Откриха нов метод за борба с болестта на Алцхаймер

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7270950 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Голямо клинично изследване в САЩ показа, че хората, подложени на интензивно лечение срещу хипертензия, са с понижен риск от т.нар. лек когнитивен дефицит, който в редица случаи е смятан за начален стадий на болестта на Алцхаймер, предаде Франс прес.

Става въпрос за първото клинично изследване, което е установило как да се попречи на смущенията в паметта и концентрацията у възрастните хора. "Изследването ни за пръв път разкрива ефикасна стратегия за превенция на свързания с напредването на възрастта лек когнитивен дефицит", заяви експертката по невродегенеративни заболявания Кристин Яфи от Калифорнийския университет в Сан Франциско, предава БТА.

Изследването обхванало над 9000 души над 50-годишна възраст, които страдат от хипертензия. Половината участници били подложени на терапия, която цели систоличното налягане да бъде свалено до 140 милиметра живачен стълб, а останалите - на лечение, което има по-амбициозната цел систоличното налягане да бъде намалено до 120 милиметра живачен стълб.

След 5-годишни наблюдения лекарите не открили различия между двете групи, що се отнася до вероятна деменция. Но в подложената на по-интензивно лечение група имало по-малко случаи на лек когнитивен дефицит, отколкото в другата група.

"Получените резултати подкрепят виждането, че онова, което е добро за сърцето, е от полза и за мозъка", отбеляза Мария Карийо, научен ръководител на Асоциацията за борба с болестта на Алцхаймер със седалище в Чикаго.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.