За година диабетът убива повече хора от Първата световна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7201077 www.24chasa.bg
Хората, които се хранят навън, по-често ядат висококалорични неща.

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване.

Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства, ти си метаболитно здрав. Но анализ на показателите на 9000 души установява, че само 12 процента изпълняват критериите – това е пълна катастрофа! Това предупреди проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българсконо дружество по ендокринология и лектор в информационната кампания на “АстраЗенека - България” за превенцията на диабета и неговите усложнения.

Оказва се, че 30 на сто от хората, които имат нормално тегло, са в метаболитно здраве. А от тези със затлъстяване – само 0,5%. Картата на света повсеместно показва население с наднормено тегло, а в някои държави затлъстяването вече е проблем за всеки трети. Тези данни характеризират диабета дори не като епидемия, а като пандемия.

Тази година Световната здравна организация съобщи актуалните числа: в света вече има 1,9 милиарда души с наднормено тегло и затлъстяване, като с драстични килограми са 650 милиона.

Най-лошото е, че с наднормено тегло са 41 милиона деца под 5 г., във възрастовата група 5-19 г. – още 340 милиона, а е факт, че почти всички, които са пълни в детството, остават такива и като възрастни, обясни проф. Борисова.

Причината е, че веднъж формиран в ранна възраст, неправилният начин на хранене и лошата двигателна активност се запазват като стил на поведение.

Какво се случи през последните десетилетия с “венеца на природата”? Около 2,5 млн. години са били нужни човекът да тръгне изправен и да изпълни със съдържание определението хомо сапиенс, а

само 40-50 г. – да се

превърне в хомо обезус,

затлъстял човек

Причината е енергиен дисбаланс – това, което слагаме в устата, е повече от изразходваните калории. В дъното на стои неправилният избор – най-често ядем храни, които красноречиво са наречени боклуци, висококалорични и нездравословни. А се движим, колкото да слезем от апартамента и да се качим в колата пред входа, за да стигнем максимално близо до работата си и вечерта по същия начин да се приберем вкъщи. Моделът е утвърден сред градското население, което вече е значително по-многобройно. Урбанизацията, автоматизацията на труда, компютрите, гъстата транспортна мрежа, предлаганият на всяка крачка евтин джънкфуд - ако се оставиш на инерцията, всичко това генерира затлъстяване.

“Сред социалните фактори много съществена е ролята на знанието.

Затлъстяването е по-често

сред хора с ниско

образование и ниска

здравна култура

- изтъква проф. Борисова. - В затлъстяването се коренят здравни рискове като сърдечносъдови заболявания, сънна апнея - задух по време на сън, диабет тип 2. Те са 4 пъти по-чести сред хората с наднормено тегло и затлъстяване. Ако се изобразят графично затлъстяването и диабетът, се вижда, че те имат синхронно нарастване.”

Повечето от диабетиците са мъже и процентната им преднина съвпада с процента на по-голямото затлъстяване сред мъжете. Малко известно е какво стои зад твърдението на медицината, че нашето време ще остане в историята като “диабетна война”. В Първата световна за година загиват 4,5 млн., а 2106-а е годината, в която починалите от усложненията на диабет за 12-те месеца вече достигат 5 млн., цитира проф. Борисова. 

Според последното проучване у нас с поднормено тегло са 1,58% от хората, с наднормено тегло 37% и отделно още 33% със затлъстяване. Освен това при равни други условия има голяма разлика между града и селото. В големия урбанизиран център със затлъстяване са 29% от населението, в малкия град 34%, а в селата – 39%. “Фрапантната разлика голям град – село се обуславя от няколко фактора – обяснява проф. Борисова. – В малките населени места са останали повече възрастни хора, които дълги години живеят с малки доходи, които не им позволяват да подбират храната по здравословност, пенсиите им стигат просто да се нахранят. Към това се добавя по-ниска степен на образованост в селата. Френско

изследване показа, че

сред хората с по-ниско

образование процентно

има повече дебели

Това ме впечатли много и ме подтикна към анализ на данните от последното преброяване у нас. Със средно образование са 43%, с висше – 20%, като на село висшистите са 6%, в града – 25%. Още по-детайлна разбивка показа, че на село 49% - половината от хората, са с образование под средното или никакво, а в града с такъв статус са 26%. Поредно доказателство, че образованието е основа за просперитета и здравето.”

Българските данни сочат, че 52% от диабетиците са със затлъстяване, а сред другите хора процентът е 29. И ако през 2012 г. 420 000 българи имат диабет, а около 225 000 преддиабет, то през 2015 г. диабетиците вече са над половин милион.

При изследванията на случайно подбрани групи се открива, че

освен 7,1%, които знаят,

че са болни, има още

2,8% - над 250 хиляди

българи с диабет,

които не го подозират,

а други 220 хиляди са

в състояние на преддиабет

Това е причината диабетът често да се открива чак при инсулт или инфаркт. За намаляване на риска препоръчвам изследване на кръвната захар поне веднъж годишно, особено ако човек е със затлъстяване, а като профилактика - балансирано здравословно меню без прехранване и всекидневна физическа активност, дори да е само ходене пеш, каза проф. Борисова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Маурицио Сари ще бъде новият треньор на италианския шампион "Ювентус". Преговорите между двете страни са преминали положително. Заплатата на настоящия мениджър на "Челси" ще бъде в размер на 7 милиона евро. Официално Сари ще бъде обявен чак след финала на "сините" от Лондон срещу "Арсенал" в Лига Европа в сряда.

"Виторул" иска да задържи с постоянен трансфер Ривалдиньо, но и други три клуба са готови да преговарят с "Левски" за бразилския нападател и син на легендата Ривалдо, твърдят водещите румънски спортни сайтове. Медиите съобщават, че отборът на Джика Хаджи е готов да плати 150 хиляди евро за трансфер на Ривалдиньо,

Алекс Фъргюсън направи емоционално завръщане на треньорската скамейка на "Олд Трафорд" в демонстративния мач, отбелязващ 20-годишнината от незабравимия финал на Шампионската лига, в който "Манчестър Юнайтед" надви "Байерн" (Мюнхен) с късни голове за 2:1. Въпреки това, близките на легендарния мениджър знаят,