Индивидуалните решения – доказано най-добре работещия подход в репродуктивната медицина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7182480 www.24chasa.bg

Репродуктивната медицина е наука на индивидуалните решения, и способността на специалиста да намери отговор за проблемите на конкретната двойка е ключова за успеха. Затова нашите специалисти не спират да се развиват - д-р Мефтуне Шефкетова посети престижeн научен форум за репродуктивна медицина в Eвропа - „Regional Ferility Stand Alone Scientific Symposium„ в Португалия. На симпозиума специалисти-клиницисти и учени дебатираха ключови теми в областта на асистираната репродукция, които въпреки развиващите се технологии и научни търсения, все още нямат категоричен отговор.

„Може би от зараждането на асистираните технологии и до днес няма единодушно становище по поне три тематики, засягащи немалко от нашите пациенти“, коментира д-р Шефкетова. „Такъв въпрос например е какво е правилното поведение, за да се подпомогне забременяването при пациентка с поликистозни яйчници – дали по-ефективно е да се направи ембриотрансфер на свежи ембриони, или пък всички получени ембриони да се замразят, и да се извърши последващ размразен ембриотрансфер“, допълни специалистът по репродуктивна медицина. Други дискутабилни подходи в сферата на асистираната репродукция са как да се стимулират хормонално пациентки с намален яйчников резерв - с много високи дози или щадящи и по- малки дози на хормоналната стимулация и каква да е точно поддържащата терапия след ембриотрансфер. Причините за дългогодишните дискусии по тези теми са, че могат да бъдат намерени значими доказателства за ползите от всеки един от двата подхода. Заключението обаче е едно - двойките трябва да се индивидуализират и да се вземат под внимание всички аспекти на здравословното и емоционалното състояние на двамата партньори, на начина им на живот и конкретните им желания, за да се предприеме най-адекватното лечение.

Не по-малко интерес в професионалната общност предизвикват данните за резултати от двойна стимулация в рамките на един менструален цикъл. Това е сравнително нов подход, който все още не е утвърден от Европейската асоциация за човешка репродукция и ембриология, но през последните години излизат все повече научни данни за ефективността му при пациентки с предстояща химиотерапия и пациентки с намален яйчников резерв. Това обикновено са дами, за които всеки ден е от значение и необходимото при класическите протоколи за ин витро изчакване не работи в тяхна полза.

Все повече се обръща внимание и на микробиологичната чистота на матката при пациентки с репродуктивни неудачи. Изследването за вътрематочна инфекция е по-сложно от обикновеното проследяване за вагинални инфеции, може би затова все още не попада достатъчно често в рутинната практика на специалистите по репродуктивна медицина. Данните обаче сочат категорично, че при жени с повтарящи се спонтанни аборти или проблеми с имплантацията на ембриона, това е въпрос, който задължително трябва да се изясни, и при наличие на проблем – да се пристъпи към лечение.

Репродуктивната медицина продължава да търси най-верните решения за всички двойки, които искат да имат свое дете. А ролята на специалистите е да са до родителите и да намерят най-верния път към сбъдването на мечтите им.

За повече информация: Център за асистирана репродукция, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.