Д-р Юрукова: Хората с алергии са по-уязвими за грипа и настинките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7187237 www.24chasa.bg
Д-р Василка Юрукова, хомеопат с първата си книга

- Д-р Юрукова, много се говори в последно време за хората с алергии и факта, че броят им постоянно расте. Как си обяснявате това?

- Алергиите са една от „епидемиите“ на 21 век. Само за последните 20 години честотата им е нараснала 3 пъти. 20% от хората у нас страдат от алергична хрема, атопичен дерматит или уртикария, а 9% от българите имат бронхиална астма. Това са заболявания, които често продължават с години или дори цял живот. Съвременната медицина все още търси обяснение за голямото зачестяване на алергиите. Вече са открити конкретните гени, които се свързват с развитие на алергиите. Според едни учени замърсената околна среда също е сериозен фактор, но според други възможно е точно обратното - липсата на достатъчно инфекциозни стимули в ранното детство да доведе до по-чести алергии.

Според мен зачестяването на алергиите най-вероятно се дължи на комбинация от няколко фактора. Смятам, че наследствено предразположените към алергии хора ги отключват на даден етап в живота си в резултат от съчетанието от различни причини – остри и хронични инфекции, заболявания на храносмилателната система, натрупване на токсини в тялото и някои негативни емоции.

- В този сезон алергичните пациенти са доста уязвими заради изтощената им имунна система. Как да се грижат за себе си?

- Хората с дихателни алергии по-често боледуват от настинки през зимата. Когато имате алергично възпаление на лигавиците на дихателната система, ставате по-уязвими за вирусните инфекции, които след няколко дни боледуване често се усложняват и с бактериални инфекции. Затова алергичните хора много по-често се лекуват с антибиотици. Канадско проучване сочи, че по време на дихателна инфекция антибиотици се предписват при деца с бронхиална астма много по-често, отколкото при децата без астма – 64% срещу 2%, и че резистентността на пневмокока (вид бактерия) към антибиотиците макролиди съвпадат по време с периода, в който на децата астматици започват да се предписват главно широкоспектърни антибиотици. Учените се питат дали тези деца не стават чрез това лечение източник на резистентни към антибиотици инфекции. Освен това, ако използваме постоянно антибиотици за лечение на всякакви инфекции при даден човек, имунната система отслабва, тя престава да е в състояние да се пребори сама, а от друга страна, често настъпва допълнително алергизиране, към самите антибиотици. За да избегнем това, е важно да използваме и природни безвредни средства за стимулация на имунната система и лечение на остри настинки, каквито са хомеопатията и Шуслеровите соли. Така например, комбинацията от Шуслерови соли № 3 ферум фосфорикум, №6 калиум сулфурикум и №7 магнезиум фосфорикум може да се използва и при деца, и възрастни като част от мерките за предпазване от грип и други вирусни заболявания през зимата. При малки деца дозата е 1-2 таблетки дневно, а при възрастни, по 3 таблетки дневно от всяка сол. Шуслеровите соли могат да се съчетават с всеки друг тип терапия – конвенционална, хомеопатична, фитотерапия или акупунктура.

- Наскоро вие публикувахте първата си книга – „Живот без алергии? Мисията възможна“. Защо избрахте тази тема?

- Ако имате алергия, тя често е присъда до живот. Тъй като аз самата от ранно детство съм се борила с различни алергии, които прогресираха в годините, независимо от лечението, не исках да се примиря, че това са нелечими заболявания. Имала съм кожни, дихателни, очни и хранителни алергии. Като млад интернист алергичната ми хрема беше конкретният повод да се заинтересувам от възможностите на хомеопатичното лечение и това промени професионалния ми път.

Написах тази книга, за да споделя важна и неочаквана за мен информация, до която стигнах в резултат на работата си с моите пациенти и докато търсех най-ефикасното за тях алтернативно лечение. Тази информация е различна от всичко, което досега сте чували за алергиите. Например, за мен като лекар беше шокиращо да разбера, че алергиите са често провокирани или влошавани от инфекции или са резултат от други заболявания, за които повечето хора дори не предполагат. Много хора казват: “Аз имам само алергия“, а всъщност алергията е само симптом на друго тяхно заболяване. И когато се излекува това друго заболяване, алергичните симптоми намаляват.

Далеч съм от мисълта, че предлагам единствения и най-правилния начин на лечение. Има много пътища към здравето. Просто споделям с читателите най-доброто, до което аз самата съм успяла да стигна след 20 години търсене и работа в сферата на алтернативната медицина.

- Как стигнахте до тези изводи? Имат ли те научна обосновка?

- От 1991 година досега има множество научни проучвания за връзката между алергии и инфекции. Въпреки, че учени от различни страни доказват, че някои бактериални, вирусни, паразитни и гъбични инфекции могат да предизвикат или да влошават алергиите, това не е променило значително начинът, по който алергичните хора се лекуват.

Аз самата нямах представа за връзката между алергии и инфекции до преди няколко години, когато при мен започнаха да идват много тежки случаи на уртикария, които бяха на дългогодишно кортикостероидно лечение. Кортикостероидите са често използвани лекарства за лечение на алергии със сериозни странични ефекти при дълготрайна употреба. Пациентите идваха с надежда да преминат на някакво по-щадящо лечение.

За моя най-голяма изненада при всички тях открих паразитна инфекция, която след като беше излекувана, уртикарията изчезна и това позволи да се спре кортикостероидното лечение.

В началото ми се струваше абсурдно паразитите да причиняват алергични обриви, но когато случаите станаха повече от 50, за мен стана ясно, че това не е съвпадение и че най-вероятно паразитите отделят токсини, които силно дразнят кожата и водят до алергични обриви.

По същото време лекувах често бебета и малки деца с атопичен дерматит. Направи ми впечатление, че майките често споменаваха за стафилококова инфекция при тях още в родилния дом или в първите 2-3 месеца след раждането им. Изследването на децата с тежък атопичен дерматит почти винаги доказваше наличие на стафилокок. Излекуването му веднага водеше до намаляване, а понякога дори до спиране на обривите от атопичен дерматит.

Същевременно през годините се сблъсках с няколко случая на млади хора с новооткрита астма и при тях често се откриваше бактериалната инфекция микоплазма и/или гъбични инфекции. Излекуването на този тип инфекция водеше до силно намаляване на астматичните пристъпи и тяхното разреждане във времето.

Това ме накара да потърся научни проучвания на тази тема, както и винаги да проверявам за наличие на остри или хронични инфекции при моите пациенти с алергии. В книгата ми съм описала голямо количество научни проучвания по темата, както и моя собствен опит с инфекциите, които предизвикват алергии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да