който убива около 100 милиона души.

Специалистите не твърдят, че инжекцията е панацея - разболяват се и ваксинирани, но рискът от тежко протичане и усложнения при тях е по-нисък.

Грипните вируси са много изменчиви и всяка година взимат превес различни типове. Затова и няма универсална защита, а се изработват препарати, съобразени със сезона. Препоръките на Световната здравна организация какво да влязат във ваксините се правят по щамовете, които са се разпространявали в предходните месеци в Южното полукълбо.

Тази година 4-валентните препарати са разработени като защита от два А и два В вируса - съответно “Мичигън” и “Сингапур” и “Колорадо” и “Пукет”. Препоръчаният от СЗО състав на тривалентните грипни ваксини включва същите два А щама и единия В - “Колорадо”.

Трудно е да се предвиди кой вид ще причини най-много заболявания, често има разлика и по региони. Миналата година например щамовете, които доведоха до тежки инфекции и смъртни случаи в САЩ и Западна Европа, у нас не бяха доминиращи.

В момента по официална статистика все още няма случаи на грип у нас.

Многото подсмърчащи и кихащи хора са с настинки, които може да бъдат причинени от над 200 вируса.

Според епидемиолозите болните дори на са много. Дължи се основно на лекото протичане на инфекциите - хората си спестяват ходенето на лекар и карат настинките на крак или се спасяват с общоукрепващи средства. Освен това не се правят изследвания, ако няма затегнато протичане или усложнения.

В Лабораторията по грип и остри респираторни заболявания от началото на сезона са изследвани 10 клинични проби от носогърлени секрети при пациенти със съмнение за грип. Няма обаче доказани случаи. От началото на сезона се изолират само респираторни вируси.

Общата заболеваемост през последната седмица е 54 на 10 000 души. Логично най-много са случаите във възрастовата група до 4 години, на второ място са децата от 5 до 14 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода

Чудовищният сом се заплел в мрежи, атракция е на борсата в Тутракан Най-чудовищният сом в река Дунав е уловен! Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе, научи "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.