Пациент №1 с ХИВ у нас е жив, нови терапии държат вируса на ниво незаразен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7186177 www.24chasa.bg

Почти 40 милиона души живеят с ХИВ днес, но смъртните случаи, свързани със СПИН са намалели почти наполовина от 2005 г. Това се дължи на програмите за ранно откриване на инфекцията и нова генерация лекарства, които държат вируса под контрол в изключително ниски граници, при които инфектираните не развиват СПИН и не са заразни за околните. У нас от 1996 г. досега вирусът е установен при 2977 души, от които откритите тази година са 286, до края не годината вероятно ще са около 300. Това обясни на дискусия за инфекцията, смятана доскоро за фатална присъда, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. 

У нас доскоро сред инфектираните са преобладавали хетеросексуални хора, но вече най-многочислена е групата на мъжете, които правят секс с мъже. 

Първият български пациент с установена през 1987 г. положителна проба за ХИВ е жив, показват анонимните контролни изследвания на инфектираните. Кой е той, не се знае - пробите с кръвта постъпват в НЦЗПБ само с номера, единствената информация е, че е роден през 1963  г. и е започнал лечение сравнително късно - 10-15 години след установяването на инфекцията, обясни проф. Мария Николова. 

Съвременната медицина разполага с 30 вида лекарства, които имат потенциал да контролират вируса. При стриктно и адекватно индивидуално преценено лечение хората с ХИВ може никога да не се разболеят. Вирусът е неоткриваем в кръвта, а това означава, че човекът не може и да го предава на други хора, с които е в контакт, обясни проф. Марияна Стойчева от УМБАЛ "Свети Георги“ – Пловдив. Тя разказа, че в инфекциозната клиника там имат отлични резултати с пациентите, които се придържат  стриктно към антиретровирусната си терапия, но мнозина я прекъснат, а това ги връща в изходната точка. 

В отделението за придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" в София също най-много са пациентите мъже и трима от всеки четирима  правят секс с мъже, каза шефът на отделението д-р Нина Янчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",