Предлагат национален съвет по психично здраве на пряко подчинение на премиера

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7197268 www.24chasa.bg
Зала "Изток" в парламента едва побра заявилите участие в дискусията за психиатричната помощ. СНИМКА: Любомира Николаева

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - това са само част от констатациите на експертите на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), които бяха у нас по официална покана да се запознаят с условията и да направят препоръки за реформиране на системата за психиатрична грижа.

Липсва и консенсус между институциите и експертите, обществото посреща негативно дори единични опити грижата за психично болните да се изнесе в общността, установили още те.

Докладът е внесен в Министерството на здравеопазването. В него се изтъква още

маргинализация

на психиатрията

като медицинска

специалност

Това съобщи акад. проф. Дроздстой Стоянов, национален консултант по психиатрия, по време на кръгла маса под патронажа на здравната комисия в парламента.

По време на визитата си представителите на ЕПА са посетили клиниките по психиатрия към УМБАЛ “Александровска”, към МБАЛНП “Св. Наум”, Държавната психиатрична болница “Свети Иван Рилски” , Центъра за психично здраве “Никола Шипковенски”, Центъра за психично здраве София - област, и Центъра за психосоциална рехабилитация “Слатина”. На база на видяното в тях европейските експерти дават конкретни препоръки за реформиране на системата. Според тях трябва да се определи

национален

клиничен

ръководител

с власт

и пълномощия за вземане на решения за програмата за реформа, който да докладва директно на здравния и социалния министър. В помощ на този експерт се препоръчва да работи и група от компетентни специалисти.

Най-уместно е да се създаде национален съвет по психично здраве на пряко подчинение на премиера, защото ще координира няколко министерства, каза проф. Стоянов.

10% от парите за

здравеопазване

да се дават за

психично здраве

вместо

сегашните 1-3%,

препоръчват още европейските специалисти. При тройно увеличение на средствата ще може да се подобрят условията за пациентите, да се предложат повече услуги за помощ извън лечебните заведения, да се увеличат заплатите.

Трябва да се осигурят различни хуманни и зачитащи достойнството и правата форми за продължаваща грижи и помощ, категорични са експертите. Така беззащитни и безпомощни в ежедневните дейности пациенти ще бъдат защитени от злоупотреби с тях, ограбване, малтретиране.

Психиатри от различни структури апелираха за подобряване на възможностите за живот в обществото на всички групи с психични заболявания - деца и възрастни, с умствени увреждания и зависимости, с леки и тежки форми.

В реформата успоредно с професионалните организации и научните институции трябва да се включат пациентските и граждански сдружения, изтъкнаха техни представители.

Според доц. Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи, хората са по-склонни да споделят психически проблем с общопрактикуващите лекари.

Джипитата

трябва да бъдат

обучени как

да разпознават проблемите и да насочват пациентите към специализирана помощ.

Световната здравна организация ще подкрепи усилията за реформиране на сектора, увери експертът към софийския офис д-р Михаил Околийски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов