Индивидуалните решения – доказано най-добре работещия подход в репродуктивната медицина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7182480 www.24chasa.bg

Репродуктивната медицина е наука на индивидуалните решения, и способността на специалиста да намери отговор за проблемите на конкретната двойка е ключова за успеха. Затова нашите специалисти не спират да се развиват - д-р Мефтуне Шефкетова посети престижeн научен форум за репродуктивна медицина в Eвропа - „Regional Ferility Stand Alone Scientific Symposium„ в Португалия. На симпозиума специалисти-клиницисти и учени дебатираха ключови теми в областта на асистираната репродукция, които въпреки развиващите се технологии и научни търсения, все още нямат категоричен отговор.

„Може би от зараждането на асистираните технологии и до днес няма единодушно становище по поне три тематики, засягащи немалко от нашите пациенти“, коментира д-р Шефкетова. „Такъв въпрос например е какво е правилното поведение, за да се подпомогне забременяването при пациентка с поликистозни яйчници – дали по-ефективно е да се направи ембриотрансфер на свежи ембриони, или пък всички получени ембриони да се замразят, и да се извърши последващ размразен ембриотрансфер“, допълни специалистът по репродуктивна медицина. Други дискутабилни подходи в сферата на асистираната репродукция са как да се стимулират хормонално пациентки с намален яйчников резерв - с много високи дози или щадящи и по- малки дози на хормоналната стимулация и каква да е точно поддържащата терапия след ембриотрансфер. Причините за дългогодишните дискусии по тези теми са, че могат да бъдат намерени значими доказателства за ползите от всеки един от двата подхода. Заключението обаче е едно - двойките трябва да се индивидуализират и да се вземат под внимание всички аспекти на здравословното и емоционалното състояние на двамата партньори, на начина им на живот и конкретните им желания, за да се предприеме най-адекватното лечение.

Не по-малко интерес в професионалната общност предизвикват данните за резултати от двойна стимулация в рамките на един менструален цикъл. Това е сравнително нов подход, който все още не е утвърден от Европейската асоциация за човешка репродукция и ембриология, но през последните години излизат все повече научни данни за ефективността му при пациентки с предстояща химиотерапия и пациентки с намален яйчников резерв. Това обикновено са дами, за които всеки ден е от значение и необходимото при класическите протоколи за ин витро изчакване не работи в тяхна полза.

Все повече се обръща внимание и на микробиологичната чистота на матката при пациентки с репродуктивни неудачи. Изследването за вътрематочна инфекция е по-сложно от обикновеното проследяване за вагинални инфеции, може би затова все още не попада достатъчно често в рутинната практика на специалистите по репродуктивна медицина. Данните обаче сочат категорично, че при жени с повтарящи се спонтанни аборти или проблеми с имплантацията на ембриона, това е въпрос, който задължително трябва да се изясни, и при наличие на проблем – да се пристъпи към лечение.

Репродуктивната медицина продължава да търси най-верните решения за всички двойки, които искат да имат свое дете. А ролята на специалистите е да са до родителите и да намерят най-верния път към сбъдването на мечтите им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",