Репродуктивните сили на съвременния мъж намаляват, алармира изследване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7175278 www.24chasa.bg

автор: Владимир Стайков, ембриолог

В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани с размножаването на човека като най-висша жива форма на Земята и почти всеки анализ завършва с извода, че имаме не само най-сложния процес на репродукция, но и най-трудния. Някъде нещо в този процес започва да се „бъгва“ все по-често и по-често, и все по-сериозно, довеждайки до невъзможността за спонтанно забременяване, а това от своя страна изисква намесата на акушер-гинеколози с репродуктивна насоченост, биолози, учени и специалисти в областта на асистираните репродуктивни техники и технологии.

От доклади и изследвания на Световната Здравна Организация (СЗО) става ясно, че между 50 и 80 милиона двойки по света страдат от безплодие. Любопитен факт, но със знак за повишено внимание, е проучване на Еврейския университет в Йерусалим, според което процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г. Изненадващо, проучването, в което са анализирани данните за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не е установило спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области. Какъв извод можем да направим тук и какви въпроси бихме си задали? Дали силно развитите страни в сравнение с държавите от Третия свят се населяват от вече стерилни мъже поради рязко нарасналата урбанизация, динамичния начин на живот, съпътстван от повишено количество на осъзнат и неосъзнат стрес и сериозно замърсяване на градския въздух и околната среда с токсини и радиация? Кои са причините за инфертилитет при съвременния мъж и до какво водят след себе си?

В България, както често се цитира, повече от 250 000 семейства са с нарушения в репродуктивното си здраве. Според неофициални данни посочената по-горе цифра е дори по-висока и с всеки изминал ден се увеличава. Тази негативна статистика в съчетание с отрицателния естествен прираст на населението превръща борбата с безплодието в един от най-важните за разрешаване проблеми на съвременното ни общество.

При близо 40% от бездетните двойки стерилитетът се дължи на проблеми при мъжа – т. нар. „мъжки фактор“. Аномалии в анатомията на репродуктивните органи, претърпени възпаления, травми, удари или усуквания на тестисите, варикоцеле, обструкция на еякулаторните пътища, рак на тестисите или простатата и последваща лъче- и/или химиотерапия, високи нива на ДНК повреди в сперматозоидите, хормонален дисбаланс, генетични фактори, излагане на радиация или топлина, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици, стероиди и анаболи, инфекциозни заболявания или сексуална дисфункция може да са причини за постоянно или временно увреждане на репродуктивните функции на съвременния мъж.

Диагнозата „мъжки стерилитет“ се основава предимно на конвенционалния анализ на еякулата, както е посочено в ръководството на СЗО, със силен акцент върху оценката на обема сперма, концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите. Около 75% от мъжете с намален фертилитет са с много нисък брой сперматозоиди или с астенозооспермия понижена подвижност на сперматозоидите. И двете състояния са трудно лечими, а причината невинаги е изяснена.

Ако върнем календара назад с около 40 години, и спрем погледа си на 80-те години върху критериите за анализ на еякулат, зададени от СЗО, ще видим как през годините до 2010 г., включително и до днес, основните парамери – обем еякулат, концентрация на сперматозоидите за милилитър, общ брой сперматозоиди в обема еякулат, подвижност и морфология на сперматозоидите, се променят в посока надолу, т. е. стойностите им се снижават поради влошаване качеството на гаметите (половите клетки), откъдето произлиза и задълбочаващият се проблем с размножаването на хората в световен мащаб. А имено – ако през 80-те години за нормален обем се е приемал обем над 2мл, то днес нормалната стойност е над 1.5 мл. Ако за нормална концентрацията на сперматозоидите за милилитър обем се е считала стойността от 20 до 200 млн/мл, то днес се изисква тази стойност да надвишава 15 млн/мл. Референтната стойност за общ брой сперматозоиди в целия обем еякулат се е променила от 40 млн на 39 млн. Най-съществени промени се наблюдават при подвижността на сперматозоидите – през 80-те години на миналия век за нормална се е считала обща подвижност над 60%, докато днес, тя трябва да бъде над 40%. Не на последно място – референтната стойност за процента сперматозоиди с нормална морфология се е променила от над 80% на над 4% след въвеждане на стриктните критерии за изчисляването й.

Вероятно след още 20-30 години, т. е. някъде през 2060-2070 г. мъжете от бързо развиващите се страни по света, или въобще силният пол като цяло, ще се превърне в още по-стерилно създание. И ще трябва да впишем гаметите в „Червената книга на застрашените от изчезване клетки“, както ще разчитаме на замразени предварително сперматозоиди – да, тези които се криоконсервират и съхраняват на -196?С, или ще трябва да разчитаме на техники, чрез които от стволови клетки ще се произвеждат гамети за нуждите на човешката репродукция.

И какво се случва на фона на цялото ни забързано ежедневие? Забравяме да живеем нормално, всъщност живеем набързо. Не се пазим. Не се информираме надеждно и правилно. Не се движим достатъчно. Храним се рядко и по много с всякакви вредни храни, пълни с консерванти, стабилизатори и оцветители. Пием вода и газирани напитки от пластмасови бутилки. Все по-рядко правим секс или все по-често намираме причини да не го правим, проявяваме безхаберие и немарливост към здравето си, в това число и към репродуктивното си здраве. Оставяме се дребни и елементарни, дори безсмислени вредни навици. А дали си струва?

За повече информация: Център за асистирана репродукция, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.