Куркума и червено вино срещу инфаркт, диабет, рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7264735 www.24chasa.bg

Проучване на 

международен

екип с участие на

български учени:

растителните 

антиоксиданти 

изместват интереса от витамините и минералите.

Антиоксидантите имат много потенциални ползи за здравето. Както показва името, те неутрализират окислителните процеси в тялото - основни виновници за болестите и остаряването. Такива вещества естествено се съдържат в зеленчуци, плодове, билки, натурални и ферментирали напитки.

Някои антиоксиданти като флавоноидите през последните години са фокус на голям научен интерес поради потенциала им да намаляват риска от инфаркт. Проучвания и метаанализи откриват ползи от дългосрочната консумация на растителни полифеноли в профилактиката и като част от лечението на сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза, рак, невродегенеративни заболявания - включително алцхаймер.

Множеството такива данни са в основата на промяна в научния интерес, който се пренасочва от антиоксидантните витамини и минерали към антиоксидантните фитохимикали. Това установява мащабен международен проект, в който участва екип от БАН. Учените са обобщили данни от 299 602 публикации през последните 50 г. Оказва се, че много цитирани след 2000 г. стават два полифенолни антиоксиданта - куркумин (в подправката куркума) и ресвератрол (в червеното вино, гроздето и други плодове). Установява се, че те се включват в процесите срещу клетъчното възпаление и  автофагията - “самоизяждане” на дефектни елементи на клетките. По този начин може да са помощници в профилактиката и лечението на рак, включително на кръвта.

Множество проучвания откриват също, че полифенолите имат невропротективни ефекти и благоприятна роля срещу сърдечносъдови заболявания, диабет, преждевременно остаряване.

Куркуминът и ресвератролът се усвояват по-добре, когато се приемат в природно свързан вид, а не в синтетичен, обясни за “24 часа” доц. д-р Николай Цветков, ръководител на секция “Молекулен дизайн и биохимична фармакология” към Института по молекулярна биология “Акад. Румен Цанев" към БАН, който участва в проучването. Ученият изтъкна, че от 20 г. интересът към естествените антиоксиданти в растенията категорично превъзхожда научните търсения в сферата на витамините и минералите. Резултатите от изследванията пък потвърждават много от интуитивно откритите в опита на народите полезни качества на естествените фитохимикали в растенията и голямата им роля за неутрализиране на оксидативния стрес.