Популярни китайски билки за добро здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7209270 www.24chasa.bg
Лилиум Снимки: Чайна дейли

Много хора в наши дни са изправени пред различни неразположения, особено младото поколение, и трябва да се борят със замърсяването на въздуха, напрежението на работното място и нездравословния начин на живот. Докато западната медицина изписва различни лекарства за лечението на болестите, източната се опитва на първо място да предпази появата им, коментира bulgarian.cri.cn.

Всяка китайска билка има различно въздействие върху организма и се бори със специфичен здравен проблем. Ето няколко от най-популярните:

1. Лилиум (??)

Лилиумът е любимо цвете на мнозина заради красивите си и ароматни цветове. Но източната медицина цени лечебните свойства на изсушените му корени. Те подсилват стомаха и далака, изчистват излишната влага от тялото, овлажняват белите дробове и облекчават кашлицата. Но хората, които имат непоносимост към студа, е по-добре да ги избягват.

2. Мента (??)

(Снимка: Чайна дейли)

Ментата е популярна билка за лятото. Тя се използва като декорация на десерти, за студени напитки и ястия. Що се отнася до лечебните ѝ свойства, тя облекчава болката, справя се със сърбежа и високата температура, изчиства гърлото, разхлажда в летните горещини.

3. Китайска ангелика (??)

Китайската ангелика е популярна женска билка, защото помага при различни гинекологични проблеми. Тя подхранва кръвта, регулира менструалния цикъл и облекчава болката.

4. Корени полигонум (???)

Корените на полигонуима са известни със свойството си да възвръщат цвета на побелялата коса и да я подхранват. Освен това зареждат с енергия. Но бъдете внимателни с количествата, защото ако прекалите, това ще се отрази на черния дроб.

5. Шафран (???)

Шафарнът е близък по лечебни свойства до китайската ангелика, но с по-широк спектър на действие. Освен че подобрява кръвообращението и регулира менструацията, той разкрасява и зарежда с енергия. Но употребата му по време на бременност е забранена.

6. Сушени пъпки на хемерокалис (??)

Изсушените пъпки на красивия хемерокалис намаляват серумния холестерол, чиито високи нива могат да доведат до заболявания на средна възраст. Те са добра превенция срещу болестите.

7. Цветовете на японския нокът (???)

Цветовете на японския нокът са добро средство за изчистване на токсините и излишната топлина от тялото. Те са сладки на вкус и имат свойството да охлаждат организма, облекчават болките и дразненето в гърлото. Препоръчително е чаят от орлов нокът да се пие през лятото.

8. Корените на китайската камбанка (??)

Корените на китайската камбанка лекуват простуди, възпалено гърло и болки в гърдите. Те изчистват храчките и болките в корема, предпазват от високи нива на кръвната захар, подсилват имунитета, увеличават нивата на инсулина. Препоръчва се на диабетици за стабилизиране нивата на кръвната захар.

9. Дренки (???)

В Китай вярват, че ако носят дрян, ще се предпазят от епидемии. Освен това той помага при болки в коленете и гърба, замайване, шум в ушите, импотентност, често уриниране, недостиг в черния дроб и прекомерно изпотяване.

10. Листа перила (??)

Листата на перилата подсилват имунитета, пазят от настинки и укрепват мозъка. Препоръчва се и на бременни в полза на бебето.

Консултирайте се с лекар по китайска медицина преди приема на някоя от горепосочените билки.