Д-р Мариана Контева, управител на "Аджибадем Сити Клиник Бургас", и д-р Самуил Казаков, завеждащ Отделението по кардиохирургия: За 8 години спасихме над 2000 души след миокарден инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7178567 www.24chasa.bg

Ограничихме "здравния туризъм" от Бургас, при нас вече идват пациенти от други краища на страната

- Изминаха 8 години, откакто "Аджибадем Сити Клиник" стъпи в Бургас. Имате ли статистика дали и с колко е спаднала смъртността в региона благодарение на навременната намеса на вашите екипи при сърдечно-съдовите заболявания?

- М.К: Отварянето на кардиологичният център през 2011 г. само по себе си даде възможност на хората да имат алтернатива за своя живот. Ние успяхме да спасим хиляди човешки животи, които, ако трябваше да пътуват до други места, за да получат такава помощ, можеше и да не оцелеят. Самият факт, че сме направили над 10 000 процедури от самото начало на болницата досега, говори, че пациентите избират нас, защото доверието е високо, а това е най-важното за екипа, да знае, че пациента на 100% си избира лекаря. Над 2000 са спасените животи след миокарден инфаркт, смъртността от 16.3% е намаляла до 11.4%, което прави нашата работа наистина ефективна.

- Може ли да се каже, че болницата спря здравния туризъм от Бургас към други градове на пациенти, които търсят лекарска помощ?

- М.К: Няма как да ограничим желанията на всеки да избира лекаря, който да се грижи за него и за живота му. Много пациенти предпочитат Бургас вече пред другите възможности за лечение. Има пациенти, които са се консултирали извън града и се връщат при нас, за да се лекуват.

Така, че смятам, че за 8 години ние значително намалихме "мигрантската вълна" към други региони и лечебни заведения.

- А идват ли хора от други краища на страната да се лекуват при вас?

- М.К: Постоянно и това говори, че пациентите наистина не се ограничават, те се интересуват къде какво се прилага, кои специалисти работят и избират нас (имам предвид лекарите си). В момента имам пациент от София, който пътува през годината, за да лекува заболяването си. Семейството му е категорично, че разстоянията не са от значение за получаването на добра медицинска грижа.

- Какъв е обхватът на лечението, което практикувате?

- М.К: Ние предлагаме пълния обем диагностика на сърдечно-съдовите заболявания, както и пълен обем сърдечна хирургия за възрастни. Разполагаме с ехографски апарати последно поколение, диагностика и интервенционално лечение на всички кардиологични и съдови заболявания. Имаме и последно поколение ангиографски апарат на General Electric.

"Аджибадем Сити Клиник Бургас" е на разположение 24 часа в денонощието на нуждаещите се от спешна сърдечно-съдова помощ. Работим по НЗОК, допълнителни здравноосигурителни фондове, международни здравни застраховки.

Нашата мисия е да подобрим достъпа на хората в Бургас и региона до високоспециализирана кардиологична и кардиохирургична помощ, в която човешкото достойнство и индивидуалните потребности са основна ценност.

- Какви модерни практити и авангардни технологии предлагате за лечение?

- М.К: Съвременните инвазивни практики може да подменят всяка част от сърцето - клапи, части от аортата, цяла аорта, с ендопротези и механични дивайси. Това е така, защото битката с мултифокалната атеросклероза изисква включването на нови авангардни методи за контрола й. Намаляването на смъртността и удължаването на живота е наша основна цел в борбата с хроничните сърдечно-съдови заболявания. Но предизвикателствата пред нас стават все по-сериозни.

- Освен модерната апаратура с какъв екип разпологате?

- М.К: Хората са най-важното в една болница. Аз мисля и "Аджибадем Сити Клиник Бургас" го доказва, че съществува колоборация между специалностите и Heart teem не е имагинерно понятие. Мултидисциплинарният подход към всеки пациент е задължителен, всичко се диктитува от самия случай. С колегите, които са доказани професионалисти се работи лесно и аз мисля, че всички ние сме от един отбор, който спасява човешки животи.

- Миниинвазивните операции изместват ли вече конвенционалните и какво е предимството им пред другите?

- С.К: Определено има повишен интерес към минимално инвазивните достъпи, като те са различни по видове. Предимствата за пациента са минимална кръвозагуба, травматизмът и болката след операцията са намалени до минимум и рискът от следоперативни инфекции е значително занижен. Престоят в болница е скъсен, възстановяването и връщането към нормалният начин на живот е по-бързо. Козметичният ефект от интервенцията е допълнение към предимствата на метода.

- Какво ново като практика смятате да внедрите в Кардиохирургичният център? Вие, заедно с доц. Димитър Николов сте изградили единствената активна програма за минимално инвазивна хирургия на митрална и трикуспидална клапа, имате ли такива планове за в бъдеще?

- С.К: Идеите са да се започне прилагането на минимално инвазивна хирургия, която е бутикова, атрактивна и модерна, при смяна на митрална и трикуспидална клапи. Това се случва с 5-6 см. разрез отдясно на 4-ото междуребрие - извършва се същата оперативна интервенция, каквато и с конвенциалната отворена хирургия. Това е интервенция с отличен козметичен резултат (почти невидим разрез), максимално бързо възстановяване в рамките на 2-4 дни, малка травма за пациента. Благодарение на този метод ние можем да свършим най-доброто за клапата и за пациента, разбира се.

- Какво място заема превенцията във вашата работа?

- С.К: На първо място преди всичко е профилактиката, след това е диагностика и лечението. При пациент, които посещава редовно лекаря си, заболяванията се откриват много по-рано. Съветът ни е - посещавайте редовно своя кардиолог, изследвайте се, опитвайте се да водите здравословен начин на живот - бъдете активни, движете се повече, намалете рисковите си фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, това, което зависи от вас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.