Ранната консултация с логопед е от голяма важност за развитието на детето - смята Цветелина Дакова, логопед в МБАЛ ВИТА

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7381157 www.24chasa.bg
Цветелина Дакова, логопед в МБАЛ ВИТА

„Напоследък късното проговаряне при децата е все по-често срещано явление, затова Ранната консултация с логопед е от голяма важност за развитието на детето“ - смята Цветелина Дакова, логопед в МБАЛ ВИТА

- В кой момент от развитието на детето то има нужда от консултация с логопед?

- Все повече родители се сблъскват с въпроси от рода на: „Кога трябва да потърсим консултация с логопед?“, „ Проблемът ще отмине ли с времето?“, „Имаме проблем с говора, дали няма да го преодолее с възрастта?“. Срещата с логопед би била подходяща за вас в случай, че забелязвате проблеми с говора, забавяне в развитието на речта на детето ви, ако му е трудно да играе и общува с връстниците си. Тогава ранната консултация със специалист и навременното подпомагане са от голяма важност за по-нататъшното социално-комуникативно развитие на детето ви. През различните периоди на развитие, всички процеси са взаимно свързани, всяко нарушение в ранна възраст може да провокира или задълбочи проблем вбъдеще. Важно е да не го пропуснете!

- До каква възраст е нормално звуковете да се разместват, заменят и изговарят неправилно? Проблем ли е, ако детето не може да казва „р“ на три години?

- Децата се учат да говорят постепенно, правилното изговаряне на звуковете е свързано с израстването, оформянето и с функционалността на артикулационните органи (челюст, устни, бузи, език). Различните звукове се научават в определен ред съобразно с развитието на детето. Пропускането, замяната и неясното произношение на звуковете до пълното им усвояване (пет години) е напълно допустимо. Към края на този период се усвояват и най-трудните звукове „Л“ и „Р“. Подходящата възраст за консултация и започване на работа с логопед при артикулационно нарушение е четири – четири и половина години.

- Детето ми е хиперактивно, не задържа вниманието си изобщо върху нищо повече от няколко секунди, това лекува ли се?

- Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието е едно от срещаните в детството нарушение на невро-психологичното развитие. Това разстройство се характеризира с дефицит на вниманието, импулсивно поведение и повишена физическа активност. Вие подозирате, че вашето дете има подобно нарушение, защото непрекъснато е в движение, защото семейството и околните казват, че е доста палаво, и защото за нищо на света не иска да седне, то не внимава в час и постоянно тича между чиновете? Не бързайте да слагате тази диагноза, колкото и да изглежда “лесна”, защото тя изисква оценка от няколко различни специалисти (психолог, психиатър, невролог, педиатър, педагог). Правилното диагностициране, както и ефективното лечение ще осигури на Вас и вашето дете спокойно и позитивно социално общуване.

- А може ли да е аутизъм?

- Темата за детският аутизъм в последните години е доста нашумяла, приобщаващото образовяание, информацията за социалното интегриране на децата с аутизъм, както и интернет пространството дават обширна и разнопосочна информация, а „етикет“ аутизъм получават широк спектър от деца с различни специфични потребности. Колкото по-рано се постави точна диагноза от компетентен специалист, толкова повече се увеличават възможностите за подходяща терапевтична подкрепа на децата.

- Дететото ми още не говори, каква е диагнозата?

- Да, всеки родител с нетърпение очаква първите думи на детето си, първото “мамо“ и „тате“, късното проговаряне тревожи родителите. Късното проговаряне при децата е все по-често срещано явление, причините за този феномен са много. Напоследък наблюдавам деца на възраст от две години и половина до три години, които са напълно невербални или боравят с няколко едносрични думи. Затова ранната превенция, навременната помощ и активното стимулиране подпомогат говорното развитие на детето, комуникативните му способности и желанието му за опознаване на света.

Това е и задачата на логопедите, които могат да помогнат всяко дете да бъде включено в света на социалните контакти лесно и безпроблемно.

Търсете логопед, на когото вярвате, защото ще трябва да се опирате на неговата преценка през целия период на обучението, който понякога може да продължи доста време. Той ще стане ваш безценен помощник в борбата ви с говорните нарушения на детето, които пречат на пълноценното социализиране на детето Ви.

Логопедът и родителите са партньори, изправени пред общи задачи и множество предизвикателства в терапевтичния процес. Съвместната работа и доверието са необходимо и важно условие за напредък и успех.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.

Воденият от Красимир Балъков "Етър" ще играе директен бараж с "Левски" за място в турнира Лига Европа. "Виолетовите" ще гостуват на "сините" идния вторник (28 май) на стадион "Георги Аспарухов" в столицата. Това ще бъде и последният мач на Балъков, начело на клуба от Велико Търново, след което той поема националния ни отбор.