Йога срещу болки в ставите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7333562 www.24chasa.bg

Практикуването на йога в продължение на два месеца е възможно да ви избави от болките в ставите и възпалителните процеси, сочат резултатите от проучване.

Според изводите на лекарите най-ефективни за здравето на ставите са позите „куче, гледащо надолу" (Адхо Мукха Шванасана), „обратната поза на масата" (Арда пурвотанасана) и „лотос" (Падмасана). Освен това практикуването на йога повишава нивото на психологична устойчивост, предпазва от депресия, която често съпътства пациентите с артрит, съобщава "Радио Китай".

Тази информация била получена след експеримент със 72-ма пациенти с артрит. Те били разделени в две групи. Първата изпълнявала йога упражнения и приемала обичайните медикаменти, докато на втората били давани предимно лекарства за заболяването.

За да проверят ефективността на методите, лекарите изследвали концентрацията на възпалителните процеси в организма чрез кръвни проби. Освен това степента на поражения се оценявала чрез анализ на симптомите, като подуване и чувствителност на ставите.

Учените открили, че при първата група концентрацията на маркери за възпаление били по-малка, освен това симптомите на депресия били минимални в сравнение с участниците във втората група. Заниманията с йога облекчили болките в ставите, което оказало положително влияние върху психическото здраве на пациентите в първата група.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога