Сложен интердисциплинарен случай в АГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“ с щастлива развръзка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7234225 www.24chasa.bg

Сложен случай с 27-годишна пациентка бе увенчан с чудесна развръзка – раждането на нов живот. Това е медицинската история на жена, бременна за първи път, която е с вродена аномалия на невралната тръба – спина бифида. Състоянието в миналото е било гранично със смърт, сега се оперира в ранна детска възраст и такива пациенти могат да живеят пълноценно. Лошото е, че тази аномалия много често е свързана с аномалии на урогениталния тракт, главно при пикочоотделителната система, но има случаи, когато са засегнати и вътрешните гениталии.

Д-р Георги Кръстев, лекар в АГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“, разказва за предизвикателствата, пред които са се изправили специалистите от болницата, за да доведат нещата до щастливата развръзка.

При нашата пациентка в следствие на основното й състояние имаме и засягане на отделителната система, което е наложило най-малко 11 операции досега. Трите най-големи са реимплантации на уретерите, премахване на единия бъбрек поради увреждане и изграждането на нов пикочен мехур от тънко черво. Операциите са правени в детска урология в „Пирогов”, а бременността до последно е наблюдавана в УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив, посочва д-р Кръстев.

Проблемът при такива пациентки е комплексен - и забременяването, и износването на бремеността, и раждането. Изисква се мултидисциплинарен подход, нещо, което нашата болница за щастие може да осигури. АГ отделението и Неонатологичното звено към болницата разполагат с достатъчно кадрови потенциал и апаратура за отгреждането на преждевременно родените деца, обяснява д-р Станева, началник на Неонатологията към болницата.

В случая и в проследяването на бремеността, и в родоразрешаването се включват акушер-гинеколог, неонатолог, уролог, нефролог, интернист, кардиолог, защото при такива пациенти има и други придружаващи състояния, има постоянна инфекция на пикочо-отделителната система през целия им живот. Такава инфекция е много опасна – тя може да премине и към плода, което пък води до други усложнения – преждевременно раждане с всичките рискове от това. Затова през цялата бременност жената е наблюдавана от мултидисциплинарен екип от специалисти, добавя д-р Кръстев.

Самото раждане също се оказва изпитание за професионализма на лекарите. Още при приемането на жената в отделението е съставен план за действие при всякакви ситуации. Екипът започва с включването на медикаменти, които подготвят белия дроб на бебето за предстоящо преждевременно раждане и подобряват зрелостта му. „През това време се събра екип - продължава д-р Кръстев. – Присъедини се колега уролог. Влязох в контакт с уролози от „Пирогов”, които са наясно със състоянието на пациентката, понеже там са правени операциите й. Подготвихме се с достатъчно количество кръв, защото изходният й хемоглобин беше нисък. Започнахме антибиотично лечение при майката и със свито сърце влязохме в операционна зала, защото случаят е много труден и сложен. Слава Богу, в корема нещата бяха перфектни, работата на колегите от „Пирогов” беше извършена идеално, което улесни нашата работа. Цезаровото сечение мина по план. То не беше като най-често правеното при повечето жени, защото при тази пациентка имаше изграден нов пикочен мехур на мястото, където обикновено се разрязва матката. Направихме го корпорално, което исторически е първият метод за отваряне на матката.“

И чудото на живота и науката се случва – ражда се момченце с тегло 2260 г, при което само едно денонощие се налага подпомагане на дишането. Поради забавена адаптация на храносмилателната система правихме три дни парентерално хранене, след което имахме относително спокоен постнатален период, припомня д-р Станева.

„Такива случаи носят гордост на екипа на болницата. В това е уникалността на „Софиямед“ - имаме представени почти всички специалности, можем да се справим с комплексни медицински случаи и при нужда колегите помагат. Медицината е колективна работа за здравето на пациентите”, обобщава д-р Кръстев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е казал, че министрите не могат да са модерни и в крак с времето?! Доказателство за това е бившият служебен министър на културата Петър Стоянович. За да се разходи из столицата, той сложи шармантни слънчеви очила, видя "България Днес". Аксесоарът е с тигрови щампи и е тип "котешко око". Въпреки че този вид цайси са считани за женски модел,

"Левски" изпусна шанса да си върне един от най-успешните и обичани от феновете чужденци Дарко Тасевски. И то без пари. Той до последно чака обаждане от "сините" и след като не получи такова, ще подпише със "Славия". Халфът е свободен агент от ноември. Тогава договорът му с тайландския "Хонкаен" изтече.

Бурните ветрове продължават, махнете саксиите от терасите КОЙ Е ТОЙ Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Хидрология и климатология". Работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас, и телевизия "България он ер".