Спестете си личен опит в синдрома празнично сърце

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7210568 www.24chasa.bg

Д-р Борислав Ацев: Ускорен пулс по време

на гощавката е първо предупреждение

Американски кардиолози са установили 10-15% нарастване на случаите на сърдечни кризи в периода между Коледа и Нова година. У нас сметката е по-груба - с толкова горе-долу се увеличава работата в специализираните клиники през зимата. Но косвен знак за зачестяването на случаите по празниците е кривата усмивка, с която кардиолозите реагират на пожеланията за спокойни празници.

На български феноменът на коледно-новогодишните аритмии и предсърдно мъждене звучи тромаво - синдром на празничното сърце, и лекарите използват по-благозвучното английско название holiday heart syndrome. С него медицината описва сърдечните атаки, свързани с характерния за големите празници стрес, финансовите изпитания и купуването на подаръци, родниниските срещи, хедонистичното преяждане с калорични зимни храни в съчетание с обилно поливане с алкохол и свързаната с това дехидратация, обясни кардиологът д-р Борислав Ацев. В повечето случаи в риск са хипертониците и сърдечноболните, а здравото сърце устоява на изпитанието, но не е абсолютно правило.

Тахикардията - ускоряване на пулса, и неравномерният сърдечен ритъм, докато човек е на масата или малко след това, са първите симптоми за проблем. В най-неблагоприятно положение са хората с вече установена хипертония или аритмии. При аритмия дори глътка алкохол води до проблем, защото нараства рискът от тромби, които може да предизвикат инсулт, особено ако човек не е подготвен с лекарства, разреждащи кръвта, обясни д-р Ацев.

Причините за синдрома на празничното сърце са комплексни, но се смята, че алкохолът има роля на катализатор на влошаването. Затова кардиологът предупреждава за умереност на празничната маса и най-вече за повече предпазливост от хората с аритмии и високо кръвно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка