10 храни, несъвместими с алкохола

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7264154 www.24chasa.bg
Човек трябва да внимава не само какво и колко пие, но и с какво замезва. СНИМКА: Pixabay

Засилват негативното му действие и натоварват организма

За вредата от алкохола са се изписали тонове хартия. Някои учени твърдят, че няма количество алкохол, което да не е вредно. Други определят граници, преминаването на които води до плъзгане по наклонената плоскост.

Много по-рядко хората се замислят с какво точно замезват и дали то не води до още по-пагубни последици в съчетание с високите градуси на напитката. Специалисти по хранене посочват 10 продукта, чиято употреба е несъвместима с алкохола, разкрива изданието РБК.

Шоколад

Съчетанието коняк или шампанско с шоколад е разпространена, но вредна практика. Според токсиколози главна жертва на това съчетание става задстомашната жлеза. Реакцията на организма на похапването на шоколад заедно с алкохол може да се изрази в развитие дори на панкреатит. Независимо от тези предупреждения бутилка алкохол, придружена от кутия шоколадови бонбони, продължава да е често срещан подарък.

Пресни домати

Кой не е чувал за ракия с доматена салата. Да, ама не. Органичните киселини в доматите в съчетание с алкохола дразнят стените на стомаха. Това може да доведе до смущения в храносмилането и неприятно подуване на корема. Доматеният сок обаче няма такова отрицателно въздействие, когато се комбинира с твърди напитки.

Кафе

Съчетанието на тази ароматна напитка с алкохол е тотална грешка, тъй като двете действат в противоположна посока. Алкохолът, който е висококалоричен, разширява кръвоносните съдове, а кафето ги стеснява. Едновременната употреба на толкова разнопосочно действащи вещества действа потискащо, води до скокове на кръвното налягане и може да предизвика тахикардия.

Енергийни

напитки

Главната опасност от съчетанието на енергийните напитки с алкохола е, че те маскират реалната степен на опиянението. Човек изпива прекалено много, рискувайки различни усложнения - от хипертония, та чак до инсулт и инфаркт. Освен това енергийните напитки по правило са газирани, което значи, че алкохолът ще постъпва в кръвта много по-бързо.

Десерти и

сладкиши

Сладкото и алкохолът се конкурират за реда на преработката си. Черният дроб се нахвърля първо да разгражда мазните сладки тортички, което означава, че алкохолът ще увеличи пагубното си въздействие, тъй като ще се просмуква в кръвта, оставайки непреработен. В резултат - стрес за вътрешните органи и възможна интоксикация.

Мариновани

зеленчуци

За разлика от замезването със солени краставички това с кисели краставички не е за препоръчване. Комбинацията между твърд алкохол и мариновани зеленчуци е вредна, тъй като те забавят процеса на разграждане на алкохола. И черният дроб, и бъбреците получават огромно натоварване.

Пържено

мазно месо

Обилното поливане на месцето със сигурност е приятно, но за полезно и дума не може да става. Съчетанието на алкохол с пържено мазно месо създава двойно натоварване на стомаха, жлъчния мехур и черния дроб. Немазното месо - печено или варено, и рибата са доста по-подходящи за мезе. Те се смилат бавно и водят до равномерно усвояване на алкохола от организма.

Пикантни храни

Едновременната употреба на спиртни напитки и пикантна храна може да доведе човек до препиване заради бързото опиянение и загубата на контрол. Пикантните храни и подправки предизвикват много силен прилив на кръв към червата и дразнят стените им. Неприятната последица от такова съчетание може да е силно раздразване на слизестата обвивка на хранопровода и на стомаха.

Диня, пъпеш,

грейпфрут

Тази комбинация не е препоръчителна по същата причина като със сладкишите. Бостанските плодове са богати на захари, които организмът усвоява преди алкохола. Грейпфрутът пък има свойството да блокира ферментите в черния дроб, отговорни за разграждането на токсичните вещества.

Поради това алкохолът може да остане твърде дълго в организма в неразграден вид и да се стигне до алкохолно отравяне.

Друг

алкохол

Главното правило е “Не смесвай!” Проблемът не е в силата на напитките, а в различното им въздействие върху организма, повишената опасност от натравяне и други проблеми, включително с черния дроб и сърцето. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта