Намаляват тревожните разстройства, растат зависимостите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7309678 www.24chasa.bg

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи установи още, че само 1 от 5-има с проблеми търси помощ от специалист

За 10-15 години честите психични разстройства сред българите са намалели, но са се увеличили зависимостите.

Това показват данните от мащабно проучване на екип на Националния център по обществено здраве и анализи, проведено по най-добрите световни стандарти.

Честите психични разстройства, които се идентифицират основно с депресиите и тревожните разстройства, при предишното проучване са били 19,5 процента. Или приблизително 1 от 5-има българи.

Новите резултати сочат 14,5 процента.

Злоупотребата с алкохол и употребата на наркотици обаче са се увеличили в сравнение с предишното проучване -

от 3,3 процента

зависимостите

се покачват до

4,85 процента

Анализ на данните предстои, но със сигурност причината е комплексна. Това съобщи по време на дискусия за психичното здраве д-р Захари Зарков - началник на отдел “Психично здраве” в НЦОЗА.

Любопитен факт е, че животът в партньорство се оказва силен протективен фактор за душевната хормония. Семейните българи и

партньорите в

двойка 3 пъти

по-рядко страдат

от депресия

Това потвърждават данните от подобни проучвания по цял свят. В редица държави с възможности за широки епидемиологични проучвания тези изводи се надграждат и с данни за по-добро общо здраве и продължителност на живота на хората, които споделят живота си с партньори. Очаква анализ и установеното в проучването различие по пол по отношение на афективните разстройства сред българската популация.

Жените 5 пъти

по-често страдат

от афективно

разстройство,

обяснявано най-често като разстройство на настроението.

Изследователският екип още не е приключил обработката на труда си и обясненията за данните се очакват до края на годината.

Хипотезите за рязката разлика в афективните разстройства търсят обяснение както в по-голямата емоционалност на жените, така и в тяхната “по-неблагодарна” житейска роля - работят повече часове от денонощието като цяло, при равни други условия често получават по-ниски възнаграждения от колегите си мъже и т.н.

В същото време жените са по-склонни да търсят помощ при депресии, тревожност, афективни разстройства и по-сериозни кризи. Като цяло обаче продължава да е силен предразсъдъкът, че консултацията при психиатър те причислява към болните, а депресията например е просто глезотия, временно отпускане, тъга, която “ще мине”.

Зад голяма част от честите психични разстройства стои стрес. “Замислен” от природата като механизъм за мобилизиране и оцеляване при застрашаващи ни условия, той става патологичен, когато след хормоналната команда “бий се или бягай” не последва “развръзка” и биохимичен “отбой”.

Стресови може да бъдат не само неприятни изживявания, а и емоционални събития с положителен заряд като сватба например. (На инфографиката виждате част от най-популярната скала на стреса.)

Най-често стресът се превръща в проблем, когато стане хроничен.

Средно един от всеки петима българи с депресия и тревожност са търсили и получили адекватна помощ. Последен избор е психиатърът, най-често хората споделят душевните си проблеми с общопрактикуващите лекари. Това е причината те да търсят по своя инициатива обучения в сферата на психичното здраве. Единствената препоръка в обратната връзка за курсовете в тази област, организирани от центъра по обществено здраве и анализи, е да има повече обучения.

Положителна

тенденция е

намаляването на

самоубийствата

в световен мащаб. Един от факторите за това са целенасочените политики за социално отговорно поднасяне на информация за такива случаи в медиите, каза д-р Владимир Наков. В чисто медицински план ранното откриване на депресията, зависимостите и други психични разстройства също намалява суицидните нагласи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.