Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7252320 www.24chasa.bg
Малките деца не трябва да се оставят без надзор, защото често слагат в устата, носа, ушите си разни храни, части от разглобяеми играчки и вещи. СНИМКА: РОЙТЕРС

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото.

Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”. Находките от носове, уши, гърла, трахеи, дробове биха стигнали за експозиция във всеки уважаващ авторитета си музей.

В болницата търсят помощ деца и възрастни със заседнали играчки, храна, дребни предмети. Най-често това са елементи от конструктор, разглобяеми играчки, дребни фигурки, пионки, зарчета, копчета, топчета от гердани, батерии, бобени зърна, царевица, фъстъци и всякакви други ядки.

“Най-драматично е, когато са на пътя на въздуха и може да причинят задушаване или са навлезли в белия дроб - каза д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите, носа и гърлото. – По-чести са инцидентите с бебета и деца. Съветвам родителите да не ги оставят без наблюдение особено по време на игра и хранене и по принцип да не допускат в ръцете им да попадат малки предмети поне до 5-6-годишна възраст.”

Бели стават и с възрастни. Д-р Меджидиев е вадил дори капачка от химикалка от белия дроб на мъж. При друг случай открива цяло зелено орехче в десния главен бронх на жена.

“Освен всички очаквани поражения орехчето беше причинило изгаряне поради високото си съдържание на йод Находката беше изненада не само за нас, пациентката нямаше спомен за случилото се. Тя всъщност дойде с обструкция и съмнение за рак на белия дроб. Чак когато установихме, че причината за проблемите е орехче с диаметър малко над 1 сантиметър, жената се сети за предисторията. По съвет на познати прилагала бабина рецепта за лечение на кръвно, при която се вземат зелени орехи. Явно едно е “залетяло” и е поело по дихателните пътища. Слава богу, бързо се ориентирахме за причината за обструкцията и извадихме орехчето. Но около мястото, на което беше престояло и отделяло йод, се беше получило голямо по площ изгаряне на лигавицата на бронхите. Наложи се доста продължителна терапия. За щастие, историята беше с щастлив край.”

При по-дълбоко влезли предмети и храни изваждането им става със специален инструмент, снабден с оптика – бронхоскоп. Представлява нещо като тънка тръба, на върха на която има мъничка лампа и камера, с помощта на която лекарят може да огледа дихателните пътища отвътре. След това

със специални щипки и

“кошнички” вади нещото

Не е просто и гладко, както може да изглежда от описването с думи.

Отстраняването на чужди тела е трудно, дори да са в носа и ушите. По-добре е да не си играем на чичо доктор - има много случаи, при които непрофесионални действия водят до неволно натъпкване още по-навътре. Освен това има риск човек без познания да се заблуди, че бобено зърно, ядка, скилидка чесън (също ефект на бабина рецепта - за спиране на хрема), са “преминали” в гърлото и поело към стомаха, защото вече не се виждат. А всъщност да са заседнали по грешно трасе - в носа, трахеята, дроба, и там,

набъбвайки от влагата, да

създадат критична ситуация

Стига се до обструкция – запушване на дихателните пътища. Риск от вторично блокиране може да се създаде и по време на транспортиране, ако при движението чуждото тяло се премести на важно за дишането място, каза УНГ специалистът. Затова той препоръчва при случаи от подобно естество да се вика Бърза помощ, включително ако се налага придвижване до друг град.

Лекарите използват за уточняване на проблема образна диагностика, специални инструменти и техники за “изсмукване” или хващане и изваждане на чуждото тяло. Методите, които прилагат, зависят и от спецификата на находката. “С колегата доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия, сме вадили от белия дроб на малък пациент слънчогледови семки, които се бяха забили с твърдите си люспи в тъканта и бяха много трудни за отстраняване”, спомни си д-р Меджидиев.

Драматично е и засядането на предмети и храна в зоната на ларинкса. Органът е много чувствителен особено при деца и при задържането на каквото и да е там бързо води до оток. Трябва да се реагира без бавене, за да се избегне риск от задушаване.

При дефицит на време и

напредващ процес

лекаря прави трахеостомия

Това е спасяваща процедура при непроходимост на горните дихателни пътища и блокирано естествено дишане. При риск от задушаване на шията се прави разрез, за да се вкара тръбичка, през която да влиза въздух.

На д-р Меджидиев му се е налагало да вади и батерии, натъпкани в носа и гърлото на деца. Допълнително предизвикателство е, че те изпускат киселина, която изгаря лигавиците.

Относително по-бързо се разрешават случаите на “инвазия” в ушите. Класиката е влизане на насекомо.

Жива буболечка в ухото

е подлудяващо усещане,

поражда се и световъртеж,

защото ухото има роля и за равновесието. Слухът е застрашен, когато външният обект проникне дълбоко и нарани тъпанчето.

“При анамнеза или съмнение, че чуждо тяло е попаднало в ушите и особено в носа, гърлото и по-надолу в дихателните пътища, задължително трябва да се отиде на лекар.

Викайте веднага

Бърза помощ,

дори транспортирането с лична кола може да влоши състоянието. При непрофесионален превоз в зависимост от вида на чуждото тяло и на какво ниво е в дихателните пътища то може да смени позицията си и да причини задушаване. Освен това при необходимост от незабавна реакция лекарят може на място да помогне за отстраняване на чуждото тяло или да осигури алтернативен път за дишане”, апелира д-р Меджидиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на