Микрочип „избира“ най-добрите сперматозоиди при мъжки фактор за проблемно забременяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7194716 www.24chasa.bg

Технологията е нова и вече се прилага в Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция

Редица учени, лекари, физици, химици, математици и биоинженери разработват различни методи за решаване на един от предизвикателните биологични проблеми - невъзможността за спонтанно забременяване при хората.

При двойките с такъв проблем се прилагат различни асистирани репродуктивни техники, за да се достигне до желаната бременност. Но ако се вгледаме внимателно в природата, ще видим, че тя дава пример за специалистите от областта на репродуктивната медицина как и кога една естествена система работи правилно.

Сред всички подходи в асистираната репродукция, инжектирането на предварително избран сперматозоид в зряла яйцеклетка е най-ефективният метод за преодоляване на мъжки фактор. Подборът на сперматозоиди с добра подвижност е ключова стъпка и осовна част от пъзела към успеха за постигане на бременност при един ин витро цикъл.

При естественото зачеване сперматозоидите преминават през микроканали в лигавицата, докато намерят правилния път до яйцеклетката. През последното десетилетие развитието на микрофлуидните системи намери приложение в асистираната репродукция, давайки възможност в изкуствени условия да се наподобят и имитират средата и пътят, който изминават сперматозоидите от цервикалния канал, водещ до вътрематочното пространство.

Микрофлуидната система притежава вход и изход, през които съответно се поставя малка част от проба еякулат, а от изхода се изолират и събират само сперматозоиди. Съществуват научни изследвания, доказващи по-добро и надеждно изолиране на сперматозоиди при използване на микрофлуидни системи (микрочипове) в сравнение с конвенционалните методики (центрофугиране, swim-up метод, центрофугиране).

Микрочиповете позволяват изолиране на здрави, бързо подвижни сперматозоиди, с нормална морфология и ниски нива на увреждане на ДНК в тях. Те способстват за отделяне на зрелите сперматозоиди от незрелите клетки, наподобявайки естествената физична и биохимична среда по пътя до и около яйцеклетката.

Смята се, че микроканалите копират естествените механизми на селекция, които протичат във вагината и по-горните участъци на женската репродуктивна система. При използване на микрочипове не е необходима предварителна обработка на спермалната проба. Друго предимство на микрофлуидните системи е, че сперматозоидите могат директно да се наблюдават под светлинен микроскоп през определен интервал от време, докато се осъществява тяхното селектиране.

¬¬¬¬Подобни системи са сравнително нов вариант най-вече за изолиране на сперматозоиди, но съществуват разновидности дори за оплождане и култивиране на ембриони. Развитието и доусъвършенстването на тази техника като метод за селекция на сперматозоиди навлиза в рутинната работа на биолозите, практикуващи в ин витро лабораториите в САЩ, Европа и Азия.

За пример може да бъде дадена Турция – една локация, чиито практики в асистираната репродукция българските двойки познават сравнително добре – където технологията е широко разпространена. След обучение в Истанбул, екипът на Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция също въведе методиката, което я прави достъпна и за българските пациенти.

За повече информация: Център за асистирана репродукция, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е казал, че министрите не могат да са модерни и в крак с времето?! Доказателство за това е бившият служебен министър на културата Петър Стоянович. За да се разходи из столицата, той сложи шармантни слънчеви очила, видя "България Днес". Аксесоарът е с тигрови щампи и е тип "котешко око". Въпреки че този вид цайси са считани за женски модел,

"Левски" изпусна шанса да си върне един от най-успешните и обичани от феновете чужденци Дарко Тасевски. И то без пари. Той до последно чака обаждане от "сините" и след като не получи такова, ще подпише със "Славия". Халфът е свободен агент от ноември. Тогава договорът му с тайландския "Хонкаен" изтече.

Бурните ветрове продължават, махнете саксиите от терасите КОЙ Е ТОЙ Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Хидрология и климатология". Работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас, и телевизия "България он ер".