Ставното протезиране помага да си върнете активния живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7185537 www.24chasa.bg

Д-р Владимир Иванов е завеждащ отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“. Топспециалистът трупа опит на различни позиции в структурата на Военно медицинска академия, като от 2004 г. е началник отделение КОТРХ. Придобива правоспособност „Ендопротезиране на стави“ в Медицинския университет в София и притежава свидетелство за правоспособност за диагностични и терапевтични дейности под рентгенов контрол.

Д-р Иванов е завършил десетки курсове и мастъркласове по опративно лечение на фрактурите, ендопротезиране реендопротезиране на стави в Швейцария, Австрия, Германия, Словения, Великобритания, Испания, Гърция, Полша, Италия и България.

- Д-р Иванов, какво представлява ставното протезиране като интервенция в ортопедията и кога е препоръчителна?

- Ставното протезиране е хирургична замяна на увредени хрущялни повърхности на ставите с изкуствени компоненти. Протезирането на тазобедрената става е признато за най-успешната хирургична интервенция в ортопедията.

Ставно протезиране може да се извърши на много стави. Най-голямо приложение обаче има при тазобедрена, колянна и раменна стави. При показания на протезиране подлежат и лакътна, глезенна и дори стави на пръсти на ръката.

- Кога се стига до ставно протезиране? Какви са симптомите?

- Основната причина за ендопротезиране е увреда на анатомията на ставата. Тези увреди се дължат на ортопедични, системни заболявания, травматични увреди (вътреставни счупвания; мекотъканни увреди в ставите или около ставите) и развитие на туморни процеси.

Основните оплаквания на пациентите са болки в засегнатата става и ограничени движения. На по-късен етап се появаява деформация на ставата, която невинаги е забележима от болния. Настъпва и отслабване на мускулатурата около ставата, с което се уврежда допълнително функцията й.

Целта на протезирането е да се премахне болковият симптом, да се възстанови функцията на ставата за възможно по-дълъг период от време.

- Как протича самата интервенция, лесно ли се понася от пациентите?

- Оперативното лечение се извършва под анестезия (регионална или обща). В следоперативния период болният се изправя още на следващия следоперативен ден и провежда целенасочена рехабилитация за постигане на обем на движение в оперираната става и заздравяване на мускулатурата на крайника. При болни, подлежащи на планова оперативна намеса, предоперативната рехабилиотация е от голямо значение за постигане на по-добър краен резултат.

В момента се използват импланти с циментна и механична фиксация, като и двата типа имат своите показания и преимущества. Повърхностите на ставни компоненти са покрити със специални покрития с цел по-добър контакт и прорастване на костта в импланта. Голяма част от тях са от титаниева сплав, позволяваща извършване на ЯМР на пациенти, нуждаещи се от такова изследване при възникване на заболяване.

- А какви са новостите?

- Съвременен подход в момента е изработването на индивидуални компоненти на протезите или изработването на специфични за пациента инструменти с цел по-добро анатомично наподобяване на ендопротезата на естествената става.

- Има ли усложнения и в какво се изразяват? Как да се предпазим от тях?

- За съжаление ставното протезиране е съпроводено и с усложнения. Такива са „разхлабване“ на ставните компоненти, септично усложнение, счупвания на костите около ставите поради травматизъм. Има и други усложнения, които са по-рядко срещани или са специфични за дадена протеза.

Усложненията не представляват висок процент при тези оперативни намеси, но е същественно да бъдат диагностицирани навреме и да бъдат лекувани адекватно. От съществено значение поради тези причини е извършването на регулярни контролни прегледи при опериралия хирург.

- Има ли задължителни неща, които трябва да направят пациентите, преминали ставно протезиране?

- Извършването на целенасочена рехабилитация в следоперативния период е съществена част от оперативния процес. Целта на рехабилитацията е да приучи пациента с новото усещане за протезата, да възстанови отслабената мускулатура на крайника и да подобри обема на движение на оперираната става. Правилно проведена рехабилтацията води пациента до ранно връщане към трудовото ежедневие и социален живот. При пациенти, изпълняващи трудови задължения, протезирането позволява завръщане на работното място в рамките на 2 до 6 месеца. Определени ограничения има за хората, изпълняващи тежък физически труд. При възрастни хора протезирането прави възможно самостоятелното обслужване и подържане на социалните контакти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Наполи" Карло Анчелоти скочи на съдиите в мача срещу "Ливърпул". Италианците загубиха като гости с 0:1 и отпаднаха от Шампионската лига. Претенциите на неаполитанците бяха за остро влизане на Върджил ван Дайк в краката на Дрийс Мертенс в началото на мача. "Ако имаше видеоповторения, това щеше да е червен картон - отбеляза Анчелоти.

Варненският адвокат Светослав Бързанов е обвинен като тартор на сводническата банда, в която за участник е сочен ММА боецът и герой от "ВИП брадър" Деян Топалски, научи "България Днес". След като столичен адвокат бе заключен за втори път като бос на оръжейна банда, сега колегата му варненски юрист ще отговаря за склоняване към проституция.

Данъчните органи в Испания ще внесат иск срещу Шакира за три престъпления. Половинката на защитника на "Барселона" Жерар Пике ще се изправи пред наказателно производство за измами. Разследванията, започнали в началото на годината, установили, че певицата е скрила 14,5 млн. евро между 2012 и 2014 г. Това са данъци върху доходите й,