HPV – актуални аспекти в превенцията и нови средства в борбата с РМШ (Рак на маточната шийка)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7380822 www.24chasa.bg

Австралия има обективни амбиции да стане първата страна, преборила се с рака на маточната шийка. Тя е първата, въвела безплатна ваксинация от 2007г. на момичета и жени от 12 до 26 г., а през 2013 г. и на момчета. От 2018 г. е включила и деветвалентната ваксина, която покрива щамовете, отговорни за приблизително 90% от цервикалния рак (6,11,16,18,31,33,45,52,58).

От друга страна от 1991г. там е в ход сериозна скринингова програма ,към която от декември 2017г. се добавя HPV(Human papillomavirus)s/ЧВП(човешки папилома вирус ) тестуване на 5 години, което се очаква да намали с още 20% честотата на рака.

Комбинацията между първична превенция (ваксинация) и вторична (скрининг) се очаква към 2035г. да намали с 50% случаите с рак на шийката и 45% смъртността от него.

Препоръките на европейските институции за цервикален скрининг са за тестуване за HPV/ЧПВ на 5 години от 30 годишна възраст от 2015г. (EU Guidelines on Quality Assurance of Cervical Cancer Screening).

От 2017-2018г. Холандия, Швеция, Италия и Белгия са включили тестуването като част от скрининга.

Международно признати за еталон са два HR HPV ДНК теста: Hibrid Capture II и GP5+/6+ PCR-EIA, за които се смята, че превъзхождат добрата цитология за превенция от CIN3 (предрак).

Примамливо е желанието за намеса в локалния и общия имунитет, което би помогнало за профилактика и подпомагане на основното лечение. Българката от години е настоявала и за нестандартни опити за справяне с проблемите и често не е толерирала лекарските съвети. Категорично бих подчертал, че тези опити трябва да не отлагат и да не пречат на установените алгоритми за профилактика, скрининг на преканцерозите и рака на маточната шийка, оперативните протоколи и постоперативното поведение.

Съществуват локални препарати с растителни съставки специално за профилактика и лечение на HPV. Такъв е най-новият продукт от гинекологичното портфолио на Gedeon Richter - Papilocare®, вагинален гел, съдържащ Coriolus versicolor, Centella asiatica, NЕЕМ-екстракт, Bioecolia®, Aloe vera, хиалуронова киселина и др. Функцията му е да реепителизира „зоната на трансформация“ (рисковата част на маточната шийка) и да ребалансира вагиналната микрофлора, което води до блокиране и евентуално елиминиране на инфекцията.

Подобряването на локалния имунен отговор в полето на действие на HPV/ЧПВ може да се смята за добра стратегия за подпомагане на очистването от вируса.

Papilocare® е иновативен по отношение на технологията на капсулиране на активно-действащите вещества – Ниозоми и Фитозоми – висок клас лекарство-доставящи системи, позволяващи подобрена пенетрация и бионаличност в базалния слой на „зоната на трансформация“– на нивото на интеграция на вируса.

Иновативната ниозомна технология позволява удължено освобождаване, цялостен и дълготраен ефект на Papilocare® върху цервико-вагиналната лигавица.

Papilocare® вагинален гел е предназначен:

- За контрол и реепителизация на „зоната на трансформация“ на маточната шийка с цел намаляване на риска от атипични промени, причинени от HPV

- Съпътстващо постоперативно лечение за регенерация на епитела

- Елиминиране сухотата на вагиналната лигавица

- Възстановяване на нормалната вагинална микрофлора

Съвместим е с кондоми и може да се използва като лубрикант.

Не трябва да измества общоприетите протоколи за поведение, но може да се включи като адювантна терапия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.