Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7285159 www.24chasa.bg
У нас има 12 психиатрични болници, повечето са с лоши условия. СНИМКА: Архив

Европейската психиатрична асоциация видя у нас нарушаване на човешките права, неприемливи условия и за пациенти, и за лекуващи.

Европейската психиатрична асоциация е готова да сезира съда по правата на човека в Страсбург, ако не получи адекватна обратна връзка за радикално реформиране на психиатричната помощ в България. Това съобщи националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов. Според него други възможни санкции може да дойдат от Европейската комисия по линия на финансирането от ЕС на подобряването на спешната помощ: “Европейската комисия не толерира дискриминация, а реално това ще се получи за пациент, който в условия на

изолация в

психиатрична

болница на

18 километра от

населено място

получи физическо оплакване, което се нуждае от бързо обгрижване.”

Мисия на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), която работи у нас по покана на Министерството на здравеопазването, предостави доклад и препоръки.

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - са част от констатациите.

Според проф. Стоянов за преодоляване на тези основни проблеми най-важното е да стартира закъснялата с десетилетия истинска реформа, за да не приличат психиатричните болници, отворени по време на комунистическия режим в пустошта, на концлагери с ужасяващи условия. Модерната концепция е психиатричната грижа да се осъществява в общността, изтъкна националният консултант. Той смята, че за 4-5 от болниците започването с ремонти е “връзване на каруцата пред коня” (четете аргументите му по-долу).

Експертната група, работила у нас, е под ръководството на президентката на асоциацията проф. Силвана Галдериси. Тя препоръча да се определят национален клиничен ръководител и национална работна група, която да ръководи и изпълнява програмата за реформа.

Според ЕПА трябва

10% от бюджета

за здраве да се

заделят за

психично здраве

и да се увеличат заплатите на квалифицирания персонал, като същевременно се подобряват чрез обучения уменията и моралът на работещите в сферата.

В препоръките се казва, че в реформата успоредно с научните и професионалните организации трябва да се включат пациентските и семейните сдружения. Според експертите от ЕПА техните препоръки трябва да осигурят различни, но еднакво хуманни и висококачествени условия за грижи за всички пациенти с психични заболявания, включително за старост и детска психиатрия, зависимости, умствено увреждане и съдебна психиатрия.

Важен аспект е и преодоляването на страха, че реформата ще доведе до намаляване на средствата за психично здраве, включително закриване на болнични легла. От ЕПА съветват да се изпълняват национални планове за преодоляване на дискриминацията и подобряване на отношението към хората с психични заболявания. Както и за подобряване на имиджа на психиатрите и всички работещи в областта на психичното здраве.

Специалистите съветват да се подобри и обучението по психотерапия и психосоциални интервенции, както и значително да се увеличи броят на обучаваните във всички психиатрични специалности, включително детска и съдебна психиатрия. От ЕПА препоръчват да се определи метод, основан на доказателства, за

измерване

на качеството

на услугите и резултатите от програмата - например продължителност на престоя, разходи за грижи, качество на обслужване, и на ниво пациент - стабилизиране, удовлетвореност, маркери за социално приобщаване.

Националният консултант: Икономически неоправдано е реанимирането с ремонт на болници с ужасяващи условия

Според националния консултант проф. Дроздстой Стоянов всяка инвестиция в материалната база трябва да бъде предхождана от ясна концепция за реформа. “Матералните инвестиции, предхождащи системната грижа за реформа, са впрягане на каручката пред коня”, казва той. Изтъква, че икономически е абсолютно неоправдано реанимирането чрез ремонти на 4-5 от психиатричните болници с най-ужасяващите условия.

“Министерството изрази желание за създаване на работна група за изработване на стратегия за реформа в психично-здравните услуги, но до момента не е издадена заповед за сформирането ѝ - разказва националният консултант. - Имаше намерение и за втора работна група, която да направи оценка на психиатричните стационари по отношение на инфраструктура, логистика, условия, персонал, достъп до друг вид медицински дейности и т.н. Такъв инструмент е готов отдавна и ако задачата ни бъде официално делегирана, веднага можем да го предоставим. Не разбирам защо са нужни две работни групи обаче, тъй като е логично тези взаимносвързани дейности да бъдат вменени на постоянно действаща комисия, която да носи пряката и политическата отговорност.”

Хелзинкският комитет и близки на пациенти: трябва цялостна концепция и подкрепа

Българският хелзинкски комитет е изпратил писмо до министър Кирил Ананиев с призив най-после да бъде създаден национален съвет или междуведомствена комисия по психично здраве към Министерския съвет и за изработване на стратегия за реформа в сектора.

Организацията напомня, че през септември 2018 г. при разглеждане на ситуацията в България Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания изрази загриженост поради факта, че хората с психосоциални увреждания престояват дълго в болнични отделения поради липса на рехабилитационни услуги след активно лечение, адекватни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността. Асоциацията на семейства за партньорство в психиатрията настоява за “нова политика, която интегрира функциите на отделните министерства и институции и гарантира комплексна, добре регламентирана и финансово обезпечена грижа”. Сега едва за 0,35% от хората с тежка психиатрична болест е осигурена психосоциална подкрепа в двата дневни центъра в столицата и малкото такива в страната, напомнят от асоциацията.