"Пирогов" и "Майчин дом" спасиха бременна и бебето й след катастрофа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7347850 www.24chasa.bg
СНИМКА: "Пирогов"

Лекари от двете университетски болници "Пирогов" и "Майчин дом" изродиха преждевременно по спешност бебе на ранена в катастрофа бременна. 21-годишната жена пострада тежко при пътно-транспортно произшествиемежду на 10 март, съобщиха от спешната болница.

Закарана е в „Пирогов“ с опасност за живота. Екипът на Централната реанимация стабилизира жената. За да бъде спасено бебето й, което е едва в 28-ма гестационна седмица, се сформира съвместен екип между акушер-гинеколози от "Майчин дом" и "Пирогов". Лекарите правят всичко, коетое е по силите им, и след продължителна операция израждат момче с тегло 1300 грама, 39 см.

Майката и детето са настанени за интензивно лечение и наблюдение в реанимациите на двете болници.

За последните 6 месеца това е вторият случай на съвместни спасителни действия на двете болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни.

Нормалната бременност продължава около девет месеца, или 40 седмици. Бебе, родено преди седмица 37, се смята за преждевременно родено. Много недоносени бебета, родени близо до този срок, нямат сериозни проблеми. Бебетата, родени по-близо до 32-ата седмици, може да не са в състояние да се хранят сами, да дишат сами или да поддържат обичайната постоянна телесна температура. Но след съвременни адекватни и иинтензивни грижи може да продължат да се развиват добре и след време повечето от тях могат да напуснат болницата жизнеспособни и с добри прогнози за последващо развитие. 

Лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при ПТП и се обединяват в необходимостта от съвместна инициатива за повишено внимание и спазване на правилата за безопасност.

За нашата страна няма точна статистика за случаите. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ автомобилните злополуки са водещата причина за фетална смъртност и сериозно увреждане на майката, като 82% от смъртните случаи на плода са причинени от автомобилни злополуки. Травма на плода може да се получи по време на автомобилна катастрофа от удар по корема на майката, както и липса на кислород и други неблагополучеия в резултат на травмите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,