Качеството на яйцеклетките и ембрионите - да развенчаем митовете

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7204940 www.24chasa.bg

Един от най-често задаваните въпроси към ембриолога е „Какво е качеството на ембрионите ми и какво трябва да бъде, за да забременея?“. Отговорът на този въпрос не е лесен, затова целта на тази статия е да обясни как се оценява качеството на яйцеклетките и ембрионите, и какво означават тези оценки.

С развитието си съвременните технологии в асистираната репродукция предлагат все повече иновативни методи при подбора на най-добрия ембрион. Вече широко се използва генетичният скрининг и диагностика, за да се определи кое ембрионче е еуплоид (тоест е генетично здраво и има правилен хромозомен набор).

Макар и инвазивен, този подход е успешно приложим и препоръчителен при партньорки в напреднала репродуктивна възраст (над 39 години) и при двойки с диагностицирано генетично заболяване. При това генетично изследване се използва генетичен материал от 1-2 клетки на ембрион в 3-ти ден от развитието си, или 5-10 клетки от бластоцист - ембрион на 5-ти или 6-ти ден.

Необходимо е след генетичен подбор с последващ трансфер на генетично здравите ембриони, при установяване на бременност, резултатът от генентичния анализ да се валидира – тоест да се потвърди със сигурност чрез инвазивните за майката и бебето методи – амиоцентеза и хорионбиопсия или все по-навлизащите в практиката неинвазивни методи, които изследват феталното ДНК, съдържащо се в майчината кръв (пренатални кръвни тестове).

Друг съвременен подход в ембриологичната лабораторията е използване на Time Lapse технологията. Тя дава възможност да се проследи развитието на ембриона след оплождане до трансфер като на филмова лента. Ембриологът може да види в кой момент е настъпило всяко делене на клетките и колко време е продължила всяка фаза (2, 4 и тн. клетъчен стадий), без да се налага да вади ембриона от инкубатора. Има достатъчно доказателства, че тези времена са много важни за виталността на ембрионите, способността им да се имплантират в матката на майката и от тях да се роди здраво дете. Все още обаче тези технологии са твърде скъпи, оскъпяват самата ин витро процедура и повечето клиники в България не ги предлагат.

Най-широко използваният начин за оценка на яйцеклетките и ембрионите е тяхната морфологична оценка във всеки един ден от развитието.

Качеството на яйцеклетката започва да се оценява веднага след като тя бъде извадена от фоликула. Зрелите качествени яйцеклетки се характеризират с овална форма, оформено полярно телце, хомогенна цитоплазма и размер около 200 микрометра:

Около 17 часа след сливането на яйцеклетката и сперматозоида може да се наблюдават първите признаци на оплождане. Клетката трябва да е сферична и да има вече 2 полярни телца и две видими ядра. Разположението, големината и симетрията на ядрата е определяща за бъдещото развитие на ембриона. С добри перспективи за бременност са ембрионите с напълно симетрични ядра:

Ембрионите до 3-ти ден са в етап на ранно делене – генетичният материал се размножава, клетките на ембриона се разделят, но обема на ембриона не се различава от обема на неоплодената яйцеклетка.

Чисто концептуално човешкия ембрион се дели в много специфична последователност: от една клетка става на две, двете стават на четири, четирите стават на осем и така нататък. Но в действителност ембрионалните клетки, наречени бластомери в този етап, не се делят синхронно, затова често ембриологът може да види 3, 5 или 7 клетки. Важно е в стадий на 4 клетки (ден 2, фиг. 1) или в стадий 8 клетки (фиг. 2) бластомерите да са симетрични:

В зависимост от броя на клетките в определени моменти асиметрия също e нормално да се среща.

На ден 5 ембрионът достига стадий, наречен бластоцист. В този стадий ембрионалните клетки наброяват между 120 – 200 броя. Ембриологът оценява развитието с цифри от 1 до 6, като тази оценка е определяща за способността на ембриончето да се превърне в здраво бебе.

Качествената класификацията на ембриони е инструмент, който лекарите и ембриолозите използват заедно с възрастта на пациента, историята на инфертилитета и друга информация, за да определят най-подходящия ден, в който да върнат ембиони в матката, броя ембриони за трансфер и точно кои ембриони са най-подходящи за прехвърляне в матката, така че да се осигури най-добър шанс за имплантация и успешна бременност.

За повече информация: Център за асистирана репродукция, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа