Какво представлява акриламид и до колко е опасен за здравето ни?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7346218 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Притеснително високи нива на потенциално канцерогенното съединение акриламид в храни засече Европейската потребителска организация. Какво представлява акриламид, как се образува, колко е опасен за здравето и как нашата агенция по храните контролира проблема?

Отговори на тези въпроси дават в Сутрешния блок на БНТ доц. Лалка Рангелова, Национален център по обществено здраве и анализи, проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диетика и инж. Нели Тодорова, гл. експерт "Дирекция контрол на храните", БАБХ.

Доц. Лалка Рангелова уточни, че акриламидът e органично съединение, което може да се образува в много храни, които ежедневно консумираме. Това са храни, богати на въглехидрати. Той се образува при висока температура над 120 градуса, при тяхната технологична обработка в условията на ниска влажност.

Познат е на учените от преди 20 години. Образува се при пържене и печене на много висока температура. При варене не се образува.

Трябва да се насочи мисленето на индустрията за храни по отношение на корекция и оптимизиране на технологиите за производство на по-здравословни храни и продукти, заяви от своя страна проф. Байкова.

Байкова допълни, че това е едно съединение между аминокиселината аспарагин и глюкозата и фруктозата. Картофите например при хладилниково съхранение образуват глюкоза и фруктоза. Това е предпоставка, когато се пържат, тъй като в тях има малко аминокиселини и се образува това съединение.

Доц. Рангелова препоръча картофите да се накисват 15-30 минути преди да се пържат за намаляване количеството на акриламид. Също да не препичаме филийките хляб до много тъмно и черно и препичането да става при по-ниска температура.

В нашата страна всеки един хранителен продукт има ХАСЕП система, която контролира опасностите при производството на дадения продукт, каза доц. Рангелова.

Тя заяви още, че акриламидът е установен канцероген при животните, но при човека не е доказано.

Така че говорим за един вероятен канцероген.

От тази година БАБХ изследва храните за акриламид, заяви инж. Нели Тодорова от БАБХ. Прилагат се мерки за установяване на тези нива, ако има такива. Стана ясно,че в България има лаборатория, която изследва наличието на акриламид, но тя е частна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане