Умората, лошият дъх и липсата на апетит са сигнали за възможни проблеми с черния дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7324032 www.24chasa.bg

Има някои по-специфични симптоми от жълтия оттенък на кожата или склерите (бялата част на очите), които подсказват, че черният ви дроб може би не функционира както трябва. Постоянното усещане за умора, честото гадене, лошият апетит надали ще ви наведат на мисълта, че имате проблеми точно с черния дроб. Но при наличие на подобни оплаквания е добре да проверите състоянието му. Ето някои сигнали, които не бива да пренебрегвате.

Липса на концентрация, умора, изтощение

В натуропатията се казва: „Умората е болката на черния дроб!“ Във вътрешността на черния дроб няма сетивни нервни влакна – той не ни „боли”. Вместо болка, хората с претоварен черен дроб изпитват хроничнa умора и страдат мълчаливо, а възможното заболяване се открива по-късно.

Затова, ако се борите със себе си, за да станете от леглото сутрин и да сте концентрирани и ефективни през целия ден на работа, обърнете си внимание. Когато дробът не функционира правилно, не могат да се преработват и изчистват токсичните вещества, както и намаляват нивата на енергия.

Сърбяща кожа – с наличие на или без обриви

Често не обръщаме внимание на сърбящата кожа, особено ако няма видими изменения по нея. Но изследвания показват, че влошеното състояние на епидермиса е признак на чернодробна дисфункция. При претоварване на черния дроб организмът трябва да намери друг начин да изхвърли токсините и това се случва чрез потта и кожата. Задържането на токсини в тялото предизвиква възпалителни процеси, които могат да се проявят като дерматит, екземи, сърбежи, зачервени и сърбящи обриви и др.

При поява на кожни сърбежи или обриви повечето хора се насочват към дерматолог и прилагат конвенционално лечение, включващо стероидни или антихистаминни медикаменти. Този подход обаче не е най-правилният, тъй като в случая не лекуваме причината, а само потискаме симптомите. В дългосрочен план подобна стратегия отслабва имунната система, натоварва още повече черния дроб и води до по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

Паякообразни вени

Това са малките капиляри, видими по повърхността на кожата, които сме свикнали да възприемаме по-скоро като козметичен дефект. Една от възможните причини за появата им са по-високите нива на естроген, което е индикация, че черният дроб не функционира правилно и има хормонален дисбаланс.

Хематоми и кървене

Ако забелязвате, че при удар много лесно ви се появяват синини или кръвоизливи, това може да е знак, че имате проблеми с черния си дроб, които възпрепятстват съсирването на кръвта.

Лош дъх

Той може да сигнализира за редица здравословни проблеми, като например синузит или заболявания на зъби и венци. Но също така може да бъде и признак за увреждане на черния дроб.

Свръхпигментация

Ако черният дроб не функционира както трябва, е възможно да се появят неприятни петна с кафеникаво оцветяване по лицето и други открити части на тялото.

Лошо зрение

Влошеното зрение често е далечен симптом за неустановено чернодробно заболяване. При депресии, мигрена и челно главоболие също трябва да се има предвид възможен проблем в чернодробните функции.

През пролетта е апогеят на черния дроб

Според китайската медицина активирането на чернодробната функция през пролетта допринася за отстраняването на всички отпадни вещества и токсини, натрупани в организма през дългата зима. За съжаление, съвременният начин на живот силно затруднява детоксикиращата способност на черния дроб и се налага профилактика със специфични храни и добавки, за да се поддържа и функционира добре.

Това може да се направи лесно и ефективно с комбинация Шуслерови соли за детоксикация. Утвърдената схема за детокс включва соли №6, 8, 9 и 10, по 4 табл. от всяка дневно. В натовареното ежедневие понякога е трудно да мислим и за прием на добавки, витамини и минерали, колкото и да е важно за здравето ни. Затова таблетките соли за деня могат да се разтворят в бутилка вода и течността да се пие по малко през целия ден. Още един начин да не забравяме да пием достатъчно вода!

Програмата за детокс се изпълнява за 4-6 седмици, като може да се прави два пъти в годината. Сол №10 регулира обезвреждането на токсините в черния дроб и извеждането на отпадните вещества в организма. Затова ефектът й е още по-добър, ако се прави и компрес в областта на черния дроб с Шуслеров мехлем №10, веднъж седмично. Мехлемът се нанася по дясната дъга на ребрата, отгоре се слага влажна гореща кърпа и тялото се обвива с голяма суха хавлиена кърпа. Отгоре в областта на черния дроб се поставя термофор (или бутилка с гореща вода). Компресът престоява от 30 до 60 минути. Останете да си починете в леглото още час след това.

За да подпомогнем възстановителните процеси в чернодробните клетки, трябва да се храним балансирано. Нуждаем се от белтъчини, но от най-добро качество, кисело мляко, повече баластни вещества от плодове, зеленчуци, ядки (бадеми, кашу, орехи), повече комплексни въглехидрати като пълнозърнести продукти, картофи и т.н. Много е важно да избягваме рафинирани хранителни продукти, бели брашна и захар. И да се постараем да поддържаме нормално телесно тегло, за да не затлъстява черният дроб.

Най-много вреди му нанасяме, ако системно преяждаме, ако ни липсва движение, ако живеем в токсична среда, злоупотребяваме с алкохол, никотин, кафе, при продължителен прием на медикаменти. При дисбаланс на чревната микрофлора също се стига до претоварване на черния дроб и най-вече на неговата детоксикираща функция.