Д-р Румяна Динолова: Като лек за щастие 3-ма си купуват общо BMW да се показват с него на смени

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7323855 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Едно от най-честите последствия от преживяно насилие в детството е отключване на психични разстройства, казва д-р Румяна Динолова -  главен експерт в отдел “Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи. Завършила е медицина, от 2004 г. има специалност по психиатрия и допълнителни специализации по психодрама, когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоциална рехабилитация, ранни интервенции при първи психотичен епизод. През 2018 г. защитава докторска степен на тема “Неблагоприятни преживявания в детството и рисково за здравето поведение сред студенти от помагащите професии и медицина”. Д-р Динолова е национален координатор на Световната здравна организация за България по проблемите на насилието над деца, член на Българската психиатрична асоциация и IEPA (Международна асоциация за ранни интервенции при първи психотичен епизод).

- Д-р Динолова, какво плащаме като общество за снизходителното отношение към пердаха в ролята на възпитателно средство в детството?

- Цената е висока, но невидима поради “отложеното плащане”.

Наше проучване откри връзка между насилието в детството и 4 рискови фактора за здравето – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, рисково сексуално поведение и затлъстяване. Насилието във всичките му аспекти увеличава тези рискове.

Очертават се неочаквани на пръв поглед връзки, като например, че

сексуалното

насилие води

до 5-кратно

увеличаване

на риска от

затлъстяване

в зряла възраст

Едно от най-честите последствия от преживяно насилие в детството е отключване на психични разстройства в зряла възраст.

Дискусията за приемането на Истанбулската конвенция у нас беше драстично отместена от фокуса си, защото нагласите в общността са формирани от културални норми, които приемат насилието.

Смята се за

естествено да

понабиеш детето,

ако не слуша

В същото време проучванията доказват, че насилието води не само до психични заболявания. То доказано е пряко свързано с хронични телесни заболявания, които водят до ранна смърт.

- В добро емоционално и психическо здраве ли е днешният българин? За какво говори например, че за много хора е изключително забавна гледката на човек, който пада, защото тайно са му дръпнали стола? Или удоволствието да видят как ватманът хлопва вратата под носа на някой тичащ да се качи? Или ако кола мине през кална локва и окъпе добре облечен човек?

- Такова поведение е по-характерно за тийнейджърския период, но – да, може да се наблюдава и при хора в по-късна възраст. Едно от възможните обяснения е, че желанието да унижиш някого или това да ти е смешно е свързано с

вътрешна

несигурност

за това как ти

изглеждаш в очите на другите И понеже е много по-лесно да “блеснеш”, да станеш “герой” на гърба на някого, като го изложиш, избираш лекия начин. Ако другите приемат това за геройство, ти ще продължиш да използваш подобен механизъм за себеутвърждаване. Ако обаче околните осъдят постъпката като недопустима, ще преразгледаш “шегата” с дръпнатия стол.

Затвърждаването на такъв стереотип до голяма степен зависи от отношението на средата.

Например в изследване за нагласите към домашното насилие в България са анкетирани различни професионалисти колко често според тях се среща деянието. И над 70% от участвалите полицаи – хора с професия, за която се очаква да е първа линия на защита от насилие, отговарят, че децата стават жертви на домашно насилие “по-скоро рядко”, “рядко” и “никога”. Форми на принуда, свързани с икономическо насилие, с ограничаване на възможностите за развитие или стесняване на кръга от приятели, по-рядко се разпознават като насилие. Само около 20% са посочили, че се сблъскват “често” и “по-скоро често” с ограничаване на личните права и свободи като форма на насилие.

- В каква среда вирее най-добре насилието?

- Насилието е разпространено във всички общества и всички слоеве на обществото.

Рисковите фактори за насилие са на много нива – могат да бъдат разпознати на ниво отделен човек, на ниво семейство, на ниво общност или общество.

Например на ниво общество един от факторите са културални норми, които подкрепят насилието.

Насилието е

феномен, който

има свойство да

се мултиплицира,

да се предава

от поколение

на поколение

Ако обществото приема норми, които включват възпитание чрез телесно наказание, толерирането им става фактор за насилие в това общество. Или ако си бил обект на насилие в детството, има голяма вероятност в зряла възраст да станеш насилник или отново жертва на насилие. Има и по-рискови групи като децата и жените. Ако си дете и момиче, си в по-уязвима позиция, без това да означава, че момчетата не страдат от насилие.

- На другия полюс е подхранването на прекалено самочувствие у децата, усещане за непогрешимост и очакване за лесни успехи, този модел как влияе на психиката?

- Трябва да приемаме факта, че нашата личност събира добри и лоши качества, но това не намалява ценността ни като човек. Това спомага да имаме по-добра лична оценка, да ни е ориентир какво можем да направим, какви са ограниченията ни и по този начин да не се подхранват нереалистични очаквания. Защото

честото поставяне на

неизпълними цели

води до затвърждаване

на ниската самооценка

Помага да се чувстваш неуспешен, провален и отваря вратата за негативни преживявания.

- Много коментари в социалните мрежи събра снимка с джапанка. Може ли в свят, който измерва щастието с парите и притежанието, да разберем неподправената радост на лицата на бедни деца, които позират за “селфи” пред джапанка вместо смартфон?

- Тенденцията да инвестираш в скъпи дрехи, вещи, коли, които с доходите си не можеш да си позволиш без жертви, е изненадващо широко разпространена у нас. Звучи като анекдот, но е истински случай: трима си купуват общо беемве, за да го ползват на смени. И се оказва, че

по-често BMW-то

стои паркирано,

защото нямат

достатъчно пари

да го зареждат

с гориво

В дъното стои идеята, че този стандарт ти се полага, а не че трябва да го заработиш. Това се случва и при възпитанието на децата. Задоволяването на прищевките на децата на всяка цена може да е израз на тревожността на родителите от това да се изложат в собствените си очи,

да се преживеят

като лоши

родители, ако

нямат пари за

всичко, което

техните деца

си пожелават

За възпитаването на реализъм трябва да се поставят разбираеми за възрастта на детето граници, да не се подхранват утопични очаквания, че всяко желание се изпълнява като с магическа пръчка, че нещо ти се полага по презумпция. Колкото по-ясна представа има човек какво трябва да направи за постигането на някаква мечта, толкова по-голяма е вероятността да я постигне, да се чувства успешен, да няма поводи за ниска самооценка и основания за разочарования. Разбираемо е да кажеш на детето “браво” за инициативата и старанието, когато ти изпее песничка. Но ако виждаш, че, меко казано, няма голям талант, не е честно да отиваш по-далече със “страхотен си, трябва/ще станеш певец”.

Когато оставяме посланието “ти можеш” без задължителното за която и да е дейност “ако положиш усилие”, детето остава с впечатлението, че всичко е възможно.

- Разбивате илюзията на толкова много хора, че за да си успешен, е нужно само положително мислене. Например за една нощ да научиш чужд език.

- Примерът е пресилен, но много хора наистина възлагат нереалистични очаквания за всевъзможни цели. Този тип “позитивно” мислене: ето, сега ще си помисля позитивно и утре ще говоря английски, е една от най-негативните заблуди.

Корените може да са още в детството. Много съвременни

родители

се опитват

да “отменят”

научаването

през опита,

защото се страхуват, че по този начин детето ще бъде наранено. Но не можеш да му спестиш всичко. И не е редно. Най-добрият учител и най-трайното научаване е през опита. Когато се сблъскаш и се справиш сам с конкретна житейска ситуация, изграждаш нови стратегии за разрешаване на конкретни ситуации в бъдеще, да продължаваш живота си напред – събран и конструктивен, независимо от това какво ти се случва. Това е успешност в живота.

- Вероятно всеки го съзнава, а в същото време е толкова успешна мантрата, че реализацията, магическото излекуване, щастието са въпрос на позитивното мислене. Защо?

- В основата стои комерсиализирането на света и все по-агресивното

вменяване на

потребност от

материални

блага или

купуване

на чудеса Непрекъснато се отправят реклами и послания за хиляди неща: Ти го заслужаваш! Имай го – тук и сега! Независимо дали става дума за подмладяващ крем, луксозна кола, жилище, или идеална фигура, която ще придобием без усилие само с едни чудодейни хапчета. Непрекъснато се

насажда

представа,

че нещо ти се

полага, без да си

положил усилия

за придобиването му. Създава се особена перцепция: ще имам еди-какво си, без да съм преживял процеса на случването.

Голямата драма на съвременния човек е стремежът да избегне процеса на случването, да не е там, да заспи и да се събуди шеф на дирекция, 20 г. по-млад или Херкулес. Част от уменията за реализация е способността да преценяваш възможностите и уменията си и в тази връзка да възприемаш градивна критика, да сверяваш представата за себе си през обратната връзка, която ти дават другите.

- Може ли неодобрението да отключи тъгуване и депресия?

- Само по себе си като епизодично преживяване – малко вероятно. Депресията е психично разстройство. Комбинация от продължителен стрес, натрупване на загуби, генетична предразположеност. Тъгуването е нещо друго – нормална реакция на конкретна житейска ситуация, и не бива да му се противопоставяме.

Очаквайте още отговори на въпросите как да разпознаем, че наш близък е в депресия, трябва ли да го “веселим”, защо е невъзможно "да се стегне".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов