Микропроцедура срещу рак на черния дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7166491 www.24chasa.bg

Карцином или метастази в черния дроб е една от зловещите диагнози за много пациенти. Анадолу Медицински Център предлага локално, бързо и ефективно лечение на рак на черния дроб. Химио/радиоемболизацията е минимално инвазивна процедура за локално лечение. Прилага се директно върху злокачествената тъкан и в този смисъл е щадящо за останалите органи, а най-голямото й предимство е, че не причинява странични ефекти. Процедурата може да се извърши в амбулаторни условия за кратко време, не налага прием на други медикаменти и най-вече има висока успеваемост.

За разрастването и разпространението на раковите клетки са необходими повече енергия и хранителни вещества, отколкото за здравите тъкани. При процедурата по емболизация съдовете, които снабдяват раковите клетки, се достигат чрез катетърната ангиография и в тумора се вкарват емболизиращи агенти.

В зависимост от вида на тези агенти има два вида емболизация. Химиоемболизацията се осъществява посредством микросфери, съдържащи медикаменти за химиотерапия. Целта е едновременно да се блокират кръвоносните съдове, които снабдяват раковите клетки, и да се въведе химиотерапевтик директно в злокачественото образувание. По този начин раковите клетки не само биват лишени от енергия и хранителни вещества, а по-дълго време остават под влиянието на висока доза химиотерапия. При радиоемболизацията микросферите съдържат радиоактивен изотоп (Итрий 90). Чрез катетърната ангиография тези микросфери се вкарват директно в злокачественото образувание, а тяхната радиация го унищожава.

И двата вида емболизация се прилагат за лечение на злокачествени образувания на черния дроб. Химиоемболизацията е подходяща както при първичен карцином (хепатоцелуларен карцином и холангиокарцином), чийто произход е в самия черен дроб, така и при вторични образувания (метастази), които се разсейват в черния дроб от други области като дебело черво, гърди, невроендокринни тумори и др.

Химиоемболизацията е една от най-често избираните процедури за лечение на първични тумори, които не реагират на стандартната системна химиотерапия и/или не могат да се отстранят оперативно. Може да се приложи и като лечение, съпътстващо системната химиотерапия. Процедурата може да се извърши като подготовка за хирургично лечение и дори за трансплантация. Радиоемболизацията повлиява дори, когато системната химиотерапия не е ефикасна, химиоемболизацията е опасна, тумора не подлежи на хирургично отстраняване. Лечението с вътрешна радиация е много ефикасно и безопасно в случаи, при които другите методи на лечение са неуместни, опасни или неефективни.

Химио/радиоемболизацията задължително се извършва от екип специалисти. В Анадолу Медицински център работят специално обучени интервенционални радиолози, специализирали в съответната област с международна квалификация (CIRSE - Европейска асоциация на сърдечно-съдовите и интервенционалните радиолози). Във всички етапи на процедурата участва и специалист по медицинска онкология или нуклеарна медицина, който има водеща роля за определянето на безопасна доза химиотерапевтик или радиация.

Процедурата се извършва под местна или обща упойка в зависимост от състоянието на пациента, типа чернодробен карцином и използвания емболизиращ агент. Химиоемболизацията трае около 1-2 часа, но пациентът трябва да останете в болницата, за да получи превантивни антибиотици и грижа при евентуални болка и гадене. Пациентите обикновено се връщат към нормалния си ритъм на живот 1-2 дни след процедурата. Радиоемболизацията се извършва на два етапа през 7-10 дни. В първия етап се прави ангиография за визуализиране на кръвоносните съдове, а през катетъра се инжектира маркер изотоп, за да се изчисли точната доза за ефикасно лечение, така че да не се образуват вредни утаявания извън тумора. Този етап може да се разглежда като симулация на процедурата. На втория етап се прави ангиография, при която се инжектира изчислената доза Итрий 90 за оптимален резултат от този вид лечение. Ангиографията и нуклеарната визуализация траят 2-3 часа. Пациентът може да се прибере вкъщи 4-6 часа след процедурите, така че в повечето случаи е достатъчен един ден болничен престой. Някои пациенти могат да бъдат изписани и на същия ден, без да се налага хоспитализация.

Около 70% от пациентите с различни видове рак на черния дроб реагират положително на този метод на лечение. Но все пак химио/радиоемболизацията е способ за прилагане на лечение, а не гарантиран лек. Много научни изследвания доказват, че тя удължава преживяемостта и подобрява качеството на живот при пациенти с рак на черния дроб. Крайният клиничен резултат в голяма степен зависи от стадия на заболяването и общото състояние на пациента.

Повече може да научите от www.anadolumedicalcenter.bg.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,