Мултидисциплинарен екип от кардиохирурзи, кардиолози и реаниматори в Аджибадем Сити Клиник Бургас за първи път извърши минималноинвазивна смяна на митрална клапа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7340359 www.24chasa.bg

За първи път в Кардиохирургичният център в Бургас беше извършена минималноинвазивна процедура на пациентка на 68 години с митрална инсуфициенция. Това стана възможно с предоставената 3-D видеоскопска апаратура от партньорска компания , развиваща високотехнологичните методи на лечение в хирургията. 

Това е сред новостите, които д-р Самуил Казаков има амбицията да развива в Аджибадем Сити Клиник Бургас. Минималноинвазивната хирургия на митрална клапа е изключително щадяща и прецизна. Този метод лекува един от придобитите митрални пороци на митралната клапа-митралната инсуфициенция. През много малък разрез от 5-6 см чрез достъп през дясната гръдна половина се извършва същата корекция на дефекта на митралната клапа, било с протезиране или с пластика, каквато се прави и през класически достъп-стерноктомия. Но при минималноинвазивния достъп възстановяванета на пациенти е доста по-бързо и с по-малко възможни усложнения.

Въведе се рутинното използване на системата Аtriclip. „Клипсът” представлява оклудер на ухото на ляво предсърдие, който позволява след имплантацията му, значително да се намали риска от исхемичен мозъчен инсулт, за болните оперирани с придобити сърдечни заболявания и придружващо предсърдно мъждене. Този метод ще бъде комбиниран с видеоасистираната минималноинвазивната торокоскопия за лечение и на болни, които в момента остават необхванати в България от възможностите на съвременната кардиохирургия. 

В Кардиохирургичният център се прилага всичко, което реално се използав в големите университетски болници в областта на кардиологията и кардиохирургията. Вече стартира прогарама за реваскулизация на миокарда или байпасиране на миокарда изцяло с артериални графтове. 

Предимствата на метода е, че при използването на артериалния графт прогнозата е в пъти по-добра в сравнение с венозните графтове. Артериалните байпаси ще останат проходими много повече години след операцията в сравнение с венозните байпаси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята