Лекуват по-успешно рак с терапии, които са като точния ключ за ключалка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7355247 www.24chasa.bg
Д-р Желязко Арабаджиев

Увеличават се надеждите за лечение на рак - годините без болест и дългата общата преживяемост. Това се случва благодарение на прицелните и имунните терапии, независимо от тенденцията в цял свят онкологичните случаи да нарастват. Това каза по Би Ти Ви д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделението по медицинска онкология, зам.-председател на „Клуб млад онколог", член на Българското онкологично научно дружество, на Европейското общество по медицинска онкология и на Американското общество по клинична онкология.

С ранна и прецизна диагноза и определяне на стадия на рака шансовете за излекуване са реални в първи и втори стадии, но лечението на напреднало заболяване е голямо предизвикателство, изтъкна д-р Арабаджиев. Той разказа за пациентка на отделението, диагностицирана с рак на гърдата през 2004 г. и с мозъчна метастаза, която благодарение на лечението живее пълноценно „в чудесно общо състояние, без симптоми и нови метастази“. Добри примери на успеха онколозите завоюват все по-често благодарение на т.нар. прецизирани терапии, насочени към конкретния вид тумор и стадий, съобразени с дадения пациент.

Какво представляват тези прецизни терапии? Те контролират заболяването подобно на отключване на точно определена ключалка с правилния за нея ключ, обясни д-р Арабаджиев.

Той допълни, че е обнадежден още повече от новите данни от клинични изпитания, които е чул на проведената в Сан Франциско, САЩ, годишна среща на Американската асоциация по медицинска онкология. Акцент на форума е било лечението на уринарните злокачествени заболявания. За някои от диагнозите, смятани за нелечими или трудно лечими, резултатите от изпитваните иновативни препарати свидетелствали за висока ефективност, каза онкологът. Той обясни, че част от факторите, които създават предпоставки за рак, може да бъдат избегнати. Това са пушенето; злоупотребата с алкохол или химически субстанции, включително с някои лекарства, както и с анаболи, които оказват въздействие върху тестостерона; стресът и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.